EZEKIEL


Heb ik deze week lekker buiten in de tuin kunnen lezen, als het regent is het ook fijn om dit binnen, weggekropen op de bank, te doen. Ik ben nog steeds bezig met Trouweloos van Karin Slaughter. Opeens stuitte ik daar op een vreemde passage:

'Voor het eerst liet hij zijn terughoudendheid varen. Mijn vrouw is jaren geleden in het kraambed gestorven. Er verscheen een gekwelde glimlach op zijn gezicht. Tragisch genoeg was het ons eerste kind, maar ik put troost uit mijn Ezekiel'

Ezekiel, ezekiel, wat is in vredesnaam ezekiel zo vraag ik mij af. Ik sla de bladzijde om maar hierover wordt verder geen uitleg gegeven, want de commissaris stelt een vraag over een ander onderwerp. Ik besluit om dit raadsel via google even op te lossen. Op het moment dat ik het heb ingetikt, gaat er bij mij opeens een lichtje branden.

Ach natuurlijk. De groep mensen waar de commissaris op bezoek is heeft wel wat weg van een sekte. Met ezekiel wordt het bijbelboek Ezechiël bedoeld. Daarom staat het ook met een hoofdletter geschreven.

Ik loop terug naar de bank om verder te gaan met lezen. Ik realiseer mij, dat ik niet weet wat er in het bijbelboek Ezechiël staat. Ik merk dat ik net niet nieuwsgierig genoeg ben om ook dat op te gaan zoeken. Ik pak het boek en verdiep mij weer in het verhaal.

hanscke Zaterdag 16 Juni 2007 - 7:56 pm | | Boeken

acht reacties

Renesmurf

Dat boek prikkelt je wel tot opzoeken, en legt zelf niet zoveel uit.
Ik lees altijd over lastige woorden heen.

Daarom snap ik dan ook niet altijd alles, denk ik.

Renesmurf, (URL) - 16-06-’07 21:22
Nanos

Kijk, hierleerik nog eens wat. Want dan zoek ik het maar op.
Ezechiël is een profeet. Zover was ik al, maar daar bleef het bij.

“Ezechiël schreef een van de langste boeken in de bijbel. Volgens sommige wetenschappers duidt dat op een vorm van epilepsie die gepaard gaat met veelvuldig flauw vallen, periodes van sprakeloosheid, diepe religieuze overtuiging en veelschrijverij. Zijn stijl is ontegenzeggelijk wijdlopig; de ondringbaarheid van de tekst en de apocalyptische visioenen zijn wellicht de verklaring voor het oude verbod voor joden om dit boek te lezen vóór de dertigste verjaardag.”
aldus http://www.statenvertaling.net/bijbel/ez..

Nanos, (URL) - 17-06-’07 02:01
V@nM@n

Dat wordt nog een complete historische verhandeling hier. Ik heb helaas niets met de bijbel.

V@nM@n, (E-mail ) (URL) - 17-06-’07 09:56
hanscke

@Nanos: Nu weet ik nog niet wat er in dat bijbelboek staat, maar via jouw link kan ik nu een heel stuk wijzer worden.

hanscke, (URL) - 17-06-’07 10:53
trieny

oh, daar zou ik zo overheen hebben gelezen. Ben nooit ver gekomen in de bijbel, enkel een jaar zondagsschool als kind en daar leer je dat niet.

trieny, (URL) - 18-06-’07 08:15
Marieke

Je kunt niet de hele Bijbel in je hoofd hebben. Misschien heb je later zin om het eens op te zoeken? Het was fijn gisteren. De muziek was mooi, letterlijk tussen het groen van het Stadswandelpark en het bleef droog!! Fijne dag voor jou vandaag.

Marieke, (URL) - 18-06-’07 09:01
Galadriel

hahaha ezekiel…wat een merkwaardige verbastering

Galadriel, (URL) - 18-06-’07 19:14
Henk

@Hanscke. Je stuurt van tijd tot een lieve reactie op mijn logboekjes en je bent dus eens schat, maar ik kan het niet met je eens zijn. ‘Ik weet het niet…’, dan moet het parool zijn: opzoeken en lezen dat boek of die passage. Verwondering is de moeder van alle wetenschap en wijsheid, vond Socrates.

Henk, (E-mail ) (URL) - 20-06-’07 10:28
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.