De Zaterdagmorgen.


Zaterdagmorgen, misschien wel het fijnste moment van het weekend. Gewoon tijd hebben om de krant te lezen. Ook al is het slechts het provinciale dagblad, meestal staat er genoeg in te lezen. En dan bedoel ik niet alleen het echte nieuws, wat in alle kranten te vinden is, maar vooral de reportages en verhalen in de bijlagen, die de zaterdagkrant dik en smeuiig moeten maken.

Ik heb gesmuld van het artikel   "Een robot als beste vriend". Nu vijf jaar na de lancering van Aibo, Japans voor vriend, zal de mensachtige robot Qrio op de markt gebracht gaan worden. Voor pakweg 1800 Euro kan deze nieuwe vriend aangeschaft worden. Het artikel vermeldt dan verder dat er volgens een mederwerker van de Erasmusuniversiteit Rotterdam zeker sprake kan zijn van vriendschap met de robot. Vriendschap kan enerzijds iets samendoen zijn, anderzijds is vriendschap ook het delen van gevoelens en ideeën. Een auto, een koffer of een tas waarmee vele avonturen zijn beleefd, kan door iemand als "een vriend" worden bestempeld. Hoe meer interactie er is hoe groter de kans is dat iemand zich aan dat voorwerp gaat hechten. Zeker als het voorwerp een piepje terug gaat geven. Als er tegen de robotvriend gepraat wordt en het apparaat bliept terug dan roept dat gevoelens op wat weer tot gevolg heeft menselijke eigenschappen aan de robot toe te dichten.

Van een heel andere aard was het artikel over Prinsen en Prinsessen met als ondertitel: Opvoedmaffia maakt ouders onzeker." Kan men op betrekkelijk makkelijke wijze leren omgaan met robots, kinderen opvoeden schijnt toch heel wat moeilijker te zijn. Pedagogische adviesbedrijven doen momenteel goede zaken. Opvoedcoaches worden op grote schaal ingeschakeld om de papa's en mama's die het vooral heel goed willen doen,  bij te staan. Steeds meer ouders kiezen op latere leeftijd bewust voor een kind, waardoor het een project wordt. Ouders hebben dan zeer hoge verwachtingen van het kind en vinden tevens dat kinderen vooral gelukkig moeten zijn. Een huilend kind wordt door ouders als heel vervelend ervaren en daardoor is men maar al te snel bereid om toe te geven zodat het huilen stopt. De opvoedbusiness speelt handig in op de drang van de ouders om het perfect te doen, maar gelukkig laat men het artikel eindigen met een opmerking van een pedagoog om meer gebruik te maken van huis-, tuin- en keukenkennis van andere ouders in de omgeving

Het volgende artikel geeft een verhandeling over een carriére in pokeren.  Het pokervirus lijkt de laatste maanden onder jongeren toe te slaan. Pokeren op het internet zo blijkt dan tijdens het lezen. Natuurlijk krijg ik een glamourverhaal en een looserverhaal voorgeschoteld. Er worden verschillende websites genoemd. WWW.pokerinfo.nl schijnt een goede Nederlandse website te zijn. Zelf ben ik niet zo geinteresseerd in pokeren.

Ja, en zo glijdt de zatermorgen weer voorbij. Heel wat wijzer geworden vouw ik de krant op, maar tja, wat moet ik met al die opgedane kennis?  Weet je wat, ik probeer er een blogje van  te schrijven.

hanscke Zondag 13 November 2005 - 4:55 pm | | Standaard