DE GROENE SINT


update
http://www.oxfamnovib.nl/eCache/ONN/9/394.html

Soms duurt het bij mij even voor het "kwartje" valt. Ik neem aan dat ik dit gezegde nog wel kan bezigen, maar er zal een tijd komen dat (jonge) mensen zullen zeggen, een kwartje, wat is dat? alhoewel de uitdrukking "het laatste oortje versnoept" bestaat ook nog, maar dit terzijde.

Vorige week was er op de Margriet Fair een Groene Sint aanwezig. Eerlijk gezegd was ik hierin niet zo bijster geïnteresseerd. Er is een tijd geweest dat ik mij erg druk maakte om het feit dat de Kerstman Sinterklaas aan het verdringen was, maar die tijd ligt achter mij. Zowel het sinterklaasfeest als het kerstgedoe zie ik tegenwoordig veel meer als opgedrongen en vooral door de commercie opgeklopte gebeurtenissen, waardoor ik dit de laatste jaren wat langs mij heen laat gaan. En nu dit, een Groene Sint. Ik ontweek het aanpakken van een flyer en vulde in mijn gedachten voor mijzelf al in dat er wel reclame gemaakt zou worden om vooral de sinterklaascadeautjes bij de wereldwinkels te gaan kopen. Bij nader inzien blijkt de gedachte achter de Groene Sinterklaas toch iets anders in elkaar te zitten.

Deze week hoorde ik op de radio reclamespotjes over die Groene Sinterklaas. Mijn nieuwsgierigheid was nu wel gewekt en het werd dus  tijd om me zelf alsnog omtrent dit fenomeen op de hoogte te stellen. Ik ben op onderzoek uitgegaan en vond dit bericht:

Sinterklaas krijgt hulp van de Groene Sint

(Novum) - De Groene Sint helpt op uitnodiging van ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib Sinterklaas met het uitzoeken van cadeaus. De hulpsint wil dat sinterklaascadeautjes dit jaar in goede arbeidsomstandigheden zijn gemaakt en dat er een eerlijke prijs voor is betaald aan de makers.

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik het hier van harte mee eens ben. Van mij mag de Groene Sint hier aandacht voor vragen.

hanscke Zondag 26 November 2006 - 3:34 pm | | Standaard

negen reacties

Erika

IK ben het op zich wel eens met het aandacht vragen voor iets goeds (al zie ik mezelf het nog niet zo snel kopen), maar waarom nu een groene Sint, die is rood met wit, ik vind het al zo jammer dat niemand hier in huis meer zijn schoen zet! Snik snik…

Erika, (E-mail ) (URL) - 26-11-’06 23:05
Goentah

Ach ja, op fairs horen ludieke acties. Ik zou hem ook voorbij gelopen zijn. Het zijn goede initiatieven, het lijkt een druppel op een gloeiende plaat, maar misschien dat mensen zo beetje bij beetje bewust worden van arbeidsomstandigheden.

Goentah, (URL) - 26-11-’06 23:28
Petra

Ik ben wel bang dat de meeste mensen letten op goedkoop…

Petra, (URL) - 27-11-’06 14:29
Jokie

Wat mij betreft mag de groene sint dan het hele jaar blijven (op voorwaarde dat ie ook voor voldoende pepernoten zorgt…)

Jokie, (E-mail ) (URL) - 27-11-’06 16:59
V@nM@n

Voor mij mag het ook. Het is tegenwoordig alleen nog maar een commerciële aangelegenheid. De gedachte erachter is helemaal verdrongen…

V@nM@n, (E-mail ) (URL) - 27-11-’06 20:54
pascha

ja helemaal top vind ik dat! Ook wel grappig zo’n groene mijter

pascha, (URL) - 27-11-’06 20:59
Renesmurf

Ik weet eigenlijk niet wat ik er van moet vinden.
Sint is Sint, maar hij is er voor de kinderen, en die zal het een zorg zijn.
Volwassenen moeten vooral denken aan een betere wereld, en daar zorgt die groene een beetje voor.
Maar toch, Sint is Sint.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 27-11-’06 22:27
fialas

Ik hou niet van flauwekul maar deze groene sint treft mij.Het gaat even over iets anders dan pakjes voor eigen parochie.

fialas, (E-mail ) (URL) - 27-11-’06 22:39
Carola

Het idee erachter is mooi maar de uitvoering, kweetnie hoor, een groene Sint?????

Carola, (URL) - 29-11-’06 09:14
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.