DE OVERWINNINGSROES


Ik heb met veel genoegen naar de uitslagen van de verkiezingen zitten kijken. Natuurlijk, "ik" heb ook gewonnen. Ik heb op de goede partij gestemd. Het is al weer jaren geleden, dat ik wat meer bij de politiek betrokken was en foldertjes liep uit te delen en lieve heerbeestjes! Ook nam ik deel aan fietstochtjes die door een ludiek groepje georganiseerd werden en ben ik op de openbare weg aan het tollen geweest. Ach we waren met zijn allen jong, we maakten ons los van kerk en oude tradities, nee we gingen niet voor D66, het redelijk alternatief. Het was ook niet het pacifisme, nee, we gingen voor de PPR, geleid door de jonge Bas de Gaay Fortman.

De verkiezingsuitslagen konden gevolgd  worden in het gemeenschapscentrum van ons kleine stadje. Meestal was dat heel gezellig, want daar zag ik  dat sommige heel fanatieke personen ineens echte mensen konden worden die plezier hadden en hun emoties konden tonen zonder eindeloos te willen debatteren om het gelijk aan zijn of haar kant te krijgen. Er heerste dan voor even  een ontspannen sfeer. Annekdotes en leuke voorvallen uit de campagnetijd werden sterk uitvergroot en naar voren gehaald. Het grote genieten van de overwinning vond dan plaats.

Dat zag ik gisteravond ook bij Jan Marijnissen, maar vooral bij JP Balkenende. Voor één keertje was hij niet de man die als een onderdeel van een goed geöliede machine die woorden zegt waarvan van te voren al bekend is dat ze gezegd gaan worden, met een uitstraling die zo neutraal mogelijk is en zo weinig mogelijk van zijn innerlijk laat zien, daarmee zijn eigen gevoelens, gedachten en ideeën ondergeschikt makend aan het partijprogram.

Nee, gisteravond mochten of konden de winnaars ongecensureerd genieten. Ik vond het echt prachtig om die stralende blik van JP te zien. Hij werd in mijn ogen zelfs een beetje mooi! Ik zou bijna in hem gaan geloven. Maar ach zo'n overwinningsroes duurt altijd maar kort. Ik ben geen spijtoptant, ik had achteraf ook echt niet op hem willen stemmen maar het was mooi om dit even te zien. In tegenstelling tot vroeger, ik haakte na dit punt, het meebeleven van de overwinningsroes meestal af, blijf ik juist, vanaf hier, vanaf dit punt, de politiek van vandaag volgen. Ik wil erg graag weten of mijn stem echt goed terecht is gekomen. De tijd zal het leren.

hanscke Donderdag 23 November 2006 - 7:00 pm | | Standaard

acht reacties

Penguin

Het gaat nu pas beginnen. Ik ben heel erg benieuwd. Zal niet makkelijk worden. Jan Marijnissen is een sympathieke vent. Alleen zijn gedachtegoed gaat niet werken…..

Penguin, (URL) - 23-11-’06 20:19
Michiel

Woensdagmiddag eerst stemmen in het bejaardentehuis waar mijn moeder woont en daarna naar de markt om vis te kopen. En ineens een samenscholing van meer dan drie personen daar aan het eind van de winkelstraat waar de markt ophoudt. En ja hoor daar stonden ze te folderen met hun groene dassen. JP stond voor een camera in een microfoon te praten en er vlakbij Peijs, Donner en de Geus. Zo maar in het wild op aanraakafstand in gesprek met de mensen.

Ik heb niet op JP gestemd. Maar ik heb wel bewondering voor die mensen die zo veel uithoudigsvermogen hebben dat ze het na al die weken spanning nog kunnen opbrengen om stad en land af te reizen en dan er ook nog redelijk fris uit te zien aan het debat aan het eind rond middernacht.

Geen baan voor mij….

Michiel, (URL) - 23-11-’06 20:32
Renesmurf

JP met zijn stomme grijns is nog niet verdreven, het zal me benieuwen of we ooit van die partij verlost raken.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 23-11-’06 23:16
Goentah

Ben ik raar als ik vind dat het CDA best een degelijke partij is? Ik heb er niet op gestemd, maar heb wel heel lang zitten twijfelen. Gezweefd tot vlak voor de stemcomputer :-) Ik begrijp best dat het de grootste partij van Nederland is. Ben heel benieuwd wat voor coalitie er gevormd gaat worden. Toch wel wat huiverig… voor zowel extreem rechts als extreem links.

Goentah, (URL) - 24-11-’06 09:42
noordmiep

inderdaad de tijd zal het leren. fijn weekend

noordmiep, (URL) - 24-11-’06 14:26
V@nM@n

De uitslag geeft in ieder geval de verdeeldheid bij de bevolking aan. Volgens mij weten de kiezers het ook niet meer.

V@nM@n, (E-mail ) (URL) - 25-11-’06 12:31
pascha

ik denk dat we binnen een jaar nieuwe verkiezingen hebben

pascha, (URL) - 25-11-’06 16:45
smek

Afwachten maar nu…. de tijd zal ons leren hoe deze stemronde uitpakt.
Even terugkomend op 2 andere blogs:
Ik heb dat boek ook, maar er nog niet in kunnen beginnen.
Die maffe plant bloeit hier in huis ook! Hier heeft hij iets meer dan 1 bloem, maar toch… :-S

smek, (URL) - 26-11-’06 11:10
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.