FILEACTIVITEITEN


Vrijdag was ik even op familiebezoek in Amsterdam. Normaal een ritje van iets meer dan anderhalf uur, maar vanmiddag had ik bijna drie en een half uur nodig. Het was nog vroeg, ver voor de spits, toen ik in een file terecht kwam. Ik weet het, ook al kom ik het gelukkig niet dagelijks tegen, een file kost flink wat tijd. Met stapvoets rijden worden nu eenmaal niet veel kilometers per uur gemaakt.

En dat was het nu net. Er werden die middag helemaal geen kilometers gemaakt. Men reed niet! Geen meter. En wat mensen dan allemaal gaan doen om toch die tijd productief te maken. Natuurlijk werden er eerst en masse de noodzakelijke telefoontjes gepleegd, maar toen dat klaar was, toen werd men toch creatief!

Automatten werden tegen de vangrail uitgeklopt, oliepeilen werden gecontroleerd en waar nodig bijgevuld, spiegels werden vastgedraaid, kortom er was genoeg tijd voor klein onderhoud voor zover nodig.

Verschillende medepassagiers zochten het meer in de sportieve hoek. Zij kozen er voor om in het mooie weer een ferme wandeling te maken, met of zonder hond, en daarvoor kregen ze alle gelegenheid, want de file was ruim acht kilometer lang! (voor de geinteresseerden, ver voor Wieringerwerf-Afsluitdijk)

De automobilisten die solo waren, geen onderhoud hoefden te plegen en geen boek of puzzelboekje bij zich hadden, gaven zich over aan de social talk. Staat men bij een bushalte zwijgend bij elkaar, in een stilstaande file is dat allerminst het geval. Er was zeker een gevoel van saamhorigheid waar te nemen en het geheel was bijna gezellig te noemen. Gek toch, dat zoveel mensen een hekel aan de file hebben......

hanscke Vrijdag 28 Oktober 2005 - 10:45 pm | | Standaard

acht reacties

Penguin

Jaren geleden stonden wij na een lang weekened kamperen in zeeland helemaal stil voor meer dan twee uur. File door een protestaktie vanwege de aanleg van een snelweg. Het was mooi weer en na enige tijd zaten we met wildvreemden koffie te zetten, gitaar te spelen, geintjes en zelfs afspraken te maken om een keer te gaan stappen. Op het hoogtepunt zaten we met twee gitaren en 15 man/vrouw in de berm! Ik heb er nog foto’s van….

Penguin, (URL) - 29-10-’05 14:20
Rose

Wie weet zit er wel een markt in? File-parken? Waar een aantal rollercoasters en hamburgertenten te vinden zijn? ;-)

Rose, (E-mail ) (URL) - 29-10-’05 21:20
momoniek

Elke keer als ik een stukje lees over files ben ik toch blij dat ik alleen het openbaar vervoer gebruik. Al is een auto vaak nog zo handig. In de trein lekker met een boekje op schoot wachten tot je op je bestemming bent aangekomen heeft ook zo zijn voordelen. :)

Leuke site trouwens!

momoniek, (URL) - 30-10-’05 13:09
Merlijn

En toch blijven files vervelend, het kost je een hoop tijd ondanks de lol die je met elkaar beleeft.

Merlijn, (URL) - 30-10-’05 14:36
anja

Het is juist goed voor sociale contacten… ;p

anja, (URL) - 31-10-’05 09:43
Carola

Toch heb ik het er niet zo op vooral niet hier in de zomer met een auto zonder airco..

Carola, (URL) - 31-10-’05 12:00
Hansje

Ik sta nóóit in de file! Maar ja, ik heb dan ook geen auto… :-)
Even off topic: als je nog eens bij me langskomt, wil je dan even je link opnieuw intypen? Er staat nu een komma in plaats van een punt vóór ‘nl’, en dan werkt-ie niet. :-)

Hansje, (URL) - 01-11-’05 01:30
trieny

ik weet niet of we in dezelfde file stonden: wij reden van Amsterdam via de afluitdijk en Friesland richting huis, maar ook daar een lange file. Helaas geen saamhorigheid maar ronduit pesterij, waarop iemand zo verhit raakte dat hij een gevecht begon met een andere bestuurder. Dat was niet zo leuk om met de neus bovenop te staan.

trieny, (URL) - 01-11-’05 15:15
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.