UITGEVLOGEN


Dit jaar is het helemaal goed gegaan. Ouderechtpaar Koolmees (oei, moeilijke zinsconstructie) heeft of hebben dit jaar hun kleintjes groot gekregen. Ik had wel verwacht dat de bedrijvigheid rond het vogelhuisje gestopt zou zijn toen wij vorige week thuis kwamen; en dat was ook zo, maar.....

ik heb de kleintjes toch mogen aanschouwen. In de afgelopen week heb ik door goed op te letten als ik thuis was iets van het gedrag van de familie Koolmees in kaart kunnen brengen. 's Morgens rond half acht fladderde de hele familie achter in de tuin rond met de sering als uitvalbasis om dan op een bepaald moment met zijn vijven naar elders te vertrekken. Rond half zeven keerde de familie via diezelfde sering weer terug naar de bossages achter onze tuin. De eerste dag wilde ik het niet zo geloven, maar toen dit ritueel zich de volgende dag herhaalde moest ik het toch echt voor waar aannemen.

Tijdens dat gefladder in de sering heb ik mijn kans waargenomen en de kleintjes op de foto gezet. Het zijn er volgens mij drie in totaal, want bij alle tellingen die ik tijdens het fladderen heb gedaan kwam ik steeds tot vijf. Ik ben steeds bang geweest dat de kleintjes hapklare brokken zouden zijn voor de eksters die regelmatig een kijkje in de tuin kwamen nemen, maar dat is niet het geval geweest. Ook onze poes is er dit jaar gelukkig vanaf gebleven.

Vandaag heb ik de familie niet meer gezien. Misschien zijn de kleintjes nu groot genoeg om op eigen benen te staan, in vogeltaal: om met eigen vleugels te vliegen. De taak van ouderechtpaar Koolmees is dan volbracht. Ik blijf echter met een paar vragen zitten. Zou het vogelechtpaar nu last hebben van het "lege nest syndroom"? Een paar andere vragen die bij mij opkomen zijn: of de familie onderling contact met elkaar blijft houden, elkaar blijven herkennen als ouder/kind of als broer/zus en of ze in harmonie met elkaar om blijven gaan.

Het was erg leuk om dit hele proces van zo dichtbij te mogen meemaken. Ik heb er van genoten.

hanscke Zondag 03 Juni 2007 - 11:00 pm | | Standaard

elf reacties

Michiel

De koolmezen familie die zich een paar jaar geleden verwaardigde zich alhier te nestelen bleef na het verlaten van het nest nog een paar weken gezamelijk in de omgeving rondhangen. Die hadden inderdaad ook een min of meer vaste route.

Wat er daarna mee gebeurd? Geen idee. Het jaar daaop nestelde er weer een paartje, maar of dat dezelfde waren als het jaar daarvoor of misschien de nazaten er van? Geen idee, ik kan ze niet uit elkaar houden.

Aangemoedigd door het succes heb ik toen een geheel nieuw nestkastje gebouwd, maar dat staat al drie jaar ongebruikt.

Ze zijn nogal kieskeurig die koolmezen….

Michiel, (URL) - 03-06-’07 23:49
Nanos

Ons nestkastje is al een jaar of wat achtereen in gebruik. Het blijft leuk.

Nanos, (URL) - 04-06-’07 00:43
Penguin

Helaas. Vogels vegeten elkaar volkomen. Ik heb een mooie link voor je om af te kicken. http://www.beleefdelente.nl/portal

Penguin, (URL) - 04-06-’07 18:31
sebbo

Het is inderdaad erg leuk om dit van zo nabij tevolgen. Gelukkig is bij jou alles goed gegaan. Bij ons werden alle jonge meesjes door Vlaamse Gaaien verscheurd. Dat was hartverscheurend.De kinderen stonden erbij te huilen!!!!!

sebbo, (E-mail ) (URL) - 04-06-’07 19:46
V@nM@n

Ik begon met een stel koolmeesjes in mijn tuin. Iedere winter worden ze verwend. Inmiddels zijn er in de winter een stuk of zes en momenteel fadderen ze hier ook met van die kleine ukkies rond. Soms is het vreemd dat die kunnen vliegen, zo klein zijn ze nog. Overigens heb ik in de winter nooit meer dan die zes gezien…

V@nM@n, (E-mail ) (URL) - 04-06-’07 21:35
hanscke

Sebbo: Ik had dat bij je gelezen en vanaf toe heb ik mij veel zorgen gemaakt, was gelukkig niet nodig Michiel: Heb je het oude nestkastje nog? Dan hang je die er volgend jaar toch weer neer

hanscke, (E-mail ) (URL) - 04-06-’07 22:05
Renesmurf

Hoe vogels denken en voelen zullen we nooit weten.
Dieren gaan wel makkelijker om met de dood dan mensen, dat is zeker zo.

Je hebt er mooi van genoten in elk geval!

Renesmurf, (URL) - 04-06-’07 22:22
hanscke

@Penguin: dank je wel voor de mooie link. Dat is genieten geblazen

hanscke, (E-mail ) (URL) - 04-06-’07 22:58
Michiel

Ik heb het oude nestkastje inderdaad nog. De reden dat ik een nieuwe gemaakt heb was dat die oude een driekamerflat was bedoeld voor mussen. Maar er kwamen geen mussen, wel koolmeesjes. Echter die waren te dom om een keuze te maken tussen de drie naast elkaar liggende apartementen. Dus heb ik uiteindelijk van de drie gaten er maar twee dichtgeplakt. Ja, misschien hang ik die oude van de herfst wel weer op.

Michiel, (URL) - 04-06-’07 23:25
D-in

Koolmeesjes willen geen buren, dus een nestkastje ernaast blijft leeg. Ze zijn erg honkvast, maar of het van ouders op kroost overgaat, geen idee. Bij ons was het opeens uit, nu met een nieuw hokje is het weer raak. Ze zijn uitgevlogen maar lijken nog een keer te beginnen!

D-in, (E-mail ) - 06-06-’07 19:45
Vrouwke

Dit jaar hebben we geen broedsel gehad helaas. Vorig jaar wel, maar dat eindigde in een drama. Hier waren het de kauwen die de jonkies opvraten. Jammer en triest, zeker als je het ziet gebeuren.
Of ze daarom nu niet teruggekomen zijn?

Vrouwke, (E-mail ) (URL) - 06-06-’07 21:53
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.