HET KERSTVERHAAL

Het is al weer meer dan tien jaar geleden dat ik mijn eerste kerstverhaal schreef. Wat was ik trots toen er een verhaal van mijn hand in het boek: 40 kerstverhalen, uitgegeven door de VARA, was geplaatst. Het jaar daarop werd er opnieuw een verhaal van mij in een tweede boek geplaatst. En toen stopte de VARA hiermee. Ik heb daarna nog verschillende verhalen geschreven, maar tot dusver niets mee gedaan. Vorig jaar heb ik een verhaal in twee delen op de site gezet en het leek mij een goed idee om dat dit jaar opnieuw te doen.

Het Kerstgeheim.

Een zucht ontsnapt uit Ellyâ??s mond. Ze kan niet ontkennen enigszins gespannen te zijn. Straks komt Willemijn thuis om samen kerst te vieren. Ze zullen in ieder geval de eerste kerstdag als moeder en dochter samen doorbrengen. Willemijn zal waarschijnlijk de tweede kerstdag wel teruggaan naar het studentenhuis om daar de kerst met haar vrienden verder te vieren. Elly heeft Willemijn al vroeg geleerd dat vrienden heel belangrijk zijn als je zo weinig familie hebt. Dit jaar zal Elly moeten vertellen wat er negentien jaar geleden met kerst is gebeurd. Terugkijkend op deze negentien jaar moet Elly bekennen dat ze  nooit  enige spijt heeft gevoeld over het gebeuren van toen. Maar of Willemijn er ook zo over zal denkenâ?¦.
In 1982 was Elly door het koor gevraagd als sopraan een solopartij te zingen tijdens de kerstnachtdienst. Elly was zeer verguld geweest met deze vraag. Ze was toen negenendertig jaar,  ongebonden en soms vroeg ze zich wel eens of ze tevreden was met haar bestaan. Echt lang stond ze daar niet bij stil. Ze was wijkverpleegkundige en in haar vrije tijd zong ze graag. De laatste jaren  was het net of ze door haar zangkwaliteiten iets boven het gemiddelde uit ging stijgen. Ze genoot van de belangstelling en de aandacht die de koorleden tijdens de repetities voor haar hadden. John De Bakker plaagde haar veelvuldig met de opmerking: Als ik nog niet getrouwd was zou ik met jou trouwen want dan hoefde ik nooit meer een plaat op te zetten. Elke keer had Elly hem van repliek gediend, variërend van: dat zou je niet meevallen, ik heb geen aan en uit knopje, tot: ik zou een heel moeilijk te bedienen apparaat zijn. Zo was er een sfeer ontstaan die de spanning tussen hen steeds meer opbouwde en daarmee de aantrekkingskracht naar elkaar toe, deed aanwakkeren.
John had aangeboden haar voor de uitvoering tijdens de kerstnachtdienst met de auto te komen halen en brengen. Het was voor hem geen moeite en bovendien voelde hij zich dan niet zo alleen, want zijn vrouw was, net als andere jaren, met de kinderen al vertrokken naar haar familie in Engeland. John zou zoals gewoonlijk op eerste kerstdag zijn gezin achterna reizen.
Toen John Elly thuisbracht had ze dan ook niet verwacht dat hij in zou gaan op haar uitnodiging om samen nog iets te drinken. De rode wijn en het zachte kaarslicht misten hun romantische uitwerking niet en voordat Elly goed en wel beseft had waar ze mee bezig was, had ze in de armen van John gelegen.
Een paar weken later wist Elly dat ze in verwachting was.

hanscke Maandag 25 December 2006 - 12:01 pm | | Standaard

vijf reacties

Renesmurf

Tegenwoordig doen ze het via de radio, en dat heeft ook wel wat.
Voor de liefhebber tenminste.

Elly in je verhaal is maar een losbandig typ.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 25-12-’06 18:51
Hanscke

Waarom krijgt Elly nu weer het predicaat “losbandig type” en John niet

Hanscke, (E-mail ) (URL) - 25-12-’06 19:33
Carola

Spannend! Fijne dagen, en wat leuk dat ze verhalen van je gepubliceerd hebben!

Carola, (URL) - 25-12-’06 21:44
Renesmurf

Degene die moet baren is losbandig.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 25-12-’06 23:45
wies

@renesmurf: wat is dat nu weer voor ‘n redenatie? :?

wies, - 26-12-’06 15:24
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.