TAALLES ?


Dit keer viel mijn oog op een heel klein berichtje. Het stond op de voorpagina van de zaterdagkrant en het  is in mijn ogen van nul of generlei waarde. Toch wil ik het er even over hebben, want je kunt er een paar kanten mee op, maar niet een goede kant. Het berichtje heeft: "Taalles voor baby's in Groningen" als kop en Stadskanaal wordt als bron vermeld. De wethouder aldaar schijnt gezegd te hebben dat een taalachterstand bij een kind van vier niet meer in te halen is. Kinderen van nul tot vier jaar krijgen daarom in negen Oost-Groningse gemeenten extra taalles, omdat de taalontwikkeling van kinderen daar achterloopt. Het eerste is waar; een achterstand is moeilijk in te halen, het tweede deel van de tweede bewering is nog maar de vraag.

Ik word altijd wat lacherig van dit soort berichtjes. Ik vraag me bij zoiets af waarom dit zo nodig in de krant terecht moet komen. Wat wil men daar mee bereiken? De Oost-Groningers kwalificeren als een ietwat achtergebleven en relatief domme bevolking? Of het beeld van de "stugge Groningers" bevestigen en aantonen dat het bovendien mensen van weinig woorden zijn?

Al ben ik geen Groninger, ik maak mij als import Fries wel boos over dit soort berichtjes. Het werkt stigmatiserend en het zou ook voor Friesland kunnen gelden. Ik kan mij nauwelijks voorstellen dat wethouder Jan-Willem van der Kolk uit Stadskanaal hier een diepgaand onderzoek naar gedaan heeft. Het mag bekend zijn dat in het westen van ons land  het spreektempo wat hoger ligt. Misschien zullen er ook wat meer woorden gebruikt worden als er iets verteld wordt, maar om dan heel generaliserend van een taalachterstand in Oost-Groningen te spreken zonder te vermelden waar deze conclusie op gebaseerd is, gaat mij toch wel een heel groot beetje te ver. In plaats van kinderen van nul tot vier jaar extra taallessen te geven zou ik willen voorstellen om deze mijnheer een cursus in genuanceerd denken aan te bieden.

hanscke Zondag 07 Oktober 2007 - 11:58 am | | Actueel

negen reacties

V@nM@n

Blijft natuurlijk de vraag open hoe het komt dat de amsterdammers veel rapper zijn…

V@nM@n, (E-mail ) (URL) - 07-10-’07 12:44
Renesmurf

Ik zit dan midden in oost groningen.
En achterstanden bestaan alleen door dat het gemiddelde altijd wordt genomen.
Op zich is daar niks mis mee.

Oost groningers nemen altijd overal lekker de tijd voor.
Zo bestaan er elders mensen die niet eens een filmpje van 19 minuten uit kunnen en willen kijken, dat vind ik pas raar.

Renesmurf, (URL) - 07-10-’07 13:59
f r e d

als die babies taalles hebben gehad mogen ze dan wel na een jaar op de pabo blijven???

f r e d, (E-mail ) (URL) - 07-10-’07 18:45
Merlijn

Ik zou zeggen, Oost-Groningers, praat de eerste 9 maanden door de stethoscoop, misschien helpt het … ??

Merlijn, (URL) - 07-10-’07 20:23
Geertje

Ook ik las het.
Het maakte mij zo kwaad!
Wat te denken over al die kinderen die zijn geemigreerd en de taal vloeiend leren spreken, ook na hun vierde?!?

Waanzin vind ik het.
Met nog een addertje.
Het betekent dus dat kinderen op nog jongere leeftijd naar school zullen MOETEN, terwijl niet elk kind op zijn tweede al schoolrijp is.

Geertje, (E-mail ) (URL) - 07-10-’07 22:18
Nanos

Ik denk dat er ook in het westen wel taalachterstanden te vinden zijn (en zelfs ook in Amsterdam!).

Nanos, (URL) - 07-10-’07 23:58
Ster

Juist omdat het zo’n klein berichtje is,is er niets duidelijk over de achtergrond van dit verhaal. Weet je al het waarom en waarop het gebaseerd is?

Ster, (URL) - 08-10-’07 05:50
Trieny

Wij Groningers zijn misschien niet zo scheutig met woorden, maar dat betekent niet dat we een taalachterstand hebben. Taal is namelijk niet alleen praten…..

Trieny, (URL) - 08-10-’07 17:19
sebbo

Ik ben het helemaal met je eens Hanscke, dit is te belachelijk voor woorden.

sebbo, (E-mail ) (URL) - 08-10-’07 20:22
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.