ROMMELMARKT


Gisteravond, voor we met ons spelletje bridge begonnen.

Brechtje (B):  "en wat heb jij vandaag gedaan?" Ik: "vanmorgen had ik tennisles en vanmiddag heb ik wat gewinkeld. Ik heb een leuk vestje gekocht."

B: "Wij zijn naar Eelde naar de Zwarte Markt geweest. Ach je weet het, doen we alle jaren. De meeste Sinterklaascadeautjes worden daar gekocht. De mooiste spullen vind je daar voor heel weinig geld. Kijk nu dit broodrooster, echt helemaal nieuw. Gekocht bij een particulier. Ze had in het verleden allerlei apparaten aangeschaft voor als ze zelfstandig  zou gaan wonen, maar nu, zo vertelde ze, gaat ze samenwonen met iemand die al helemaal ingericht was, daardoor kwam ze nu met allerlei spullen dubbel te zitten... moet je kijken echt nog niet gebruikt en dat voor 4 euro. Het strijkijzer heb ik er voor 4 euro ook maar bij gekocht."

Ik: "Wat ga je er nu mee doen, want volgens mij had je die dingen niet echt nodig."

B: "De dochter van mijn zus gaat binnenkort op kamers. Ze zal vast blij zijn met deze spullen. Er was dit keer ook behoorlijk wat kleding te koop. Echt mooie kleren waarvan je niet kon zien dat het gedragen was. Als je het nieuw koopt betaal je wel vijf keer zo veel. En het speelgoed dan. Busjes met Lego voor nog minder dan de helft van de prijs. Je bent eigenlijk een dief van je eigen portemonnee als je daar niet heen gaat"

Ik: "Ik weet het Brechtje, maar ik houd er nu eenmaal niet van. Ik kan het je niet goed uitleggen, maar ik moet er niet veel van hebben. Voor Rixte, ons kleinkind heb ik dan die box via marktplaats gekocht, omdat een nieuwe box inderdaad wel een beetje van de zotte zou zijn, maar als ik er nog aan denk hoe grondig ik die box wel niet schoongemaakt heb, nee echt lekker voel ik me er nog niet bij. Laten we er alsjeblieft over ophouden, ik ben geen mens van tweedehands dingen. Ik voel me er niet prettig bij en ik kan het je niet echt goed uitleggen. Het heeft met mijn gevoel van iets vies vinden te maken, terwijl ik heus wel weet, dat niet alle mensen vies zijn. En ja, ik leen ook boeken uit de bibliotheek, maar daar moet ik niet al te veel over nadenken, want anders wil ik dat ook niet meer."

Ik krijg de laatste tijd wel eens het gevoel dat ik me moet schamen omdat ik liever gewoon in winkels koop. De halve wereld schijnt er een sport van te maken om allerlei spullen heel goedkoop aan te schaffen op Zwarte Markten, Kringloopwinkels en dergelijke. Ik kan het niet, ik koop liever iets waarvan ik weet dat ik de eerste eigenaar ben. Dat geeft mij het plezier, de kick, bij de aanschaf van iets. Ook al lijk ik zo langzamerhand tot een uitstervend ras te gaan behoren, ik blijf mijzelf trouw.

hanscke Zondag 20 November 2005 - 6:03 pm | | Standaard