MENSONWAARDIG


Met gefronste wenkbrauwen las ik het artikel dat Bush Saddam een waardiger einde gegund had. In mijn ogen is dit de zotheid ten top. Iemand ter dood veroordelen is één ding, iemand ter doodbrengen zou niet moeten mogen en niet moeten kunnen en iemand op een "waardiger" manier ter dood brengen is mijns inziens totaal onmogelijk.

Ik ben pertinent tegen de doodstraf. In mijn beleving kan er nooit een doodstraf uitgevoerd worden. Kwaad met kwaad vergelden is nooit een goed uitgangspunt. Een ander punt is dat er in mijn ogen nooit  iemand gevraagd noch opgedragen kan worden om de beul te zijn. Immers zo iemand maak je dan tot moordenaar en dat wil toch niemand op zijn geweten hebben? Ook als iemand zoiets vrijwillig zou willen doen, zou dit niet kunnen. Het is aan niemand toegestaan om een moordenaar te worden. 

Iemand die middels de strop gedood wordt en daarbij beschimpt wordt een waardiger dood toewensen, in wat voor een waanzinnige wereld leven wij? Oh, ik weet heus wel dat deze man geen lieverdje is geweest en vele doden op zijn geweten heeft. En toch vind ik dat wij ons als mens, als tribunaal of anderszins als gerechtshof ons op een hoger plan zouden moeten verheffen. De mens zou zich niet moeten verlagen door in de praktijken van deze en andere schurken mee te gaan door hem of anderen van het leven te beroven. Deze man heeft echter wel zo veel op zijn geweten dat zijn verdere leven in een zeer beperkte vrijheid zeker gerechtvaardigd geweest zou zijn.

Maar mijnheer Bush: Een "waardige" executie bestaat niet. Dit moest ik even kwijt.

hanscke Vrijdag 05 Januari 2007 - 9:12 pm | | Standaard

negen reacties

Michiel

Je hebt helemaal gelijk. Maar ja, Bush moet natuurlijk met alle macht proberen te redden wat er te redden valt van dat fiasco in Irak en iets over Saddam en de doodstraf zeggen doet het altijd goed daar in de kijkcijfers.

Ook ik ben een beslist tegenstander van de doodstraf. Het is baarbaars en idereen die er aan meewerkt is een barbaar. Dat de terechtgestelde óók een barbaar is verandert daar niets aan.

Wat mij betreft is de doodstraf door de staat gesanctioneerde moord. En daar is niks waardigs aan.

Ik heb dan ook met grote verbazing vernomen dat Balkenende het wel terecht vond dat Saddam ter dood was veroordeeld.

En overigens kan ik de gedachte niet van mij af zetten dat het een aantal belangrijke mensen – waaronder Bush en zijn gezellen – wel goed uitkomt dat Saddam nooit zijn memoires zal schrijven of zal getuigen in een volgend proces. Bush et al hebben vast liever niet dat er een boekje open gaat over alle mistige olie- en wapendeals die er gesloten zijn voordat Sadddam bij de Amerikianen uit de gratie viel.

Michiel, (URL) - 05-01-’07 22:09
Renesmurf

Een straf is pas een straf als je hem kan ondergaan.
En dat is met de dood niet het geval.

De doodstraf is, zoals elke straf, opdedragen door de overheid, en een overheid moet dat niet goedkeuren.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 05-01-’07 23:52
Penguin

Komt het bij jullie op dat Bush ook wel eens iets anders kan bedoelen? Doordat Sadam nu zo werd beschimpt en uitgejouwd, had Sadam wel de kans om als held te sterven. Hij kon (en dat deed hij dus ook) op het laatste moment nog scoren door het domme volk dat hem zo in zijn hemd probeerde te zetten, trerecht tewijzen door zeer rustig te constateren dat ze niet erg mannelijk en waardig bezig waren. Als de executie wat waardiger was gewees had hij nooit zo kunnen scoren. En los daarvan ben ik het wel eens met Bush. Ik ben tegen de doodstraf maar dit was een ieder onwaardige aanfluiting die maar weer eens aangeeft dat IRAK er nog lang niet is.

Penguin, (URL) - 05-01-’07 23:55
V@nM@n

Ik ben absoluut tegen de doodstraf. Dat is dood met dood vergelden. Wie ben ik als mens om dat te doen. Bush moet zijn bijbel eens goed doorlezen.

V@nM@n, (E-mail ) (URL) - 06-01-’07 00:08
noordmiep

hehe gelukkig zijn er dus meer mensen die er zo over denken. En als ze hem hadden opgesloten was het pas echt een straf geweest.Maar ja dan zijn er mensen die zeggen dat dat niet huaan is…moeilijk hoor allemaal. Fijne weekend.

noordmiep, - 06-01-’07 10:07
Marieke

Bush moet heel gauw verdwijnen …Dat die nog steeds president is kan ik niet bevatten. Maar ik ben het niet met je eens wat de doodstraf betreft. In sommige gevallen , net als met de man waar jij het over hebt en wiens naam ik niet eens wil typen, ben ik vóór de doodstraf , ook al heb ik mijn kinderen geleerd dat je geen kwaad met kwaad moet vergelden. Het klinkt erg dubbel, je mag nooit beschikken over iemands leven maar, soms zijn dingen zo erg, dat er geen andere optie is. Als je iemand levenslang geeft, draait de gemeenschap er voor op en dat vindt ik óók niet kunnen…

Marieke, (URL) - 06-01-’07 12:01
Hansje

Heeft Bush eigenlijk wel recht van spreken, net nadag bekend geworden is hoe de “waardige” executies per injectie in de VS soms mensonterend pijnlijk en langdurig blijken te zijn?
En de doodstraf is geen stráf, maar een vorm van wraak waarmee rechters én (vooral) de regeringen die ze toestaan zich verlagen tot het niveau van de moordenaar die ze zeggen te straffen. Nooit goed te keuren, nooit goed te praten…

Hansje, (URL) - 06-01-’07 21:05
Ster

De doodstraf mag in mijn ogen niet. Kwaad met kwaad vergelden kan niet de bedoelin zijn van het ondergaan van een straf.
Ik vind het ook heel kwalijk dat de Nederlande regering daar niet duidelijk een stem in heeft laten horen.

Ster, (URL) - 07-01-’07 08:43
Trieny

Fijn om te zien dat er meer mensen tegen de doodstraf zijn. Soms krijg ik het idee dat iedereen er voor is.

Trieny, (URL) - 10-01-’07 07:41
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.