KERKEN


Elk jaar verbaas ik mij tijdens de vakantie er weer over dat in het verleden godsdienst toch wel een hele grote rol heeft gespeeld, zowel in het dagelijkse leven van de gewone mens als in maatschappelijk of politiek opzicht, gezien de vele kathedralen, kerken en kerkjes die ik tegenkom. Ik ben al lang niet meer zo dat ik elke kerk van binnen wil zien. Vaak biedt het mij niet veel nieuws. Toch heb ik dit jaar een drietal foto's genomen die ik op zijn minst erg opmerkelijk vind.

De eerste foto heb ik gemaakt in Lavoûte Chilhac. Ik vind het een gruwelijk schilderij, het is bijna â??levensechtâ?, maar ik zou mij kinderen hier niet wekelijks tijdens een kerkdienst getuige van hebben willen laten zijn. De kerk in Le Puy-en-Velay blijkt een hele aparte sfeer te hebben. Misschien is dit terug te voeren naar de Zwarte Madonna die erg fraai in deze kerk aanwezig is. Of misschien draagt de aanwezigheid van het beeld van St Jacques daar ook wel toe bij, of beide. En ja, buiten springt natuurlijk het standbeeld Notre Dame de France in het oog. De aanbiddende figuur kan alleen maar van dichtbij waar genomen worden.

hanscke Maandag 23 Juli 2007 - 2:45 pm | | Standaard

twee reacties

V@nM@n

Kerken laat ik het liefste links liggen. Daar kom ik alleen met begrafenissen van anderen…

V@nM@n, (E-mail ) (URL) - 23-07-’07 20:50
Trieny

Eigenlijk is het nog steeds wel zo he! Vooral de religies die uit het oosten komen, maar past dat ook niet in het patroon van de geschiedenis?

Trieny, - 24-07-’07 08:17
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.