PREUTS?


Het is in heel veel gevallen beter om jong iets te leren, maar helaas ben ik niet in de gelegenheid geweest om in mijn kindertijd te leren tennissen. Tennissen heeft mij altijd wel heel leuk geleken en zo langzamerhand kan ik zeggen dat ik het op latere leeftijd geleerd heb. Eindelijk ben ik in staat om eens aan een toernooi(tje) mee te doen zonder dat het schaamrood mij naar de kaken stijgt.

Vandaag was het Lady's Day. In vroeger dagen, ook toen ik nog niet tenniste, klonk mij dat altijd heel gezellig en aantrekkelijk in de oren.  Meedoen was voor mij niet weggelegd. Eerst omdat ik niet tenniste en later niet omdat ik nog niet goed genoeg kon spelen en daardoor niemand kon vinden met wie ik mij kon inschrijven. Maar vandaag was het zover, ik had een medespeelster gevonden en we konden spelen. Het was voor ons vroeg dag, want het was nogal een eindje uit de buurt. We hebben leuk gespeeld en winnen doe je natuurlijk niet als je voor een eerste keer meedoet. Dat is ook helemaal niet erg maar, helemaal lekker verliep de dag toch niet.

Aan het eind van de dag heb ik me even heel ongemakkelijk gevoeld. Naast de sport leren beoefenen moet je ook de cultuur er om heen leren kennen. Als ik bij onze eigen club tennis, ga ik na afloop naar huis en douche ik mij daar. Lekker privé en comfortabel in mijn eigen badkamer. Vanmiddag bleek dat ik het eind helemaal fout had ingeschat. Ik had niet echt douchespullen meegenomen en ook geen gewone kleding. Ik kon mij alleen maar een beetje verfrissen en een schoon en droog T-shirtje aandoen, terwijl echt alle andere lady's het heel druk hadden met samen douchen  om zich daarna in de mooiste kledij te hijsen. Terwijl ik normaal enige gêne zou hebben om bloot door die kleedruimte te moeten lopen, voelde ik nu enige schaamte omdat ik niet met dit gebruik mee kon doen. "Voel je je dan niet zweterig" vroeg iemand. Echt op mijn gemak voelde ik mij bij deze vraag niet en ik weet ook niet meer precies wat ik geantwoord heb.

Misschien moet ik mijn preutsheid toch een beetje opzij zetten, want ik wil een volgende keer niet weer in zo'n lastig parket terecht komen. In mijn hart blijf ik mijn standpunt trouw. Met kleren aan vind ik mij nu eenmaal meer uitstraling hebben dan zonder. Ik ben heus niet heel veel te zwaar, maar ik heb hier en daar wel een paar vetrolletjes. Ik zal, denk ik, dan ook wel moeite blijven houden met dit ritueel, maar het schijnt er nu eenmaal bij te horen. 

hanscke Donderdag 14 Juni 2007 - 9:03 pm | | Tennis

twaalf reacties

V@nM@n

Daar heb ik nou nooit problemen mee gehad. Na het sporten gezamenlijk douchen en nog even gezellig napraten hoort erbij…

V@nM@n, (E-mail ) (URL) - 14-06-’07 21:16
Renesmurf

Ik douche niet graag met anderen, als kind deed ik dat voor het laatst, en sindsdien nooit meer.

Renesmurf, (URL) - 15-06-’07 00:20
Carola

En dan daarna in zo’n plakkerig benauwde kleedkamer je kleren aantrekken. Dat alles stroef gaat bah. Ik heb een hekel aan kleedkamers van sportgebeurens of zwembaden. Dan douche ik ook liever thuis. Niet omdat ik preuts ben (ga als het even kan naar ‘playas naturistas’) maar gewoon omdat het thuis zo veel confortabeler is. Maar ik begrijp dat als iedereen onder de douche gaat en je misschien ook met elkaar meerijdt(?), dat je niet kunt zeggen ‘doei ik ga gauw thuis onder de douche, tot de volgende keer’. En je hebt tennisclubs en tánnisclubs natuurlijk, daar moet ook met mooie kleertjes gepronkt worden. Brrrrrr da’s er al een waarom ik niet tannis

Carola, - 15-06-’07 10:42
Merlijn

Verstand op nul en douchen zou ik zeggen, je bent toch ook naakt geboren? En wie let er nou op die vetrolletjes? Grote kans dat je dat alleen zelf doet, toch?

