ECHT HANDWERK


Een paar jaar geleden ben ik er mee begonnen, met tekenen. Ik heb een schetsboek, het boek Tekenen voor dummies en een aantal potloden varierend in hardheid van 6B tot 4 H aangeschaft en ik heb heel wat opdrachtjes uitgevoerd. Het uitvoeren van die opdrachtjes was een feest op zich. Dat was niet moeilijk en goed te doen. Maar op een gegeven ogenblik wil je wel iets meer van het grotere werk. Maar ja, hoe pak je dat aan.

Ach, verschillende boekhandels doen bij tijd en wijle allelei boeken in een verzamelbak in de aanbieding en ik mag daar graag in sneupen en zo heb ik in de afgelopen jaren een aantal boeken over tekentechnieken verzameld. Na de aanschaf bestudeerde ik de inhoud om vervolgens het boek aan de kant te leggen.

Toch is die verkregen kennis enigszins gaan werken, want toen ik in het stadje Lavoûte Chilhac op een terrasje zat, kwam ik opeens op het idee om daar een paar foto's te maken die ik mogelijk zou kunnen gebruiken bij het tekenen. Omdat het deze vakantie 's avonds niet echt mooi buitenzitweer was, ben ik er maar eens mee begonnen. Laptop in de caravan op tafel, schetsboek en tekenkistje te voorschijn gehaald en ik ben aan de slag gegaan, nog niet echt fanatiek maar toch!

Aan het eind van de vakantie vond ik het jammer dat ik niet wat meer tijd aan het tekenen besteed had, maar nadat ik een paar dagen thuis was heb ik de draad opgepakt. De afgelopen week ben ik verschillende avonden met deze tekening bezig geweest terwijl ik naar oude afleveringen van Route du Soleil (zie vorig blogje) luisterde. Een prima combinatie en misschien ben ik nu iets van mijn gêne kwijt en durf ik er echt voor uit te komen dat ik tekenen erg leuk ben gaan vinden. En ook, dat er niets mis mee is, om met behulp van een digitale fotocamera en een laptop bezig te zijn met echt ouderwets handwerk wat het tekenen uiteindelijk toch is.

hanscke Zondag 12 Augustus 2007 - 10:05 pm | | Standaard

twaalf reacties

mike(lodeon)

Zo te zien is het ook niet geheel onverdienstelijk :-) Ik bezit veel te weinig geduld om zo mooi fotografisch te werken. Ik wil wel meer zien hoor…

mike(lodeon), (E-mail ) (URL) - 13-08-’07 07:03
Jeanne

Ik wou dat ik zoiets kon. Ben altijd jaloers, maar het zit er niet in. Ik sneup, jij sneupt, wij sneupen? Welke taal is dit?

Jeanne, (URL) - 13-08-’07 09:59
Renesmurf

Voor zoiets moet je echt even tijd maken.
Je hebt er wel talent voor, het ziet er goed uit.

Renesmurf, (URL) - 13-08-’07 17:50
therese

Leuk dat je er plezier in krijgt. Zelf vind ik het altijd tegenvallen naar foto’s te tekenen, maar soms kan het niet anders.
Het woord ‘sneupen’ kende ik ook niet, maar klinkt leuk.

therese, (E-mail ) (URL) - 13-08-’07 21:58
Wieneke

Nou, dat ziet er helemaal niet gek uit, Hanscke. Dus lekker doortekenen maar. Zolang je ergens plezier aan beleeft is het toch helemaal oké? Sneupen, ja dat is een prachtig woord dat ik in het hoge noorden heb geleerd. Het betekent zo hier en daar rondneuzen, he?

Wieneke, (URL) - 14-08-’07 19:32
Ster

Wat een leuk idee om je foto’s na te tekenen. En nix om je voor te schamen: het ziet er hartstikke goed uit!

Ster, (URL) - 15-08-’07 08:56
Merlijn

Nou, daar hoef je je niet voor te schamen !

Merlijn, (URL) - 15-08-’07 20:25
V@nM@n

Het moeilijke is om op papier het 3D effect weer te geven…

V@nM@n, (E-mail ) (URL) - 15-08-’07 22:24
Carola

Leuk he, vooral als het een beetje lukt. En dat gaat prima zien we hier.

Carola, (URL) - 15-08-’07 23:09
Galadriel

mooi gedaan Hanschke en tekenen is heerlijk ontspannend. Ik teken ook, vooral tijdens de vakantie, op een kinderlijke manier, maar ik doe het vooral voor mezelf, en af en toe steek ik het gemaakte triomfantlijk omhoog en laat het zien aan mijn dierbaren, die vinden het altijd leuk en grappig wat ik maak (heb ze afgericht ;) )

Galadriel, (URL) - 16-08-’07 15:10
Barbara

‘t is verdomd mooi!

Barbara, (E-mail ) (URL) - 17-08-’07 17:07
Xiwel

Ik heb aardig wat jaren technisch getekend, vaak schema’s e.d. Maar objecten als huizen en dergelijke met verdwijnpunten lukt me ook aardig. Ik zou dus hulplijnen gebruiken en zo’n tekening construeren. Wat ik echter in het geheel niet kan zijn gezichten, planten, dieren of spotprenten. Mensen die dat kunnen vind ik heel knap.

Als ik het bovenstaande zou tekenen, dan zou ik dat het liefste ter plekke doen. Ik zie wel eens mensen bezig hier in het park. Heeft wel iets weg van vissen. Het aanwezig zijn en de situatie opnemen lijkt me wel leuk. En ondanks dat ik er wel geduld voor heb doe ik het niet. Dat heeft met andere hobbies te maken. Een mens kan niet alles willen.

Xiwel, (E-mail ) (URL) - 18-08-’07 21:38
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.