NIEUWE WOORDEN


Ik doe niet aan woord van de dag, maar terwijl het leven na al het feestgedruis weer zijn gewone loop heeft genomen blijven er maar steeds drie woorden in mijn geest rondcircelen. Woorden waarvan ik tot voor kort  het bestaan niet wist. Het eerste woord is audit. Hoewel ik dat woord al ietsje langer ken is het op zich niet zo vreemd dat dat woord in mijn hoofd rondzoemt, want ik ben druk bezig mij voor te bereiden op het  afnemen van een eerste audit. Voor degenen die graag een uitleg willen hebben verwijs ik naar een blog van 17 mei in het vorige jaar. Ik heb even geen tijd om een link te maken.

Het tweede woord wat in maar in mijn hoofd blijft zitten is het woord "vousvoyeren". In het weekend las ik een arikel over Peter Hoefnagels, een zeer bekende criminoloog. Deze man gaf aan, een hekel te hebben aan tutoyeren. Hij vousvoyeerde liever. Zo in de context snapte ik in één keer wat hij bedoelde.

Dat geldt niet voor het woord moloch wat ik in het boek "los geld" van René Appel tegenkwam. Het betekent zoiets als: zeer toegewijd lijdzaam en volgzaam zijn. Het is afgeleid van Moloch, wat een Fenische of Assyscische afgod schijnt geweest te zijn.

Ik sta iedere keer toch weer verbaasd als ik volstrekt onbekende woorden aan mijn vocabulaire moet toevoegen.

hanscke Dinsdag 09 Januari 2007 - 7:01 pm | | Standaard

tien reacties

noordmiep

ojeee..ik loop weer achter..ik denk dat ik jouw voor je verjaardag maar een scheurkalender geef met elke dag een nieuw woord?

noordmiep, (E-mail ) (URL) - 09-01-’07 20:16
V@nM@n

Sommige mensen sparen die woorden om ze te pas en te onpas aan te halen…

V@nM@n, (E-mail ) (URL) - 09-01-’07 20:32
nanos

Ik dacht dat het iets was wat veel moeite kost maar weinig resultaat heeft, moloch dus. Ik kwam het woord ook wel tegen in boeken. Dan leek het me meer een soort godheid die veel offers vroeg. Uit die twee dingen kom ik dan op iets dat/een opdracht die veel offers vraagt.

nanos, (URL) - 09-01-’07 22:35
Renesmurf

woorden die ik niet snap sla ik altijd over.
ik hou van simpel.

Renesmurf, (URL) - 10-01-’07 01:00
Trieny

ja ik zit de laatste tijd ook weer vaak met m’n enus in een woordenboek. In m’n cursus webcultuur kom ik regelmatig nieuwe woorden tegen. Het gekste vond ik nog wel dat ze idee concequent vooraf laten hgaan door “de”. Als Groninger kost het mij al moeite om de juiste lidwoorden te gebruiken maar ik wist toch zeker dat het het idee was.Nu ben ik er dus achter dat het in de wetenschap idee met de is.

Trieny, (URL) - 10-01-’07 07:40
Ster

Ik heb een vrij grote woordenschat, maar vind het eigenlijk onuitstaanbaar als ik een woord tegenkom wat ik niet ken. Duik dan ook gelijk het woordenboek in. Gelukkig kende ik al wel de drie woorden die jij in dit stuk noemt ;-)

Ster, (URL) - 10-01-’07 08:51
Vrouwke

Audit en vousvoyeren zijn me bekend, moloch niet.
Maar nu wel, waarvoor mijn hartelijke dank!

Vrouwke, (E-mail ) (URL) - 11-01-’07 08:24
Petra

Ik kende ze al. Ik denk dat de meeste mensen die loggen wel dol zijn op nieuwe woorden… (Behalve Renesmurf. Maar die is gewoon leuk!)

Petra, (URL) - 11-01-’07 10:05
hook

En dan nog maar niet over het nieuwe jongerentaaltje te spreken. Want af en toe versta je de jeugd van tegenwoordig ook niet meer hoor.

hook, (URL) - 11-01-’07 10:48
sebbo

Het gaat je anders goed af Hanscke!!!

sebbo, (E-mail ) (URL) - 11-01-’07 21:19
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.