ROOD STAAN


Kent u de reclame nog: Vola Vola voor geld? Ik hoor zelfs de bijbehorende melodie nog. Ik moest er opeens weer aan denken toen ik de afgelopen dagen in een actualiteitenprogramma het volgende hoorde:

"In het parlement is al langer grote irritatie over reclames op tv en radio waarin de consument voorgespiegeld wordt dat het heel eenvoudig is leningen af te sluiten of andere financiële producten te kopen. Een Kamermeerderheid sprak zich eerder uit voor een verbod op dat soort tv-reclame.

Bos zei niets te willen uitsluiten. Eerst wil hij een evaluatie naar de situatie op de kredietmarkt afwachten. De minister kondigde ook aan dat onderzocht wordt of er een verbod kan komen op het uitlokken van impulsaankopen."

Ooit ben ik best wel armlastig geweest en ik weet nog heel goed dat ik toen tegen mijn achtjarige dochterlief zei dat ik geen geld had om datgene wat zij wilde hebben te betalen. "Nou, dan ga je toch naar Vola om geld te halen" zo was haar eigenwijze commentaar. Ik heb haar toen uitgelegd, dat dat helemaal geen eerlijke reclame was, want dat ik dat geld én terug moest betalen én dat ik nog meer terug zou moeten betalen dan dat ik eerst gekregen had. Ze heeft het toen heel goed begrepen.

In die tijd heb ik wel vele malen rood gestaan, maar ik had een geheel eigen systeem ontwikkeld. Ik had drie bankrekeningen en daarop pompte ik geld rond. Het maandelijkse geld kwam bij bank A binnen. Vervolgens maakte ik een bepaald bedrag over naar bank B, zodat ik daar ook weer even positief kwam te staan. De kinderbijslag kwam eens per drie maand bij bank C. Met dat geld zuiverde ik de te grote tekorten aan en zo zorgde ik er voor dat ik bij alle drie banken één keer per maand positief stond. Het was een heel gedoe, want ook de aanbetaling van een vakantiehuisje moest in februari bij het boeken al voor een groot deel gedaan worden terwijl het vakantiegeld pas eind mei kwam.....

Ik vind niet dat de regering al te betuttelend moet optreden, maar ik weet ook dat er mensen zijn die tegen zichzelf in bescherming genomen moeten worden door een beter controlesysteem voor wat betreft het lenen. Maar om direct melding te maken van iedereen die een maand rood staat gaat mij wat te ver. 

hanscke Woensdag 25 April 2007 - 10:56 pm | | Actueel

zeven reacties

V@nM@n

Zijn het momenteel de banken, destijds was de grootste bandiet Wehkamp… Vooral voor de minder bedeelden. Die gingen daar failliet…

V@nM@n, (E-mail ) (URL) - 26-04-’07 17:50
Ster

Het wordt mensen te gemakkelijk gemaakt om grote sommen geld te lenen, daar mag best een stokje voor gestoken worden.

Ster, (URL) - 26-04-’07 19:56
sebbo

ik ben het met je eens Hanscke. In principe heeft de overheid niets te maken met de bestedingen door burgers. Wel dient er eeen systeem te bestaan waardoor mensen die zich te diep in de schulden steken tegen zichzelf in bescherming genomen dienen te worden. Een melding bij een maand rood staan lijkt me erg overdreven!!!

sebbo, (E-mail ) (URL) - 26-04-’07 21:01
Galadriel

wow hanscke wat ben jij ontzettend slim (dit ga ik echt onthouden) maar ik vind dat je gelijk hebt, wat is nou 1 maand rood staan!

Galadriel, (URL) - 26-04-’07 22:04
Merlijn

Bij 1 maand rood staan al een aantekening bij het BKR, hoe overdreven kun je doen. Zouden ze soms niks te doen hebben daar? Overigens begin ik nu te begrijpen waarom ik voor al die banktranacties moet betalen, het is jouw schuld! Met al dat betalingsverkeer van jou vroeger hebben die banken gewoon jaren verlies gedraaid ! ;-) Gekheid… Hopelijk is je situatie nu een stuk rooskleuriger.

Merlijn, (URL) - 26-04-’07 22:48
Geertje

Inderdaad, een maand rood staan en dan een aantekening?
Maar wel vind ik, dat er te makkelijk geleend wordt; niet iedereen kan daarmee omgaan.
ALs mensen bij Wehkamp eten meoten kopen, vind ik dat je veel te ver gaat.

Geertje, (E-mail ) (URL) - 26-04-’07 23:21
Renesmurf

ik vind het niet betuttelend, geld is niet iets waar ze zo mee moeten sollen, dat is al veel te lang gebeurd!

Renesmurf, (URL) - 27-04-’07 23:02
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.