PAASTRADITIE


Dit jaar verheug ik mij al enige weken op het Paasweekend. Dat verschilt van jaar tot jaar, behalve het feit dat ik altijd blij ben met de paar extra vrije dagen, die ik telkens op de één of andere manier heel hard nodig schijn te hebben om bij te komen.De Paasdagen worden door de jaren heen telkens op een andere manier doorgebracht. Met Pasen durf ik een veel vrijere opstelling te hebben dan met Kerst, veel minder traditiegebonden. 

Ik bewaar mooie herinneringen aan de Pasen uit mijn vroege jeugd. Het was in Apeldoorn een gewoonte dat gemeenteleden van verschillende Hervormde Kerken vroeg in de morgen, rond acht uur, samen op pad gingen om op verschillende straathoeken enkele paasliederen te zingen. Ik mocht dan mijn mooie nieuwe kleren aan. Deze nieuwe kleren waren licht van kleur en materiaal en alvast voor de zomer bedoeld. Een maillot of een lange broek stond daar natuurlijk niet onder, zodat ik mij nog heel goed kan herinneren hoe koud het begin april bij mijn vader voor op de fiets kon zijn....  

Ook verheugde ik mij er op dat ik 's morgens zowel op Paaszondag als op Paasmaandag twee eieren kreeg! En mijn moeder vooraf maar mopperen dat de prijs van de eieren rond de Pasen met opzet zo hoog gehouden werd. Wel elf of twaalf cent in plaats van acht of negen.

In de puberteit verhuisde ik naar de Achterhoek. Daar werd het Paasfeest op een heel andere manier gevierd. Ik kreeg te maken eiereetfeesten, dat wil zeggen op eerste Paasdag 's avonds  zoveel mogelijk eieren eten. Ik heb daar nooit aan meegedaan, want ik was veel te bang dat ik misselijk zou worden. Ik ging wel met mijn vriendinnen naar de verschillende paasvuren.

Toen ik later mijn eigen gezin had, werd het een traditie om op tweede Paasdag een uitstapje te maken. Het éne jaar troffen we het en was het erg mooi weer; een ander jaar, ik kan mij nog heel goed Delfzijl en Eemshaven herinneren, vlogen je de hagelstenen om de oren.

In de afgelopen jaren zijn we, nu we weer met zijn tweeën zijn, Ã©Ã©n keer met de caravan op stap geweest en wel naar Rijssen. De Goede vrijdag waaide het heel hard, op stille zaterdag was het waterkoud, en de beide paasdagen was het schitterend weer.

Twee jaar geleden was ik heel erg moe en zijn we alleen maar naar een nieuw geopend tuincentrum vijf kilometer verderop geweest. Wat we vorig jaar gedaan hebben kan ik me met geen mogelijheid meer herinneren. Dit jaar had ik wel weer eens met de caravan op stap gewild en het had gezien de weersvoorspelling ook wel gekund, maar ik heb toch een andere keuze gemaakt. We hebben een hotel in Den Haag geboekt, heel dicht bij dochterlief. Ik (wij) ga(an) drie dagen van haar en van de kleine Rixte genieten. Maar wat ik ook op die dagen doe, Pasen is voor mij altijd nog een beetje verbonden met: "tot leven komen"

hanscke Donderdag 05 April 2007 - 11:27 pm | | Familie

negen reacties

Helen

Ik moet eerlijk zeggen, dat ik helemaal niets met Pasen heb. Gewoon een extra vrije dag.

Helen, (URL) - 06-04-’07 10:05
galadriel

geniet ervan Hanscke en je zit ook nog eens dicht bij de zee

galadriel, (URL) - 06-04-’07 10:59
Geertje

Heerlijk zeg!
Den Haag vind ik een mooie stad; leuk om ook je dochter te zien dan!
Wens je heel veel plezier tijdens de dagen.
Goede herinneringen heb ik niet zo aan Pasen. Ook bij mij was het voornamelijk kerkelijk, maar wij waren verbonden aan de gereformeerde kerk; behoorlijk streng. Ook de vieringen waren neit denderend.
Zelf probeer ik er wel een nieuw begin van te maken. Ook al omdat het altijd lente is ;-)

Geertje, (E-mail ) (URL) - 06-04-’07 17:06
Renesmurf

Ik heb niks met pasen, ik ben niet religieus, maar ben gedwongen een dagje vrij.
tja, ach, dat is wel lekker.

Renesmurf, (URL) - 06-04-’07 17:13
Ster

Dat “tot leven komen” zie ik in je stukje letterlijk en figuurlijk. Rust voor jezelf, de lente en natuurlijk het christelijke Paasverhaal.

Ster, (URL) - 06-04-’07 18:41
V@nM@n

Haha, dan moet je in het hotel wel je eigen brood maken…

V@nM@n, (E-mail ) (URL) - 06-04-’07 20:27
sebbo

Ik kan me nooit herinneren wat ik voorgaand jaar(en) gedaan heb. Nu moet ik zeggen dat christelijke feestdagen weinig betekenis voor mij hebben. Nou ja, hopelijk vermaak jij je wat Hanscke. Prettige dagen met je kleindochter!!!! Dat kan trouwens niet missen denk ik!!!!!!

sebbo, (E-mail ) (URL) - 07-04-’07 12:51
madammeke

Fijne dagen Hanscke. Fijn dat je dicht bij je dochter en kleindochter bent…

madammeke, (URL) - 08-04-’07 10:24
trieny

wat zeg je dat weer mooi: tot leven komen, ik denk dat dat ook wel voor mij geldt!
Veel plezier met dochter en Rixte!

trieny, (URL) - 08-04-’07 19:51
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.