HUMOR


De dag van de grappen en grollen is weer voorbij. Dit jaar is de dag van één april bijna geruisloos aan mij voorbij gegaan. Ikzelf heb in de krant geen vreemde berichten kunnen ontdekken. Vrienden van ons meenden wel iets op het spoor te zijn, maar dat laat ik hier terzijde. Misschien toevallig, maar in onze regionale krant was een heel artikel over humor opgenomen. Het artikel had als kop: "EEN MAN LACHT NIET OM EEN ANDERE MAN".

In geen enkel land schijnt humor hetzelfde te zijn. Ook binnen culturen bestaat er verschil in humor. Dan is er ook nog verschil in humor tussen mannen en vrouwen en dat ligt volgens Iteke Weeda, sociologe en hoogleraar emancipatievraagstukken aan de verschillende archetypen. Oftewel de verschillende oerpolen. Elk mens heeft een mannelijke en een vrouwelijke pool en een van de twee is oververtegenwoordigd. Een vrouw met harde humor heeft een beter ontwikkelde mannelijke pool, een man met zachte grappen heeft een meer ontwikkelde vrouwelijke pool. Bij vrouwen draait het om het 'wij', 'verbinden' en 'relatie', mannen denken meer vanuit hun 'ik', 'onderscheiden' en 'prestatie'. Mannen en vrouwen lachen om verschillende dingen.

Toen ik dit allemaal las, dacht ik: "het zal allemaal wel" en ik dacht tegelijkertijd terug aan de grap die ik afgelopen vrijdag hoorde, vrij aan het begin van mijn laatste wedstrijd  van het seniorenwintertennistoernooi. Mijn medespeelster vroeg mij tussen de bedrijven door of ik het er mee eens kon zijn dat amandelolie van amandelen gemaakt werd, waarop ik volmondig ja zei. Ik was het ook helemaal met haar eens dat lavendelolie van lavendel is gemaakt, maar toen ze daarna min of meer de conclusie trok dat babyolie dan wel van babies gemaakt moest zijn, proestte ik het uit.

Ik ga me echt niet druk maken of dit nu een harde dan wel een zachte grap is. Een feit is wel, dat ik echt verschrikkelijk moest lachen en dat ik heel ontspannen en met heel veel plezier die tenniswedstrijd heb gespeeld.

hanscke Zondag 01 April 2007 - 11:17 pm | | Actueel

tien reacties

V@nM@n

Ik denk dat grappen door iederen anders beoordeeld worden. Waar de een om lacht vind de ander flauw. En volgens mij is dat niet eens sexe gericht

V@nM@n, (E-mail ) (URL) - 01-04-’07 23:48
Michiel

Maar dat is een variant op een al heel oude grap en daarom voor mij althans, niet zo leuk. Het berust eigenlijk op het merkwaardige verschijnsel dat je in Het Nederlands woorden aan elkaar mag plakken om nieuwe woorden te maken, maar dat dat nog niets zegt over de relatie er tussen.

Suikerbrokken zijn gemaakt van suiker. Maar kattebrokken zijn niet gemaakt van kat. Om het maar niet te hebben over jokkebrokken…

Michiel, (URL) - 02-04-’07 00:34
Hanscke

@Michiel: het maakt niet uit oud of nieuw, het gaat erom wat een grap met iemand doet. By the way, voor mij was-ie nieuw.

Hanscke, (E-mail ) (URL) - 02-04-’07 08:41
madammeke

Voor mij is het belangrijk dat er humor is. ik zou niet zonder kunnen…

madammeke, (URL) - 02-04-’07 10:16
Galadriel

hahaha… hanscke maar ik vind dit wel typisch vrouwenlol…waarom…weet ik niet

Galadriel, (URL) - 02-04-’07 10:36
Renesmurf

humor is iets heel persoonlijks.
het ligt ook vaak aan de situatie en hoe iets gebracht wordt en zo.
Als er gelachen wordt is het goed!

Renesmurf, (URL) - 02-04-’07 17:41
noordmiep

eerlijk zulke humor…wat zegt hij over babysitters?

noordmiep, (E-mail ) (URL) - 02-04-’07 18:52
noordmiep

oeps de h viel op de grond…

noordmiep, (E-mail ) (URL) - 02-04-’07 18:53
Ster

Humor is zo persoonlijk. Zelf lig ik dubbel om de meest flauwe grappen maar ook om zeer cynische moppen.

Ster, (URL) - 02-04-’07 20:07
Geertje

Wat een geweldige mop!
Het boeit mij ook totaal niet wat voor mop, als hij maar leuk is!

Geertje, (E-mail ) (URL) - 03-04-’07 20:53
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.