DE WAKE


De elf gedetineerden die bij de Schipholbrand zijn omgekomen blijven op de een of andere manier mijn gedachten bezighouden.  Ik ben er nog niet klaar mee. Ik probeer me toch enigszins te verplaatsen in hen, maar ook in hun familie. Eerst mislukt in hun missie, daarna opgepakt en toen gestikt of verbrand. Hun missie, ik weet het, strookte niet met de algemene wetgeving van Nederland. Ik sympathiseer ook niet met bolletjesslikkers, evenmin met gelukszoekers of andere praktijken die niet door de beugel kunnen, maar het zijn wel mensen en ergens zijn er misschien wel anderen die van deze mensen gehouden hebben! Schokkend vond ik het fragment in een journaal waarin een vriendin, een geliefde van een Oekraiener, haar grenzeloze verdriet, maar ook haar woede liet zien. De leegte die hij, haar vriend, nalaat. Ze hadden elkaar leren kennen toen ze samen illegaal op een champignonkwekerij werkten, ze waren verliefd op elkaar geworden en ze hadden geprobeerd te leven totdat, ja tot wanneer eigenlijk, want een leven in de illegaliteit is risicovol en onzeker met de kans opgepakt te worden. Na die verschrikkelijke aanhouding is er dan opeens een heel abrupt en definitief einde gekomen. Voor hem, voor haar maar ook voor die andere tien en hun familie. Voor deze mensen, de achterblijvende familie is er geen hulp in de vorm van blijken van medeleven door bijvoorbeeld het leggen van bloemen, het houden van een stille tocht, zo gewoon bij andere heel ingrijpende gebeurtenissen. Gistermiddag hoorde ik op de radio dat er 200 mensen bij de herdenking aanwezig waren geweest. Vandaag zocht ik in de krant naar een artikeltje over deze herdenking, tevergeefs. Tijdens het surfen op het internet kwam ik onderstaand fragment tegen. Ik voldoe aan mijn behoefte om enige aandacht voor deze trieste gebeurtenis te vragen. Uit piëteit heb ik even de muziek uitgeschakeld.

Wakes
Voor de slachtoffers van de brand in het cellencomplex op Schiphol worden zondag en maandag wakes gehouden. Bij het detentiecentrum op Schiphol houdt de wakegroep grensgevangenis Amsterdam-detentie Schiphol zondagmiddag vanaf twee uur een herdenking. Woordvoerders van de wakegroep en de Europese Organisatie ter bescherming van de Rechtspositie van Gedetineerden Eorg hebben dat vrijdag meegedeeld.

Maandag om 12.00 uur houden alle gedetineerden in de Nederlandse gevangenissen een minuut stilte. Gedetineerden en personeel van de inrichting in Heerhugowaard hebben vrijdag al een minuut stilte gehouden.

hanscke Maandag 31 Oktober 2005 - 3:15 pm | | Standaard