BOERENBEDROG


Proeft u het verschil? Smaakt de melk die afkomstig is van koeien die in de wei lopen anders dan de melk van de koeien die bijna niet buiten komen? Ik weet het niet. Dan zou de melk in de winter ook anders moeten smaken dan in de zomer. Ergens kan ik mij nog wel herinneren dat er vroeger sprake was van grasboter en graskaas. Deze produkten werden in het voorjaar een klein poosje zo genoemd om eventuele smaakveranderingen te kunnen verklaren die een gevolg zouden kunnen zijn van de overgang van het verblijf in de stal naar het buiten.

Friesland Foods wil het koeien weiden weer gaan stimuleren, vooral ook omdat de consument de koeien graag in de wei ziet. Stoffering van het saaie landschap zeggen tegenstanders, maar hoe ze het noemen kan mij niet schelen, ik vind het heel prettig om ze 's zomers in de wei te zien. Maar voor het zuivelconcern is het natuurlijk niet genoeg dat het "leuk"is om te zien. Zij willen aan de melk van de koeien die buiten lopen iets extra's verdienen en dat valt niet mee. Logistiek is het een probleem, want weidemelk zou dan apart opgehaald moeten worden. En dat is nog niet het enige, het land moet ook extra bewerkt worden, omdat de koeien te veel stikstof schijten van het eiwitrijke raaigras. En dan krijgen de boeren die hun koeien buiten houden ook nog eens 250 euro uit een fonds van maatschappelijke organisaties.

Het lijkt er op dat de melk en de toetjes van Friesche Vlag met het predikaat weidemelk tegen een hogere prijs in de schappen zal moeten komen. Het is wat. Wie dacht dat het runnen van een boerenbedrijf een makkie is lijkt bedrogen uit te komen. Er komt dus echt wel het één en ander bij kijken. Neem nu bijvoorbeeld zo'n zwaarwichtige keuze om koeien 's zomers wel of niet naar buiten te doen. En u, kiest u straks produkten gemaakt uit weidemelk of maakt het u niet uit?

hanscke Vrijdag 23 Februari 2007 - 9:01 pm | | Standaard

acht reacties

Helen

Ik drink nooit melk, dus dat gaat voor mij niet op. Maar ik zie graag koeien, want een groen landschap zonder koeien, nee.. dat is niks.

Helen, (URL) - 23-02-’07 21:21
V@nM@n

Ik drink meestal alleen magere melk. Als deze straks van weidebeesten komt en beter smaakt wil ik dat best wel proberen…

V@nM@n, (E-mail ) (URL) - 23-02-’07 22:46
wies

ik drink behalve karnemelk en magere melk in de kofffie verkeerd nooit melk. vroeger zei ik al melk is goed voor elk behalve voor wies, want die vindt dat vies. :-.

wies, - 23-02-’07 23:59
Renesmurf

Ze moeten koeien het hele jaar opsluiten gewoon verbieden, simpel zat. Naar buiten er mee!

Renesmurf, (URL) - 24-02-’07 00:18
Hansje

Ik wil best wat meer betalen voor biologische melk. Voor mij hangt het er van af of die weidemelk ook echt biologisch is. Dat hangt van meer factoren af dan alleen het feit of de koeien in de wei lopen.
Overigens smaakt biologische melk in de zomer werkelijk anders dan in de winter. Niet opvallend, maar toch. Dat komt doordat het vetpercentage van de melk ‘s zomers en ‘s winters verschilt door de andere voeding.

Hansje, (URL) - 24-02-’07 17:34
sebbo

Ik drink dagelijks een liter halfvolle melk. Ik proef geen verschil in weide of stalmelk. Als het op het pak staat kan ik een proef nemen!!!

sebbo, (E-mail ) (URL) - 24-02-’07 22:49
Barbara

Volgens mij smaakt het niet anders. Maar ik koop wel liever melk van koeien die in de wei lopen. Daar heb ik zelfs wel wat meer geld voor over.

Barbara, (E-mail ) (URL) - 25-02-’07 23:49
Carola

Ik heb nog nooit verschil geproefd. Wij haalden vroeger altijd melk zo bij de boer, in een melkemmertje, en die had zijn koeien ‘s winters binnen en zomers buiten. Nooit gemerkt aan de melk. Maar koeien in de wei zijn mooi en vast veel gelukkiger dan koeien op stal, ik ben best bereid daar iets meer voor te betalen.

Carola, (URL) - 02-03-’07 14:08
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.