BROER EN ZUSJE


Vandaag is mijn broer jarig. Dit jaar zou het een hele gunstige dag geweest zijn, het is immers zondag, om bij hem op verjaardagsvisite te gaan, ware het niet dat we de komende dagen met hen naar hun boerderijtje in Normandië zullen gaan. Dinsdag vertrekken wij daar heen. Meestal komen we niet bij elkaar op de verjaardagen. Ik niet bij hem en hij niet bij mij, zijn zusje, hoewel sinds een aantal jaren wordt er over mij als zus en niet meer als zusje gesproken. En daar wilde ik het in dit blog even over hebben.

De afgelopen weken heb ik weer vele intakegesprekken gedaan van aanstaande leerlingen die het komende jaar aan één van onze opleidingen wil gaan beginnen. Als ik tijdens zo'n intakegesprek vraag naar de familieomstandigheden, krijg ik vaak de samenstelling van het gezin te horen. Vader, moeder, een zus en een broer en nog een broertje. Op mijn vraag of zij of hij dan de op één na jongste is wordt dan ijverig geknikt, maar is er menigmaal ook enige verbazing hoe ik dat zo snel kan weten. De leerling is zich dan niet bewust dat hij met dit antwoord meer informatie prijs geeft dan dat er gevraagd wordt. Immers met broer en zus wordt aangegeven dat deze ouder zijn dan desbetreffende persoon en met broertje wordt vanzelfsprekend iemand aangeduid die jonger is dan hij of zij.

Ik ben er bijna zeker van dat, naast het feit dat broerlief mij niet ziet als een kwetsbaar, afhankelijk persoontje, maar als een zelfstandig functionerende vrouw, hij ook geleerd zal hebben zo weinig mogelijk onbedoelde informatie mee te zenden naar derden. Als ik dat aan leerlingen probeer uit te leggen, merk ik, dat dit bij hen (nog) niet aanslaat. Nou en, het geeft toch niet dat iemand weet dat ik de derde in de rij ben, krijg ik dan wel eens als reactie. Pas later, als ik het onderwerp: "plaats in de kinderrij en de mogelijke eigenschappen die daardoor ontwikkeld worden" behandel komt er nog wel eens een leerling terug op mijn opmerking in het intakegesprek van toen.

Bij mij zelf heeft dit nooit een rol gespeeld. Ik heb maar één broer en die is inderdaad een paar jaar ouder dan ik ben. 

hanscke Zondag 29 April 2007 - 10:21 pm | | Familie

vijf reacties

madammeke

Ik wens jullie alvast fijne dagen in Normandië en nog gefeliciteerd met de verjaardag van je broer. Eigenlijk houd ik niet zo van voetbal, wél van tennis. Maar ik vind het fijn als PSV wint. Dát wel, er is zoveel te doen geweest in de krant hier in Eindhoven, ze zijn zo de ‘grond ingeboord’ de afgelopen tijd dat ik het ze van harte gun…Zelfs de voorbereidingen van de feestelijkheden voor als ze toch nog zouden winnen zijn vorige week afgelast. Dus…géén rondrit door de stad, géén ontvangst op het stadhuis, nee alleen feestelijkheden in het PSV stadion. Dat is een misser…

madammeke, (URL) - 30-04-’07 08:53
V@nM@n

Ik heb dat probleem ook niet. Ik heb een zusje en die zie ik nooit.

V@nM@n, (URL) - 30-04-’07 12:39
sebbo

De reactie van V@n M@n ademt treunis uit voor mij Ik heb ook een zus die ik nooit zie. Ze woont slechts een 50 km bij mij vandaan. Nee, ruzie hebben we niet. Waaraan het ligt???

sebbo, (E-mail ) (URL) - 30-04-’07 21:50
annabee

Mijn broertjes hebben inmiddels de leeftijd bereikt dat ik ze broers noem.

annabee, (URL) - 02-05-’07 01:20
hermien

Waarom speelt dat niet bij jou? Jij hebt toch ook je specifieke plaats in de kinderrij?

hermien, - 16-09-’07 13:28
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.