OPWAARDERING


Het is dus echt waar! Toen ik zaterdag 4 november in de weekendbijlage een artikel over de HEMA las waarin stond dat het precies tachtig jaar geleden is dat het eerste filiaal van de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam geopend werd, dacht ik dat zal wel, maar volgens Wikipedia is het ook echt zo.

Nu wilde ik al steeds eens een blogje aan de HEMA wijden. Ik bespeur de laatste jaren  toch een ietwat vreemd conservatief trekje in mijzelf, wat mij zeer verbaast, omdat ik altijd nogal als een progressief, ja zelfs als een soms wat provocerend type te boek sta, maar dat lijkt wel verleden tijd te zijn.

Ik sta namelijk zeer sceptisch tegenover de vele nieuwe winkelketens van deze tijd. ACTION, MAXX, Lidl, Leen Bakker, Kwantum, ik moet er allemaal niets van hebben. In mijn beleving staan al die ketens voor kwalitatief slechte produkten die in grote massa's worden verkocht, maar als ik dan om mij heen hoor hoe velen vertellen hoe goedkoop men dit of dat bij de ACTION of de ALDI, deze was ik nog vergeten te noemen, heeft kunnen kopen dan moet ik denken aan de tijd toen ik klein was. Toen stond de HEMA ook voor goedkoop en massaproduktie. Met een V&Dplastictas gezien te worden was geen punt, maar met een HEMAtas? Liever niet.

Nu kan het mij niet schelen of ik met een tasje van één van die winkels gezien word, nee, daar maal ik niet om. Dat wordt in deze tijd ook niet meer belangrijk gevonden, maar ik voel mij gewoon niet thuis in die winkels. Ik ga liever naar de HEMA want naar mijn idee hebben die produkten nog enige kwaliteit. En daar ruikt het nog gewoon. Soms naar de goede oude vertrouwde rookworst. Ik vind het in de Lidl altijd maar vreemd ruiken, in de Action ruikt het vooral naar goedkoop plastic en bij Leen Bakker en bij Kwantum naar gefineerd hout.

De HEMA is veranderd van goedkope volkszaak naar een winkelketen die probeert voor enige kwaliteit te staan. En dat spreekt mij aan. Ik vraag mij af of al die andere winkelketens die nu zo populair zijn ook zo'n lang bestaan zullen hebben en zou ik dan op den duur mijn mening over hen ook moeten opwaarderen, net als bij de HEMA?.

hanscke Dinsdag 07 November 2006 - 6:01 pm | | Standaard

zes reacties

Ster

De Hema heeft haar bestaansrecht bewezen, dat moeten al die “jonkies” nog maar eens laten zien.

Ster, (URL) - 07-11-’06 19:22
Michiel

Niet dat het niet klopt dat de HEMA 80 jaar bestaat, maar Wikipedia is niet zo’n heel erg betrouwbare bron. Iedereen kan de informatie die daar staat wijzigen. Ik heb er zelf ook wel eens iets in gewijzigd als ik vond dat het klinkklare onzin was. Maar evenzogoed classificeert de volgende mìjn bijdrage als gezwets.

Dat terzijde. De HEMA bestaat echt 80 jaar. Vijf jaar geleden toen ik Rosa pas kende heb ik met haar in de Berlage beurs in Amsterdam de tentoonstelling 75 jaar HEMA bezocht. Het was pas toen dat ik er achter kwam dat HEMA voor Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam staat. Nooit bij stil gestaan.

Dat de HEMA alleen maar goedkope rotzooi zou verkopen is al lang achterhaald. Al dertig jaar. Toen ik nog in het Hoge Noorden woonde had de HEMA al een naam wat wijn betreft. Geen topwijn, maar wel wijn met een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding. Nu koop ik altijd mijn fietsbanden bij de HEMA. De helft van wat ze bij de officieel erkende fietsenmaker kosten en qua qualiteit doen ze er echt niet voor onder. En ook de verf van de HEMA is niets mis mee.

Maar ja, de eerlijkheid gebied me te zeggen dat ook de Lidl geen rotzooi verkoopt. Van de zomer nog een leuk jasje gekocht. En verleden jaar nog een universele afstandsbediening voor een tientje. In tegenstelling tot de ellende verhalen die je over die dingen hoort, voldoet deze werkelijk uitstekend. Hij heeft namelijk een leermode, zodat – als je tenminste de originele afstandsbediening nog hebt – niet beperkt bent tot de voorgeprogrammeerde modellen en basisfuncties, maar echt alles kunt emuleren. Ik kan nu mijn TV, video recorder, DVD speler and radio/cd speler met dat ene ding bedienen. leve de Lidl.

De enige tokos hier die soms nog echt rotzooi verkopen zijn Zeeman en het Kruidvat. Meestal hebben ze best goede spullen, maar af en toe zit er echt rotzooi bij die aanbiedingen.

Michiel, (URL) - 08-11-’06 00:40
V@nM@n

De Lidl heeft heel veel goede producten. Wat mij aan deze ketens stoort zijn alle niet voedingsmiddelen die ze verkopen. Tot aan computers toe.

V@nM@n, (E-mail ) (URL) - 08-11-’06 19:28
Renesmurf

De HEMA verkoopt worsten van onverdoofde gecastreerde biggen!
Dus tot de worsten een cent duurder worden zie je mij niet in een HEMA.

http://www.renesmurf.nl/pivot/entry.php?..

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 08-11-’06 20:26
Vrouwke

Inderdaad, als kind ervoer ik de HEMA als ‘minderwaardig’. Daar kocht ik liever niet de schoolagenda, de schriften. Die moesten van V&D komen of van een als goed bekendstaande kantoorboekhandel.
Nu zweer ik bij de HEMA en doe er veel boodschappen. Alleen gebied de eerlijkheid wel te zeggen dat er hier in het dorp ook niet veel anders is. Ja een Action, en ook daar kom ik wel eens, maar niet vaak.
De HEMA is mijn winkel. Daar voel ik me thuis.

Vrouwke, (E-mail ) (URL) - 09-11-’06 08:54
Hanscke

Michiel, ik stel toch ook duidelijk dat ik van mening veranderd ben en dat de HEMA tegenwoordig wel aardig voor kwaliteit staaten ik zeg ook niet dat ik nooit iets koop bij één van die andere winkels Renésmurf, van mij mag de rookworst ook een cent omhoog en misschien we l2 als daarmee de verdoving betaald kan worden en
V@nM@n, juist non provid artikelen koop ik wel bij de Lidl zoals het scherm waar ik deze woorden zie verschijnen.

Hanscke, (E-mail ) (URL) - 09-11-’06 14:34
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.