LANDSCHAPSVERANDERING

Omdat ik al jaren op het platte land woon, heb ik echt oog gekregen voor wat zich hier afspeelt. Zo kon ik het vorige week in alle oprechtheid met mijn schoonmoeder over de verandering van het landschap hebben. Vele jaren waren, in deze begintijd van de herfst, de modderige wegen tengevolge van de suikerbietenoogst het onderwerp van gesprek. De suikerbieten werden begin oktober van het land gehaald en op een aantal aangewezen plaatsen verzameld. 's Nachts werden de bieten door grote zware vrachtwagens naar Groningen vervoerd.
Ik zie de laatste jaren bijna geen bietenvelden meer. Wanneer dit gestopt is weet ik niet precies. Wel weet ik dat jaar na jaar er steeds meer maïsvelden bijgekomen zijn en dat deze velden steeds meer het uitzicht zijn gaan belemmeren. Daar had ik het dus met mijn schoonmoeder over. Het uitzicht bij hun vroegere huis, wat ze zelf hebben laten bouwen en waar ze ruim veertig jaar gewoond hebben, is door de teelt van maïs, 's zomers, goeddeels verdwenen. Waarom er momenteel zoveel maïs verbouwd wordt heeft niemand mij nog echt goed kunnen uitleggen.
Al een aantal jaren heb ik geconstateerd, dat men, door de extreme nattigheid, de grootste moeite heeft, om de maïs van het land te krijgen. Dit jaar is het al niet anders. En nu is de maïs nog ziek ook. Schimmel en ziekte maken de maïs onbruikbaar. Ik hoop, en mijn schoonmoeder met mij, dat dit één van de laatste jaren is dat er op zo'n grote schaal maïs verbouwd wordt. Het past volgens ons niet in dit landschap.
Echter, de volgende nieuwe modegril op landbouwgebied schijnt er al weer aan te komen: er zal meer graan verbouwd gaan worden. De prijzen voor graan zijn meer dan verdubbeld, van 110 euro naar 250 euro. De vraag naar met name tarwe is flink gestegen. Niet dat dit graan verwerkt zal gaan worden in ons dagelijkse brood, nee tarwe doet het uitstekend als energieopwekker in vergistinginstallaties. De reikwijdte van deze laatste zin kan ik niet helemaal vatten, maar het schijnt verband te houden met het produceren van kunstmest.
Ik ga niet meer aan mijn schoonmoeder uitleggen dat de maïsteelt waarschijnlijk de langste tijd geduurd heeft en dat er graan voor in de plaats zal komen. Dat vind ik te moeilijk. Bovendien zal zij de verandering van het landschap waarschijnlijk niet meer meemaken. Zelf weet ik nu iets van het hoe en waarom, als ik over enkele jaren her en der velden met wuivend graan zie staan. Ik vind het jammer, ik ben echt op de groene weilanden gesteld geraakt. Misschien wel, omdat ik dacht, dat dat bij het noordfriese landschap hoorde...
zeven reacties

Ik vind maïs helemaal niets. Als je aan het wandelen bent tussen de maïsvelden zie je als voetganger niets meer van het landschap. Dat spul groeit veel te hoog

“nee tarwe doet het uitstekend als energieopwekker in vergistinginstallaties. De reikwijdte van deze laatste zin kan ik niet helemaal vatten, maar het schijnt verband te houden met het produceren van kunstmest.“
Door vergisting verkrijgt men alcohol. Als je die opdrinkt heet het graanjenever. Maar je kunt er ook een auto of een tractor op laten rijden. En dan heet het biobrandstof. Heel erg groen en dus heel erg in, maar het drijft wel de graanprijzen op.

Dank je wel Michiel. Ik wist wel dat je me te hulp zou schieten. Na een beetje meer research ben ik erachter gekomen dat de maïs voor hetzelfde doel gebruikt wordt. Enerzijds wordt het voor groen in gezet, anderzijds door het als mest in e zetten voor overproductie. Beetje dubieus.

Michiel heeft een klein beetje gelijk, tegenwoordig fermenteren (vergisten) ze graan om biobutanol (zwaarder dan alcohol, zeg maar biodiesel) te maken. Maïs leent zich daar trouwens uitstekend voor dus zal niet zo snel uit het landschap verdwijnen. Mede door nieuwe technieken waarbij niet alleen het koren maar ook het kaf (lees : harde delen) van het graan voor de fermentatie te gebruiken zijn zal de prijs inderdaad toenemen.

al die mais wordt verhakseld en dan is het krachtvoer voor vee.Dat schijnt de melkproduktie op te voeren totdat die koeien ontploffen. onze limburgse boeren hebben indertijd massaal hun melkquota aan de Friezen verkocht.De weiden werden gescheurd en er werden suikerbieten op gezet, daar lagen toen nog exportsubsidies op. Europa heeft dat verboden omdat het de ontwikkelingslanden benadeelt.
landbouwgewassen voor de produktie van benzine te gebruiken vind ik helemaal niet groen. In Mexico zijn al voedselrellen geweest doordat de prijs van het tortillameel erdoor opgedreven wordt.
Dat van die maisvelden die straks korenvelden zijn kwam van de week ook ter sprake aan de bridgetafel (We hebben vaak veel tijd over). Ik zie liever koren dan mais.