MIDDELMATIGHEID
Een aantal jaren geleden werd het afgeschaft, nuancering in de beoordelingen door middel van cijfers. in cijfers. Het zou geen goede invloed hebben op het zelfbeeld van de leerling. Beoordelingen mochten niet meer in cijfers worden uitgedrukt. Er kon worden volstaan met een voldoende of een onvoldoende. Hierdoor werden leerlingen veel gelijkwaardiger aan elkaar. Ik was hier zeer beslist geen voorstander van. Mijn slogan was, wat goed is, mag ook goed heten, maar veranderen kon ik het niet. Ik had het besef heel goed te weten wie ik ben. Ik ben veel te middelmatig om dit denken te doorbreken en er restte mij niets anders dan aan deze nieuwe zienswijze mee te moeten doen. Het was immers vastgelegd in allerlei protocollen?
Nu zal de mentaliteit van de middelmatigheid omgeturnd moeten worden. Er moet weer plaats komen voor bollebozen, zo vindt de minister president, onze eigen bolleboos J.P. Balkenende. Plasterk viel hem bij door ook een duit in het zakje te doen. Europa zou een wetenschappelijk een ontwikkelingsland zijn. Europa moet nog leren van de universiteiten in de V.S en Groot-Brittannië.
Europa moet nog van Groot-Brittannië leren? Ik frons mijn wenkbrouwen. Een echt intelligente opmerking vind ik dat niet. Groot-Brittannië ligt toch in Europa? Ach ik ben geen bolleboos, mijn capaciteiten zullen meer in de middelmatigheid liggen of net iets daarboven. Ik durf dat voor mij zelf vast stellen door dit te meten aan de cijfers die ik vroeger op mijn schoolwerk behaalde. Laten we die ietwat domme opmerking van minister Plasterk dan ook maar gauw vergeten net zoals het vroegere opgelegde streven naar middelmatigheid en blij zijn met de nieuwe zienswijze.
acht reacties

Europa kan wat van een europees land leren, te weten Engeland.
Is dat beter?
Je snapt hem toch?
Hoewel maastricht heel veel buitenlandse studenten heeft.
Maar goed, JP is een lul.
En cijfers ben ik ook tegen, iets is voldoende of dat is het niet.

Hexpress vindt cijfers beter. Als je goed bent, mag je toch ook weten hoe goed. Daarnaast krijgen kinderen op school niet alleen voldoende of onvoldoende, maar ook goed en uitstekend. Dit nieuwe systeem kun je weer omrekenen naar voldoende = 6, goed =8 en uitstekend = 10. Dus eigenlijk is er geen verschil.

gedrag 6
vlijt 5
nederlands 7
rekenen 8
en dan als aantekening:Willem moet beter zijn best doen anders gaat het mis.
Hanscke, wat had ik een hekel aan cijfers)

mijn leerlingen zijn gek op cijfers op een enkele uitzondering na…maar cijfers zeggen niet alles over iemand. Vooral dat laatste moeten we goed onthouden

Ik ben van de oude lichting en voorstander van cijfers. Heb nooit begrepen wat het nut is ze af te schaffen, dat stimuleert slechts de middelmatigheid.
@Galadriel
“Cijfers zeggen niet alles over iemand.” Cijfers zeggen volgens mij zelfs niets over iemand, maar ze zeggen wél iets over de prestaties van iemand op een bepaald vlak/in een bepaald vak.
GB heeft zich altijd anders (lees beter) dan Europa gevonden en voelt zich daar niet me verbonden. Vroeger zei een gemiddelde Brit als er weer eens potdichte mist over Het Kanaal lag: “look, the continent is isolated”
Misschien dat Plasterk daardoor is beinvloed?