STILLE JAARWISSELING


Met oliebollen, gebakken door mijn broer, hebben we oud en nieuw gevierd. Met de door ons meegenomen zorgen rond de kinderen, de humor en de gezelligheid die de aanwezigheid van nicht en neef met zich meebracht, de vele goede zorgen van schoonzus, met de complimenten voor haar meer dan voortreffelijke kookkunst en de vrolijke inbreng van broerlief, had ik echt een familiegevoel en dat voelde niet verkeerd.

Om twaalf uur hebben we elkaar een gelukkig nieuwjaar toegewenst en een glas champagne gedronken. We hoefden niet naar buiten, want In Frankrijk wordt er om middernacht geen vuurwerk afgestoken. Het is er ook rond twaalf uur stil, doodstil! Een opmerkelijk verschil met Nederland waar het daags na kerst door het vuurwerk wat afgeschoten wordt, al erg onrustig begint te worden.De hond, behorend bij het gezin van mijn broer is absoluut niet bestand tegen de knallen die gepaard gaan met het afsteken van  vuurwerk. Daarom vertrekt de familie al vele jaren direct na kerst naar hun boerderijtje ergens in Normandië. Tussen haakjes, onze hond kan heel goed tegen de knallen, maar daar is het ook een jachthond voor. Het is wel vreemd, dat er in Frankrijk het hele jaar vuurwerk gekocht kan worden, maar het wordt dan vervolgens veel kleinschaliger gebruikt bij bijvoorbeeld feesten en partijen en natuurlijk op Quatorze Juillet (14 juli), maar ook dan is het nog niet zo'n hels kabaal als bij ons in de Nieuwjaarsnacht. Naar ik heb horen verluiden, moet het dit jaar wel heel erg zijn geweest.

Een vorig oud en nieuw dat we daar waren, werden we gehinderd door sneeuw, maar dit jaar konden we wat van de omgeving zien. We zijn naar de kust gereden, naar Eu, naar de krijtrotsen in le Tréport (foto 3 en4)en we hebben de mooie patriciërshuizen (foto 5) in Mers-les-Bains gezien. Dit deed mij denken aan Kopenhagen, alleen staan er daar maar 5 en hier een veelvoud. Nieuwjaarsdag hebben we een lange wandeling in de eigen omgeving gemaakt (foto 6). Het is een mooi vriendelijk landschap wat ik zeker in een ander jaargetijde, in mei ook wel eens graag zou willen zien....De voorlopige plannen liggen er al een beetje en dat vooruitzicht maakt mij helemaal blij.

Kortom, het was een prima start van het nieuwe jaar en mede daardoor kan ik zeggen, ik heb er weer zin in, kom maar op 2007, ik maak er wat van.

hanscke Woensdag 03 Januari 2007 - 3:04 pm | | Standaard

zeven reacties

Renesmurf

Oud en nieuw zonder vuurwerk, dat is niet voor te stellen.
ik steek zelf niks af, maar het knalt nu nog wel wat, en met oud en nieuw helemaal!

Ik was eens op een camping in Frankrijk, en daar staken ze toen vuurwerk af, dat was op een 14 juli of zo.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 03-01-’07 17:55
Merlijn

Tja, na zo’n verblijf in Normandie kan 2007 natuurlijk gewoon niet stuk !

Merlijn, (URL) - 03-01-’07 19:35
V@nM@n

Ik wil daar gaan wonen als we gepensioneerd zijn. Maar met de laatste kabinetten kan ik dat wel vergeten. Het kan daar zo lekker rustig zijn.
Ik ben een beetje jaloers op je.

V@nM@n, (E-mail ) (URL) - 03-01-’07 21:13
Marieke

Een vooral gezond 2007 wens ik je. Jullie hebben het fijn gehad lees ik.

Marieke, (URL) - 03-01-’07 21:13
Penguin

Geweldig land. Ik was er afgelopen oktober nog. Heb toen ook prachtige foto’s gemaakt. Beste wensen nog Hanscke!

Penguin, (URL) - 04-01-’07 00:01
Goentah

Wat een heerlijke minivakantie! Je bent vast weer opgeladen voor de tweede helft van het schooljaar ;-)

Goentah, (URL) - 04-01-’07 21:56
Ster

Wat heerlijk om de jaarwisseling zo in alle rust en in prettig gezelschap door te brengen.

Ster, (URL) - 05-01-’07 18:27
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.