BOEIEND


De vraag of ik een fijne vakantie heb gehad brengt mij enigszins in verlegenheid. Niet dat ik het niet leuk gehad heb, o zeker wel. Maar ik merk wel dat het genieten verandert. Naarmate ik ouder word raak ik minder in extase. Niet meer te vergelijken met de eerste keer dat ik in Frankrijk was, de zon na twee regendagen doorbrak en ik met mijn twee kleine kinderen voor het eerst door het eeuwenoude stadje Saint Emilion liep. Zoveel moois had ik toen naar mijn idee nog nooit gezien. Ik was gelukkig!

Ik merk dat ik door de jaren heen anders ga kijken. Het zoveelste mooie stadje vind ik heus nog de moeite van het bekijken waard, maar ik leg mij meer toe op details. Ik maak foto's van bijvoorbeeld karakteristieke pleintjes om deze te kunnen gebruiken bij het tekenen. De rijkbloeiende bermen vragen mijn aandacht, meer dan de hoogte van de bergen op de achtergrond.

Nu ik terug ben, merk ik, dat niet het vele wat ik gezien of gedaan heb mij het meest bezighoudt, nee meer de ervaring van "niets hoeft zo nodig en zeker niet in een moordend tempo" leeft nog in mijn gedachten. Dat zou ik willen vasthouden. Dat schept ruimte in het hoofd, waardoor er prettiger te leven valt met de problemen van voor de vakantie en die er tijdens de vakantie gewoon blijven, want heus een vakantie lost geen problemen op. Een verstoorde relatie met een dierbare blijft verstoord en een oververmoeidheid van P. is na drie weken ook niet als sneeuw voor de zon verdwenen, maar de ruimte in het hoofd geeft wel mogelijkheden om ook te genieten. En dat heb ik zeker gedaan.

Ondanks dat het weer niet helemaal was zoals ik het had willen hebben heb ik genoten van het vele buiten zijn. Bijna alles wat ik had willen doen heb ik gedaan. Gekeken, gezien, gemijmerd, lekkere tochten gelopen, vier hele mooie boeken gelezen, waarvan Sonny Boy mij het meest heeft aangesproken, redelijk goed geslapen, lekker gegeten, zelfs één avond geborduurd en ik heb gelachen. Heerlijk met P. gelachen om hele onnozele dingen. En ook die ervaring koester ik, want het is heerlijk om te kunnen lachen. (Dat moet toch ook mogelijk zijn zonder vakantie?)

Ik merk dat een fijne vakantie voor mij steeds meer een beleving wordt van prettige dagen hebben en mijzelf kunnen zijn en dat het willen gezien hebben van zeer speciale steden, plekken, situaties of gebouwen meer en meer naar de achtergrond verdwijnt. Ik blijf het boeiend vinden om ouder te worden.

hanscke Zondag 29 Juli 2007 - 12:37 pm | | Actueel

twaalf reacties

V@nM@n

Ik heb het idee dat het genieten boven het nieuwe staat. En hoe ouder je wordt hoe meer het genieten voorop gaat staan…

V@nM@n, (E-mail ) (URL) - 29-07-’07 13:38
Jeanne

Een mooi stuk over het fenomeen vakantie. Ik worstel ook een beetje met de vakantiebeleving. Je hebt het goed verwoord. Het is soms moeilijk uit te leggen aan mensen waarom je een goede vakantie gehad hebt, als je niet naar verre oorden bent afgereisd.

Jeanne, (URL) - 29-07-’07 14:34
Neneh

Dat grote genieten waar je ‘vroeger’ domweg geen tijd voor dacht te hebben dat kun je nu dus wel doen.
Het grote genieten en dan tussen neus en lippen ook nog even iemand anders laten genieten
Van velden vol zonnebloemen….. velden vol. Ik kan ze bijna aanraken zo dichtbij zijn ze nu

Neneh, (E-mail ) (URL) - 29-07-’07 14:51
Ster

Dit is ook echt genieten zoals jij het beschrijft. En nee, een vakantie is geen wondermiddel om alle problemen te laten verdwijnen maar wel een unieke gelegenheid om gewoon de tijd te hebben om jezelf én elkaar weer te ontdekken.

