SINT PITER


Ook dit jaar stond er weer een mooie foto van Sint Piter in de krant. Een aantal weken geleden schreef ik al dat ik hier op terug zou komen. Sint Piter wordt alleen nog maar in Grouw gevierd. Tot op de dag van vandaag wist ik niet waarom Grouw het Sint Piterfeest viert en geen Sinterklaas, maar sinds vandaag, na het lezen van de website weet ik het fijne ervan. In Sint Piter wordt de heilige Sint Petrus geëerd en verder zijn er heel veel verhalen om heen. Sinterklaas en Sint Piter zouden ergens in de buurt bij Grouw ruzie gehad hebben en zo is een ieder zijns weegs gegaan. Ook zou een oude schooljuf nog een rol gespeeld hebben bij het instand houden van het Sint Piterfeest. Ze vond het maar sneu dat de kinderen van Grouw geen cadeautjes kregen.... Afijn als u na het lezen van onderstaande tekst verder geïnteresseerd bent, klik dan op http://www.sintpiter.nl en onder de link geschiedenis staat het hele verhaal te lezen. Ik geef een korte versie van het verhaal.

Welkom op de website van Sint Piter

Hier vindt u alle informatie over het Sint Piterfeest in Grou

In de bijbel staat, dat Jezus de visser Simon en diens broer Andreas vroeg hem te volgen in de nieuwe leer. Dat gebeurde en omdat Simon een trouwe en aktieve discipel was, op wie Jezus kon bouwen, noemde hij hem Petrus, wat "rots" betekent. 
Toen Jezus gevangen genomen werd, wilde Petrus hem met het zwaard verdedigen, maar dat verbood Jezus. In al zijn ellende verloochent Petrus Jezus later, als hij tot driemaal toe zegt, dat hij Jezus niet kent.
Petrus trekt door Palestina, komt in Rome, waar hij de kerk opbouwt, wat er toe leidt, dat hij de eerste Paus is en hij wordt onder het bewind van Nero wreed vermoord. 
In de vierde eeuw heeft de Katholieke kerk een gedenkdag voor Petrus ingesteld. Dat is de 22ste februari, die net als vele Christelijke feestdagen de dag(avond) tevoren wordt gevierd.

Sint Piter is dus een soort Sinterklaasfeest in Grouw geworden wat in de week van 22 februari gevierd wordt. Hij komt 's zaterdags met de boot aan en vertrekt donderdags weer. Ik ben benieuwd naar uw mening, heeft Sint Piter anno 2007 in Grouw nog bestaansrecht?

hanscke Maandag 19 Februari 2007 - 9:31 pm | | Standaard

elf reacties

nanos

Ik vind het wel leuk, die plaatselijke folklore.

nanos, (URL) - 19-02-’07 21:46
Penguin

Plaatselijke folklore moet gekoesterd worden dus ja!

Ik dacht dat Pieter een pad was?

Penguin, (URL) - 19-02-’07 22:04
Renesmurf

Hij heeft zeker bestaanrecht, maar niet in de plaats van Sinterklaas, zoals nu het geval is.
Sinterklaas is gewoon verboden daar, dat is gewoon eng, brr.

Lang leve Sinterklaas!
En naast hem mag nog wel wat, maar niet in plaats van hem, dat vind ik een schande.

Renesmurf, (URL) - 20-02-’07 00:25
therese

Het is jammer dat het zo gelopen is, maar ach, het is niet anders. Als Sinterklaas mag, mag st.Piter ook.

therese, (E-mail ) (URL) - 20-02-’07 20:25
Merlijn

Ik zal er geen nacht minder om slapen, de Grouwenaars waarschijnlijk wel. Op z’n minst een beetje eng dat Sinterklaas daar niet gevierd wordt. Hebben ze daar geen TV? Zien de kids daar niet de intocht van de Sint? Over integratie gesproken …

Merlijn, (URL) - 20-02-’07 21:02
V@nM@n

Geen idee. Dat bepalen alleen de inwoners van Grouw

V@nM@n, (E-mail ) (URL) - 20-02-’07 22:17
noordmiep

misschien kan ik daar die paar dagen gaan wonen?? zou ik dan ook kadootjes krijgen?

noordmiep, (E-mail ) (URL) - 21-02-’07 15:19
Marieke

De optochten zijn ook leuk. Veel ‘zeer’ in een gemeente komt voorbij…Verder hoeft het voor mij niet zo. Stan vertelde heel trots dat hij op de peuterspeelzaal ridder is geweest. Alleen toen krijg hij zijn ridderpak aan. je moet wel, anders ben je een outcast hier in Brabant. En dat is niet goed voor een kind. Fijne avond voor jou ;)

Marieke, (URL) - 21-02-’07 18:40
Galadriel

het zal eens geen schooljuf geweest zijn die zich er tegenaan heeft bemoeid ;)

Galadriel, (URL) - 22-02-’07 13:40
sebbo

Hij heeft zeker bestaansrecht. Ik vind trouwens dat folklore in stand moet worden gehouden.

sebbo, (E-mail ) (URL) - 24-02-’07 22:51
annabee

Natuurlijk heeft St.Piter bestaansrecht, waarom niet? Traditie dient gekoesterd te worden.

annabee, (URL) - 26-02-’07 07:54
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.