HERHALING?


"De geschiedenis herhaalt zich", zou ze gezegd hebben. En ik zou eigenwijs geantwoord hebben dat elk leven anders is, dat de omstandigheden anders zijn, dat de condities anders zijn en dat niet alles lijkt wat het is. Maar tegelijkertijd vraag ik mij af of zij zich ook zo machteloos voelde toen zij zag dat haar kind verdriet had? Ze genoot wel van de vrolijkheid van haar kleinkinderen. Maar ze maakte zich vooral ook veel zorgen over de toekomst van de kleinkinderen. Dat niet alles zo zou gaan zoals zij gedacht, gehoopt, gefantaseerd of geïdealiseerd had

En ik zei vele malen gedesoriënteerd, optimistisch, gedesillusioneerd, met goede moed, tegen beter weten in of teneergeslagen: "het komt allemaal goed!"

En nu voel ik het verdriet van mijn kind, maar het is alsof ik met lege handen sta. Ondertussen geniet ik wel van het kleine meisje, maar ook ik heb zorgen over de toekomst. Ik weet dat "de meisjes" het gaan redden. Mijn kind zegt op haar beurt in vele varianten: "Heus het komt allemaal goed."

Ik weet, dat er geen garantie is dat dit kleintje niet hetzelfde verdriet zal leren kennen. Maar als de bouwstenen goed zijn zal ook zij zich daar  door heen kunnen slaan. Alleen ik hoop niet dat het haar overkomt. 

Voorlopig is het haar "taak" om zo lekker onbevangen te kunnen spelen en daar geniet ik van.

hanscke Donderdag 28 December 2006 - 9:54 pm | | Standaard

twaalf reacties

nanos

Dat hoopt iedereen voor zijn of haar kind. Maar je weet intussen ook dat dat niet reeèl is. Verdriet hoort bij het leven. Je kunt hooguit hopen op voldoende veerkracht, en daar wordt nu al aan gewerkt. Het ´Het komt allemaal goed´
hoort daarbij.

nanos, (URL) - 29-12-’06 00:57
nanos

En het is weer zo ver: De leestekens doen ineens anders dan ze moeten doen en dat zonder waarschuwing vooraf. Sorry!

nanos, (URL) - 29-12-’06 00:58
Marieke

En TOCH is het waar, het komt allemaal goed…Het is n.l. haar eigen leven en die frummel leeft het op haar eigen manier. Let maar op.

Marieke, (URL) - 29-12-’06 10:11
Petra

Op de foto ziet het er in ieder geval geweldig uit!

Petra, (URL) - 29-12-’06 11:31
Jokie

soms zou ik best weer onbevangen spelen als dagtaak willen hebben…

Jokie, (E-mail ) (URL) - 29-12-’06 14:36
Neneh

Het komt allemaal goed …. maar het is soms zo hard en je zou het als moeder soms zo graag anders zien

Neneh, (URL) - 29-12-’06 17:27
Merlijn

NAtuurlijk komt het goed, en lekker blijven genieten natuurlijk!

Prettige jaarwisseling!

Merlijn, (URL) - 29-12-’06 19:31
sebbo

De foto is prachtig. Zorgen blijven er altijd en je moet lijdzaam toezien hoe “het verloopt”‘Hoe het ook zij, ik wens je een heel goed 2007 toe Hanscke!!!!!

sebbo, (E-mail ) (URL) - 29-12-’06 20:17
Marieke

Het is de enige manier om er achter te komen, misschien. De kaart is van niemand in de privésfeer . Blijft de vraag, hoe kent iemand die ik niet ken, mijn voornaam ( Marieke is het achterste stuk van mijn naam, officieel heet ik Anne-Marieke ) en mijn huisadres ?

Marieke, (URL) - 29-12-’06 20:55
Renesmurf

Het leven zit vol met van alles, zowel goede als slechte dingen.
Sommige treffen het niet, anderen meer.
Dierbaren gun je altijd het beste.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 29-12-’06 21:01
pinto

Die foto zegt al genoeg. Ze schuift door haar leventje en soms botst ze even ergens tegen aan. Ze leert ervan en schuift weer verder. Zolang ze vertrouwen blijft houden, schuift ze wel door….OT: Ja we zijn terug!

pinto, (URL) - 29-12-’06 22:31
V@nM@n

Que sera… we kunnen gelukkig niet in de toekomst kijken, alleen maar hopen.

V@nM@n, (E-mail ) (URL) - 29-12-’06 23:59
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.