REALITEIT???


Om niet in herfstfantasiën te blijven hangen was er opeens het plan om samen naar de bioscoop te gaan. Meestal, maar zo vaak ga ik niet, ga ik met een vriendin, maar dit keer leek het mij wel leuk om samen met P. naar Zwartboek te gaan.

Ik had hier en daar wat informatie opgezocht over de inhoud van de film en ik wist van te voren dat ik moeite zou hebben om de film te zien. Ik kan erg slecht tegen het zien van uitspelen van de angst voor oorlogsleed en oorlogsgruwelijkheden. Het is alsof ik de angst zelf lijfelijk ga voelen. Het bezorgt mij heel vaak hele nare vervelende lichamelijke sensaties zoals transpireren, trillen, misselijk worden en wat al niet meer. Schindler's List heb ik dan ook niet gezien en van Sophies Choice kan ik mij bepaalde beelden nog heel goed herinneren.

Maar afgelopen voorjaar was ik met de leerlingen in Westerbork geweest en toen had ik het idee dat ik mij daar goed doorheen geslagen had. Met die ervaring in mijn achterhoofd wilde ik de uitdaging aangaan. Misschien was ik ondertussen wel flink genoeg geworden om deze film te kunnen zien.

Ik heb de beginscene, met het neermaaien van de mensen die op een platbodem door de Biesbosch naar België zouden vluchten, gezien. Daarna heb ik mijn ogen vele malen gericht op een punt naast het filmscherm. Het duurde lang voor het pauze was. Daarin heb ik duidelijk gemaakt het einde van de film absoluut niet te willen zien.

Natuurlijk reden we een beetje sneu naar huis, nog wat napratend over de inhoud van de film. De verhaallijn was wel heel erg hinkstapspringend en volgens P. klopten er verschillende details niet. Het plaatsen van afluisterapparatuur doe je niet zo maar en zeker niet in die tijd. Wel waren we het er beide over eens, dat het goed was, dat er veel jongeren in de zaal zaten. En om hen te boeien moeten de gebeurtenissen in een film misschien wel heel snel zijn met hier en daar wat spectaculaire beelden. Al pratende verdwenen de ververvelende trillingen in mijn lichaam en zakte mijn misselijkheid af.

De volgende morgen vond ik het toch wel weer een beetje jammer dat ik de film niet uitgezien had. We zouden die dag naar Groningen om gezellig wat te winkelen. Dat hebben we ook gedaan.  Na samen een mooie jas gekocht te hebben spraken we af dat we elkaar zouden treffen in de hele grote boekenwinkel. En daar lag het boek. Zwartboek, de film in boekvorm.

Ik heb het gekocht, gelezen en het is uit. En nu achteraf, ben ik toch blij dat ik in de pauze ben weggegaan. Het is geen film voor mij en dat zullen dergelijke films ook nooit worden. Ik moet gewoon van mijzelf accepteren dat ik niet geschikt ben om dat genre films te gaan zien. Erover lezen kan ik wel en daar moet ik het bij laten.

hanscke Zaterdag 28 Oktober 2006 - 12:46 pm | | Standaard

elf reacties

Penguin

Dat kan. En dat mag. The Sound of Music is ook een oorlogsfilm. Hoe ging dat?

Penguin, (URL) - 28-10-’06 16:41
Renesmurf

Je had beter naar een leuke lachfilm kunnen gaan.
Maar ja, dat weet je zelf ook wel.

Vlak buiten Winschoten staat een oude vervallen fabriek, en daar hebben ze ook nog gefilmd voor zwartboek.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 28-10-’06 17:19
pascha

toch goed dat het bbent blijven proberen

pascha, (URL) - 28-10-’06 17:35
Hanscke

@Penguin: Ik kan me niet veel meer van The Sound of Music herinneren Eng was-ie dus niet, maar kennelijk ook niet mijn genre

Hanscke, (E-mail ) (URL) - 28-10-’06 19:45
Jokie

je moet geen film kijken waar je je absoluut niet goed bij voelt, heeft alleen maar nare gevolgen. Het boek wan een goede oplossing, toch? En P.? Nou, die moet dan nog maar een keer gaan, of wachten totdat de dvd er is…

Jokie, (E-mail ) (URL) - 28-10-’06 23:03
Goentah

De beste oplossing voor jou was inderdaad in de pauze weggaan. Gelukkig begreep P. je. Je hebt er weer wat van geleerd… geen oorlogsfilms meer. Ik vond hem overigens wel de moeite waard, maar ik kan tegen het genre. Ik hou weer absoluut niet van horrorfilms, vooral die waar het bloed je om de oren spat…

Goentah, (URL) - 29-10-’06 01:09
V@nM@n

En dan kun je nagaan dat de realiteit van een oorlog nog veel harder is. Dan ben jezelf het lijdend voorwerp. Voor mij hoeft het ook niet.

V@nM@n, (E-mail ) (URL) - 29-10-’06 09:31
Erika

Jouw gevole herken ik van Pyt, mijn man, die wilde eigenlijk ook weg, maar is toch gebleven. Hij had er achteraf gezien geen spijt van, vond de film na de pauze ‘fijner’ om te zien.

Heb je ‘Les unes et les autres’ (‘k weet niet of ik het goed schrijf) ook gezien?

Erika, (E-mail ) (URL) - 29-10-’06 11:30
hook

Ik ben niet zo’n bios man, ik zit liever lekker op de bank met een hapje en drankje en dan kan ik hem gewoon uitzetten als ik het niets vind. Verder heb ik een deel zwartboek live mogen aanschouwen bij de opnames in Delft. Om precies te zijn rechttegenover mijn werk, dat was wel grappig.

hook, (URL) - 29-10-’06 17:04
Vrouwke

Toevallig kreeg ik vorige week een uitnodiging om mee te gaan naar de film, maar ik heb het afgeslagen.
Dergelijke films wil ik helemaal niet zien.
Ik houd er absoluut niet van.

Misschien is het struisvogelachtig, zou kunnen, maar dat is dan maar zo.

Vrouwke, (E-mail ) (URL) - 01-11-’06 09:32
aliesje

Ja daar herken ik wel iets in, heb ook moeite met dat soort beelden.Toch vind ik een speelfilm gemakkkelijker dan echte beelden. Vorige week was ik met m’n dochter in het Anne Frankhuis en daar loop ik hard voorbij het gedeelte met filmbeelden over de kampen.
NB ik ben Trieny en ik heb een nieuw log aangemaakt.

aliesje, (URL) - 02-11-’06 08:33
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.