Ster, (URL) - 29-07-’07 15:02
Nanos

Je hebt dus een fijne vakantie gehad, alleen de manier waarop je geniet is in de loop der jaren anders geworden.
Ik heb dat nog niet, maar mischien komt het nog.

Nanos, (URL) - 30-07-’07 00:46
madammeke

Hoe je het ook definieert, ik hoop dat je het naar je zin gehad hebt. PSP staat voor Paint Shop Pro. Een fotobewerkingsprogramma.Het is niet zo makkelijk te leren, niet op mijn leeftijd tenminste, maar je kunt erg leuke dingen met foto’s en plaatjes doen. Ik ga er dus mee door, heb pas 2 lessen gehad. Fijne dag vandaag :)

madammeke, (URL) - 30-07-’07 09:17
Xiwel

Ik heb heel wat gereisd voor m’n werk en hoefde dus niet zo nodig op vakantie om wat te zien. Toch gebeurt dat wel, maar dan ook zo’n beetje overal. Ik kan heerlijk door onbekende stadjes slenteren, maar doe dat net zo makkelijk Hoorn als in Goslar. Van beide geniet ik onafhankelijk van het weer. Het verschil met op vakantie gaan is voor mij alles achterlaten. Ik lees en kijk geen nieuws uit Nederland en zal zeker niet een internetcafé binnenstappen. Boeken kan ik thuis ook lezen dus die blijven daar dan ook. Een tijdje helemaal los zijn van thuis vind ik heerlijk. Dat deed ik ook al bij lange dienstreizen en die waren om die reden zeker geen straf.

Xiwel, (E-mail ) (URL) - 30-07-’07 11:08
Wieneke

Je hebt je gevoelens heel goed verwoord, vind ik. Alles wordt een beetje anders als je ouder wordt, maar het hoeft zeker niet slechter te worden. Dat bewijst dit logje maar weer eens.

Wieneke, (E-mail ) (URL) - 30-07-’07 20:04
Geertje

Hoe ouder ik word, hoe meer en intens ik geniet.
Inderdaad, niet meer van de dingen, waarvan ik vroeger genoot, maar meer van de kleine dingen.
Ze kunnen me helemaal van mijn stuk brengen.

Fijn dat je rust en ruimte hebt gevonden :-)
En fijn, dat je het weer fijn vond thuis te komen (ook heel belangrijk!)

Geertje, (E-mail ) (URL) - 30-07-’07 20:33
Trieny

Mooi zoals je dat beschrijft.
Sonny Boy heb ik vorig jaar gelezen en was er ook erg van onder de indruk.

Trieny, (URL) - 03-08-’07 20:12
therese

Goed beschreven, Hanscke en zeer herkenbaar. Ik geniet ook heel anders dan vroeger. Oud worden is van een kant niet leuk, maar tegelijkertijd weer wel. Ik zou dat vroeger nooit gedacht hebben, maar het is zo en moeilijk uit te leggen, denk ik, aan iemand die nog jong is.
PS Sonny Boy ook van genoten een tijdje terug. Groetjes Th.

therese, (E-mail ) (URL) - 03-08-’07 22:28
annabee

Ik ben al een aantal jaren niet meer op vakantie geweest en ik moet zeggen dat ik het niet gemist heb. Thuis weet ik me het best te ontspannen, daarvoor hoef ik niet op reis. Dat wil niet zeggen dat ik geen reisdoelen meer voor ogen heb, maar voor mij is dat dan juist wél om bepaalde steden en plekken in het echt te bekijken. Ooit komt het ervan, de laatste jaren zat het er gewoon niet in.
Met ouder worden heeft het volgens mij dus niets te maken, want ik ben ook de jongste niet meer. Misschien maakt het verschil of iemand al dan niet al veel van de wereld gezien heeft? Ik ben niet bereisd en mijn nieuwsgierigheid is nog niet bevredigd.

annabee, (URL) - 12-08-’07 00:44
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.