BIJ DE TIJD


Gisteravond was ik even bij mijn vader op bezoek. Binnenkort zal hij 85 jaar worden en daartoe moesten er enige voorbereidingen getroffen worden. Toen we het één en ander doorgesproken hadden, vroeg hij hulp in de vorm van uitleg willen hebben over een brief. Hij had er één ontvangen van de instelling die hem hulp biedt door iedere morgen en avond iemand langs te laten komen om hem de elastieke kousen aan en uit te trekken.

Deze instelling stelde haar cliënten, in dit geval mijn vader, op de hoogte over het feit, dat er binnenkort een audit zou plaats vinden. Hiertoe zouden vier auditoren aangesteld worden. Middels deze brief vroeg de instelling haar cliënten  toestemming aan deze auditoren te verlenen om de dossiers in te mogen zien. Indien men bezwaar had kon men dit laten weten door het ingevulde strookje te retourneren.

Mijn vader vroeg, of het kwaad kon, als hij hier niet aan mee deed. Hij vond de brief maar vaag, want er stond bijvoorbeeld helemaal niet in wanneer ze dan langs zouden komen. Hij had geen zin om alle dagen maar thuis te moeten blijven voor het geval dat er iemand kwam....

Ik vroeg hem of hij begreep wat een audit was. Nee, daar had hij nog nooit van gehoord. Ik vertelde hem dat ik tot voor een jaar geleden ook niet had geweten wat een audit was (zie mijn blog van 17 mei jl)en dat er veel meer mensen waren en zijn die echt niet weten wat dat woord betekent, maar dat er geen sprake van is dat er iemand bij hem langs komt. Het inzien van de dossiers gebeurt op het kantoor. Waarom, zo vroeg mijn vader, maken ze het de mensen zo moeilijk. Ik heb er al een nacht slecht van geslapen. Ik zei hem dat dat echt niet nodig was en samen hebben we er maar wat om gelachen.

Toen ik naar huis reed heb ik wel even met mijn hoofd geschud. Hoe halen "ze" het in hun hoofd om (oude) mensen die afhankelijk zijn van hun hulp, brieven met deze inhoud te sturen. Dat ze toestemming vragen om persoonlijke dossiers in te mogen kijken is correct,  maar laat men dan wel bedenken dat niet iedereen zo maar op de hoogte is van de terminologie die behoort bij de nieuwmodische gebruiken van deze tijd. Dat is toch echt de gekte voorbij.

hanscke Donderdag 02 November 2006 - 9:25 pm | | Standaard

dertien reacties

nanos

Ik had tot voor kort het woord audit nooit gehoord of gezien.
Die brief is correct, maar men had het woord daar beter in kunnen mijden en omschrijven. Dan kan iedereen weten waarover het gaat.

nanos, (URL) - 03-11-’06 00:16
Renesmurf

Dat is echt vakjargon.
Ze moeten duidelijk nederlands gebruiken, dat is voor iedereen beter!

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 03-11-’06 01:00
wies

oh ja, dat vind ik ook zo ergerlijk. mijn moeder ligt ook wakker als ze een brief heeft gekregen, waar ze helemaal niets van snapt. wij maken ons daar niet druk om, maar op die leeftijd. sneu vind ik het voor de “oudjes”.

wies, (URL) - 03-11-’06 13:08
Marieke

Zo simpel ie het niet…Bas ( mijn zoon ) helpt me met de rest, maar heeft een drukke baan, een druk gezin en weinig vrije tijd, die hij ook aan zijn gezin wil geven. “Wat je zelf kunt doen Mam…” Gelijk heeft hij. Succes met je vader, mijn moeder is in juli, een maand voor ze 88 zou worden, overleden. Brieven in begrijpelijk Nederlands, dat zou erg fijn zijn.

Marieke, - 03-11-’06 19:58
Erika

Is audit ook te vervangen door één ander makkelijker woord? ‘k Heb je andere stuk ook gelezen en het zal de vrijdagavond + glaasje wijn wel zijn, maar ik snap er niks van. ‘k Kan me voorstellen dat menigeen met zo’n brief niks kan. Wij kunnen het meteen intikken bij Google, maar ja, dat zie ik je vader en andere ouderen nog niet doen. Lekker weekend,

Erika, (E-mail ) (URL) - 03-11-’06 20:48
V@nM@n

In plaats dat ze oudere mensen helpen maken ze het zo moeilijk dat ze meteen afhaken. Een audit kunnen ze ook gewoon een onderzoek noemen…

V@nM@n, (E-mail ) (URL) - 03-11-’06 21:20
Merlijn

Het is trouwens auditeur Hanscke, maar dat ter zijde, je hebt gelijk, ouderen onder ons hebben geen idee. Zlef heb ik er al jaren mee te maken.

Merlijn, (URL) - 03-11-’06 21:39
Jokie

je ou eens een dagje alle engelse woorden moeten scoren die je overal om de oren vliegen…volgens mij is dat ook niet meer bij te houden!

Jokie, (E-mail ) (URL) - 03-11-’06 22:04
Goentah

Inderdaad, net als iedereen die al een reactie heeft gegeven vind ik dat ze de brief beter in begrijpelijke taal hadden kunnen formuleren. Gewoon vragen of ze er mee accoord gaan dat je dossier door anderen in gezien mag worden. Want daar gaat het toch om.

Goentah, (URL) - 04-11-’06 12:39
WebLoes

Het lijkt wel of de instellingen er op kicken om onze oudjes op stang te jagen

WebLoes, (URL) - 04-11-’06 13:50
sebbo

Dat zijn de klantmanagers die dit verzinnen. Zo blijven ze bezig met hun baantje. Enig nut heeft het niet maar och, ze zijn van de straat. Bah, bah.

sebbo, (E-mail ) (URL) - 04-11-’06 22:03
aliesje

Het minste wat ze hadden kunnen doen is er in begrijpelijke taal een toelichting te geven van wat er nu precies gaat gebeuren.

aliesje, (URL) - 05-11-’06 11:00
Vrouwke

De brief op zich is keurig, maar inhoudelijk mankeert er nogal wat aan.
Jammer dat je vader erdoor van streek geraakt is. Maar wel goed dat hij het aankaart en pas tot een beslissing overgaat als hij weet wat er precies bedoeld wordt.

Vrouwke, (E-mail ) (URL) - 05-11-’06 12:26
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.