KOUSEN
Het is al weer een hele tijd geleden dat leerlingen mij met de voornaam aanspraken. Tegenwoordig ben ik mevrouw voor hen en dat ligt niet alleen maar aan mijn leeftijd. Ook tegen collega's die heel wat jonger zijn dan ik gebruiken ze niet meer de voornaam, zoals een kleine twintig jaar geleden wel het geval was. Ach veranderende tijden denk ik dan maar en ik heb mij er in geschikt. De leerlingen zelf zijn er niet minder spontaan om.
Maar vrij zijn ze wel, de jongeren van vandaag, zonder dat ik ze nu direct als brutaal wil bestempelen. Sinds ik ze een paar weken geleden na heb laten denken over kleding, dit in het kader van de les over lichaamstaal, wordt mijn outfit elke week becommentarieerd. Zo kreeg ik te horen dat ik wel erg vaak in een rok liep, waardoor ik een paar weken achter elkaar, als ik hen les moest geven, in broek ten tonele verschenen ben.
Vandaag vond ik het weer eens tijd voor een rok. Op zo'n middag, voor ik dan echt les ga geven word ik te pas en te onpas door de leerlingen aangesproken met de vraag of ik vandaag weer les aan hen ga geven. Ik sta namelijk niet op hun rooster omdat een collega en ik een ruiling in taken hebben toegepast. Zo ook deze middag. Eén van de vier jongens van die groep stelde de gebruikelijke vraag. Hij nam mijn verschijning even in ogenschouw en riep uit: "Wouw, wat een mooie kousen hebt u aan. Wat modern." Ik vind zoiets alleen maar leuk en het deed me helemaal goed toen diezelfde jongen later op de middag bij het verlaten van het lokaal ook nog zei: "Het was weer een leuke les mevrouw."
elf reacties
Zeker mooie kousen! (Leuk dat de jongens je complimenteren )
Je hoort het inderdaad steeds meer, dat het tutoyeren eraf gaat op scholen. Mijn dochter zit op dezelfde middelbare school waar ik zat, en daar is het ook ook u en meneer/mevrouw, terwijl ik nog je en jij zei.
Moet er ook aan wennen; alsof respect in de aanspreekvorm zit.
Ach ze worden er niet minder van
O.T. Op de site van Denorman kan je een trailer bekijken.
Groetjes,
Geertje
Mevrouw… ze zeggen mevrouw tegen jou. Tegen mij zeggen ze nooit meneer, ik wil het gewoon niet hebben.
Kleren maken de man, zeggen ze wel eens, en dat geldt ook voor de dames natuurlijk, want het is wel zo.
Tja, en nu laat je alleen maar dat stukje zien? Dat noemen ze nou ‘teasen’ in goed Nederlands!