LENTEUITJE


Het is op mijn werk al heel wat jaren een traditie dat wij op 21 maart met het personeel op stap gaan. Ieder jaar is het weer een hele uitdaging om een juiste bestemming te vinden. Het mag wel leuk maar niet duur zijn, het moet in onze regio zijn en ook nog een educatief tintje hebben. We zijn dan ook iedere keer blij als er ergens een nieuw initiatief is genomen. Zo zijn we deze keer in Marrum tercht gekomen. In de jaren zeventig is hier een felle strijd gevoerd over het wel of niet behouden van het ingepolderde buitendijkse land. Traject D, het land teruggeven aan de Waddenzee heeft het uiteindelijk gewonnen. Een boer die eerst voor traject A was heeft eieren voor zijn geld gekozen en van zijn boerenbedrijf een educatief centrum/annex kleinschalige camping  gemaakt met allerlei attracties en het exploiteren van een eenvoudige eetgelegenheid voor groepen met onder andere een waddenstamppot van gekweekt zeewier op het menu. Middels onderstaande foto's geef ik een korte uitleg.
Dit is de Waddenbus. Hiermee rijdt de voormalige boer, nu dus de exploitant diverse groepen over de hoge dijk, maar ook over het daarachter meestal droogliggende fantastiche natuurgebied. Het is het gebied waar in november de vele paarden ternauwernood van de verdrinkingsdood gered zijn.
Halverwege de negentiger jaren is het op hoogte brengen van de dijk voltooid. Toen waren er nog 12 waterschappen die het water in deze contreiën beheersten en met die gedachte als uitgangspunt is dit monument ontworpen. Een stuk van de oude dijk wordt door 12 krachtige palen, voorstellend de waterschappen, er bovenuit getild
Om de bezoekers iets te kunnen bieden is er van deze graansilo een uitkijktoren gemaakt. Geen onaardig idee zo bleek toen ik boven was.
Ik was helaas mijn fototoestel vergeten, maar mijn mobieltje heeft zijn dienst weer bewezen.
Zo heb ik dit uitzicht zelf vastgelegd, evenals de foto van de waddenbus. De andere foto's heb ik van een collega toegezonden gekregen.
Het was een leuk uitstapje en een aanrader voor u als u eens in de buurt bent en helemaal wanneer het schitterend zomerweer is.
hanscke Donderdag 22 Maart 2007 - 7:27 pm | | School perikelen

acht reacties

V@nM@n

Me, helaas, ik schaam mij, maar nog nooit van Marrum gehoord. Overigens lijkt het me wel een interessante ontmoeting daar

V@nM@n, (E-mail ) (URL) - 22-03-’07 23:37
Renesmurf

Ik ben dan meer iemand die zelf rond gaat wandelen, niet zo zeer in groepsverband.
vanwege mijn hond zal ik dan geen uitzichttorens beklimmen.

Het is erg mooi daar, zo te zien.

Renesmurf, (URL) - 23-03-’07 16:13
Vrouwke

Dit is wel een leuke tip. We hebben mijn vader toen hij jarig was een weekendje Groningen toegezegd. Dit zou dan een mooi uitstapje kunnen zijn.
Het lijkt me wel heel interessant.

Vrouwke, (E-mail ) (URL) - 23-03-’07 17:11
Galadriel

ik wacht nog even totdat de wind gaat liggen

Galadriel, (URL) - 23-03-’07 18:20
Carola

Wat een mooie foto’s maakt jouw mobiel! Lijkt me een leuk uitstapje, het is weer eens wat anders!

Carola, (URL) - 23-03-’07 21:06
Brillie

Zo zie je maar weer iets meer.

Brillie, (E-mail ) (URL) - 23-03-’07 23:03
Marieke

Mooie foto’s en een heldere uitleg. Mijn dank, weer iets geleerd.

Marieke, (URL) - 24-03-’07 21:37
annabee

Haha, ik dacht even aan een heel ander soort lente-uitje. :)

annabee, (URL) - 25-03-’07 18:36
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.