Merlijn, (URL) - 15-06-’07 20:44
Ster

Als jij (en vergeef me het volgende) op jouw leeftijd niet te zwaar bent, dan zie je er al veel beter uit dan de meeste leeftijdsgenoten. Niks om je voor te schamen.

Ster, (URL) - 15-06-’07 22:27
Nanos

Ik tennis al vanaf mijn veertiende en heb jaren competitie gespeeld. Ik heb in al die jaren geen douche in welk clubhuis dan ook gebruikt. Ga er niet vanuit dat dat ritueel erbij hoort, als je daar niet aan wilt, doe je het gewoon niet. Ik ben het als ritueel trouwens nooit tegengekomen. Ik heb zelfs nooit een extra schoon shirtje bij me gehad geloof ik.

Nanos, (URL) - 16-06-’07 00:02
Marieke

Blijf trouw aan jezelf, zou ik je willen raden…Laat ze denken wat ze willen. Als jij liever privé doucht, lekker doen. Neem wél feestelijke kleren mee de volgende keer. Goed weekend.

Marieke, (URL) - 16-06-’07 09:20
Galadriel

ja hoor, daar moet je toch een beetje ‘poep’ aan krijgen, zoals we dat hier in Rotterdam zeggen. En als ze het niet zien kunnen dan draaien ze d’r kop maar om ;)

Galadriel, (URL) - 16-06-’07 11:57
annabee

Aan dat ‘verplicht’ samen douchen heb ik een gruwelijke hekel. Ik snap ook niet waar dat ritueel voor nodig is, ik vermoed dat het bedacht is door prachtig gebouwde mensen die hun lichaam graag aan anderen tentoonstellen. Voor de iets minder volmaakten is het echt niet prettig, al durven ze dat niet hardop te zeggen. Vrouwen een beetje kennende, word je van alle kanten bekeken, begluurd en beoordeeld als je als nieuweling in je nakie staat … Ik zou er niet aan meedoen en als dat niet gepikt zou worden zou ik een andere club zoeken. Je sport samen, je drinkt samen na afloop nog wat, maar douchen is voor mij net zo privé als plassen en poepen.

annabee, (URL) - 17-06-’07 20:51
fialas

niet doen hoor, je moet nooit meedoen aan riten van een club waar je niet echt bijhoort. Ik heb datzelfde gevoel vroeger gehad als ik om een of andere reden een mis bijwoonde. Ik geneerde mij dat ik niet knielde bij de belletjes en niet naar voren liep voor de hostie. of een kruis sloeg als ik langs het altaarbeeld van de gekruisigde liep.Mijn oudste dochter deed dat gewoon, als lagere schoolkind dan wel…

fialas, (E-mail ) (URL) - 18-06-’07 09:37
Penguin

Tja, ik ben het eens met de meesten hier. Als je niet wilt, moet je het niet doen. Je bent toch geen schaap die de kudde maar volgt? Maar……

Als je je nu echt geroepen voelt en je durft niet, dan ga ik wel met je mee. Ik begeleid je dan en zal de dames van repliek dienen als ze iets over je vermeende vetrolletjes zeggen. Ik leidt ze wel af. Durf ik best hoor. In een douche- en kleedruimte met alleeeeeeen maar naakte dames….. wanneer gaan we?

Penguin, (URL) - 19-06-’07 17:51
hanscke

@Pen:Volgend jaar, dan is er weer een Ladys DaY

hanscke, (URL) - 19-06-’07 18:35
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.