DE NIEUWE GENERATIE


Terug van de verjaardagsvisite ga ik proberen om van  twee gedachtensporen één samenhangend blogje te maken. Om bij het eerste spoor te beginnen, ik vond het gisteren erg leuk om deel uit te maken van de verjaardagsvisite van dochterlief. Al die jonge mensen;  de meesten heb ikvoor het eerst ontmoet toen ze nog een stukje jonger waren. Het is mooi om te zien hoe zij zich verder in het leven ontwikkelen en het was helemaal leuk om het zoontje van één van hen te mogen meemaken. Toen ik van ieder van hen een hartelijke afscheidszoen kreeg, kreeg ik een brok in mijn keel. Tegelijkertijd besefte ik wel dat ik niet één van hen ben, door hen word ik wel gezien als de oudere, de oma.

Omdat het lezen van de krant er gisteren bij ingeschoten is, ben ik daar vanmorgen mee begonnen en het meest opvallend vond ik het artikel waarin geschreven werd dat er bij de formatie geen vrouwen betrokken zijn, maar dat er wel sprake is van een vrouwelijke aanpak. Hiermee heb ik het tweede spoor te pakken. Ik las dat "voor het gezicht naar buiten" het beter was geweest als er ook vrouwen aan de tafel hadden gezeten, maar dat het verder niet veel uitmaakt. Ik vond het een ietwat vreemde gedachtenconstructtie en de volgende zin moest deze kronkel rechtbreien. De zes mannen die nu onderhandelen, voeren veel overleg met hun fracties en daar zitten veel vrouwen in. Verderop in het artikel wordt beaamd dat vrouwen over het algemeen anders onderhandelen dan mannen. Vrouwen kunnen zich meer inleven in de andere partij en zijn er meer op gericht om tot een akkoord te komen terwijl mannen vooral zo veel mogelijk van hun standpunten willen binnenhalen. Naar mijn idee zou het dus wel terdege uitgemaakt hebben als er een vrouw aan de onderhandelingstafel gezeten zou hebben.

En toen gebeurde het, toen zwalkte ik wat in mijn gedachten weg. Stel dat ik een goed onderlegd politica zou zijn geweest, ik zou er gezien de prominente vrouwen in de politiek van nu de leeftijd voor gehad hebben, hoe zouden deze jonge mensen dan naar mij gekeken hebben en hoe zou ik mijzelf dan gezien hebben? Zou ik mijzelf dan ook als "de oudere" ervaren hebben? Ik hoop dat de jongeren van gisteren mij niet als een stoffige zeurdige oudere hebben ervaren. Ik denk het niet, daarvoor waren de zoenen te hartelijk, ik denk dat we af moeten van het imago oud en stoffig. Dat sluit goede ontmoetingen tussen jonger en ouder voor een groot deel uit. Ik juich het dan ook van harte toe dat een paar van de onderhandelaars van nu wat jonger zijn dan dat we tot nog toe gewend waren. En nu nog een evenredige vertegenwoordiging van vrouwen.  Tot slot een mooi plaatje van de nieuwe generatie

hanscke Zondag 14 Januari 2007 - 4:39 pm | | Standaard

zeven reacties

Renesmurf

Oud, jong, man, vrouw, het zou om mensen moeten gaan.

ik persoonlijk denk niet dat vrouwen zich beter in kunnen leven, zie verdonk.

Renesmurf, (URL) - 14-01-’07 17:40
Wieneke

Jij bent om den duvel geen stoffige oudere, hoor ;-) Ik vind ook, dat er niet zo gekeken moet worden naar de leeftijd of geslacht. Het gaat erom wie je bent en wat je met je leven doet. Lief, die kindjes zo samen.

Wieneke, (URL) - 14-01-’07 19:44
therese

Even wilde ik weten van het oma-gedoe. Mooi logje! Ik hoop dat ik alles goed ingevuld heb. Groeten.

therese, (URL) - 14-01-’07 20:01
V@nM@n

Haha, zolang je maar niet wordt geien als de Rita Verdonk van de familie zal het wel meevallen…

V@nM@n, (E-mail ) (URL) - 14-01-’07 21:07
Trieny

Wel een beetje vreemd om te spreken over een vrouwelijk aanpak. Is het dan zo dat die mannen denken voor ons of namens ons vrouwen te denken?
Het zou wel een wezenlijk verschil geweest zijn als een Femke had meegedaan, een Hanscke lijkt me trouwens ook een prima idee. Maar ik schat in dat het niet zo lang zal duren dit kabinet en dan gaan we in de herkansing.En nu merk ik dat ik geen samenhangend antwoord kan geven. Maar die nieuwe generatie is prachtig oom te zien!

Trieny, (URL) - 15-01-’07 10:20
Jokie

Ik denk dat mannen en vrouwen inderdaad anders kunnen reageren, maar ja, vrouwen onderling ook…
Heerde strand mogen in de wintermaanden wel honden loslopen, en daar wordt, met name op zondagmiddag, dankbaar gebuik van gemaakt. (en braaf 2 euro toegang voor betaald..)

Jokie, (E-mail ) (URL) - 16-01-’07 14:49
Petra

En ziehier, de politici van de toekomst.

Petra, (URL) - 16-01-’07 16:44
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.