ERGERNISJE


Ik kan mij helemaal vinden in de verklaring van het woord ergeren zoals dat in de Van Dale die ik nog gebruik, de derde oplage van een druk uit 1973 is beschreven. Daar staat: ergeren- tot ontstemming of verontwaardiging prikkelen. Er staat niet bij dat deze gemoedstoestanden meestal vrij vluchtig- en daardoor van een snel voorbijgaande aard zijn. Meestal komt het ook niet in het langetermijngeheugen terecht, maar in het korte termijngeheugen wil het zo nu en dan nog wel eens opduiken. Dat was vandaag bij mij ook het geval.

Maandagavond was ik vroeg genoeg om bij daglicht met Sjors nog een keer het lange rondje van vijna vier kilometer buitenom te doen. Ik kan daar zo van de stilte genieten en Sjors is gelukkig weer goed opgeknapt waardoor hij het wandelen ook weer leuk vindt. Of hij echt beter is weet ik nog niet. Dat zal moeten blijken als de medicijnen op zijn want bij controle van de dierenarts alhier is gebleken dat hij wel een pijnlijke plek in de buik heeft, maar dit terzijde. We hadden saampjes flink de pas er in op weg naar het punt waar ik Sjors altijd van zijn riem ontdoe. Alvorens dat kan gebeuren moeten we eerst een boerderij met twee honden passeren. De éne hond zit meestal vast en een ander klein k*thondje loopt vaak los. Een terriër die vaak naar Sjors toe in de aanval wil gaan. Veiligheidshalve houd ik Sjors daarom maar aangelijnd, omdat het anders op een vechtpartij uitloopt zo heeft de ervaring geleerd.

Ik hoorde de schelle stem van de boerin al van verre en ik hoopte vurig dat zij niet van voornemen was om op de fiets naar de verderop gelegen boerderij te gaan met Terrie in haar kielzog. Even nadat ik de boerderij gepasseerd was hoorde ik een tikkend geluid achter mij. Ik keek achterom. Nee, de boerin zat niet op de fiets. Ze liep en wel met behulp van twee tikkende nordic walking stokken. Terwijl ik nogmaals omkeek riep ze Terrie terug die al op weg was om de paar meter tussen haar en ons te overbruggen. Terwijl ik het fietspad opliep bedacht ik dat zij met die stokken vast niet het doodlopende zandweggetje naar de boerderij zou nemen en dat was ook niet het geval. Toen zij ook het fietspad opkwam hebben Sjors en ik maar rechtsomkeerd de weg naar huis genomen. Dit zou echt niet leuk worden met Terrie op onze hielen. Hadden ze niet even kunnen wachten tot wij een eindje vooruit waren? Zij weet toch ook dat Sjors en Terrie elkaar absoluut niet verdragen, zo vroeg ik mij af en mijn groet was dan ook verre van vriendelijk. Terwijl er ruimte genoeg is en het dan even niet krijgen is niet leuk.

Mijn ergernis werd nog mede vergroot door het in mijn oren verschrikkelijke harde geluid van die tikkende stokken.. Voor dit laatste schijnt er echter een oplossing te zijn. Ik las vandaag in de Kampioen dat Stokkenfabrikant Leki de Silent Spike Pad heeft bedacht. Deze moeten onder de stokken geplaatst worden zodat de stokken op verharde wegen geen geluid maken. En als u het niet gelooft, klik dan op www.leki.nl Daar staat te lezen dat die dingen echt voor 19,95 te koop zijn. Toen ik dit las moest ik even in mijzelf lachen. Aan die laatste ergernis kan in elk geval iets gedaan worden. Nu elkaar de ruimte nog gunnen.  

hanscke Woensdag 24 Oktober 2007 - 10:54 pm | | Standaard

elf reacties

V@nM@n

Die kleine ergernissen zijn meestal het hinderlijkste

V@nM@n, (E-mail ) (URL) - 24-10-’07 23:12
Merlijn

Ik heb een beter idee, gewoon lopen zonder stokken, dat heb ik tenslotte zo geleerd na mijn geboorte. Als ik met stokken had moeten lopen had de evolutie mij die wel laten aangroeien … ;-)

Merlijn, (URL) - 24-10-’07 23:26
Hanny

Een geval van ziende blind en horende doof.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 25-10-’07 00:14
Ster

Die stokken vind ik al niets en eigenlijk loslopende honden ook niet. Maar dat komt omdat ik flink bang voor ze ben. :-(

Ster, (URL) - 25-10-’07 05:53
f r e d

voor ergeren heb ik een speciaal persoonlijk ergeruurtje. dan hebbie het maar gehad. ééns per maand, elke 22ste van 23 tot 24 uur. de dag erna komt mijn aow en wat pensioen….. snappie?

f r e d, (E-mail ) (URL) - 25-10-’07 07:03
Penguin

Mooi moment voor toenadering. Jij koopt die pads, gaat naar de boerin en biedt ze aan. Legt gelijk uit dat het wellicht handig is dat ze haar uitstapjes een beetje afstemt op jou.

Heb je trouwens wel eens geprobeerd om Sjors ook los te laten bij de terrier? Vaak gaan ze juist vechten omdat er een aangelijnd is.

Penguin, (URL) - 25-10-’07 16:29
Mike(lodeon)

Ik denk dat het niet verkeerd is om je eigen ruimte in te nemen, voor jou en Sjors. Gewoon wandelen dus en niet bang zijn voor een woordenwisseling tussen de honden. laat het anders maar eens duidelijk worden wie ‘de baas’ is en Sjors hierbij zeker niet aangelijnd houden.

Mike(lodeon), (E-mail ) (URL) - 26-10-’07 15:38
Renesmurf

Ze zoeken die stoken juist uit op geluid!
En ik vind ook dat mensen wat rekening met elkaar moeten houden, vooral als je ze kent.

Renesmurf, (URL) - 26-10-’07 20:50
Vrouwke

Sommige mensen leven op een manier alsof de hele wereld van hen alleen is. Of op zijn minst proberen ze zich zo te gedragen dat je als medeburger vanzelf een stapje terugzet.
Tegenwoordig zet ik dan als een soort opperkip mijn borst op, steek mijn nek uit, en probeer hooghartig te kijken.
Als het me lukt die ander wat in te laten dammen, ontstaat er ook geen ergernis, eerder plezier. Maar oh oh, wat kijkt die ander dan geërgerd…

Vrouwke, (E-mail ) (URL) - 26-10-’07 23:37
Geertje

Als er iets is wat ik lachwekkend vind, zijn het wel die stokken!
Heb je geen stokken nodig, ga je ze gebruiken :-?
Maar kan me voorstellen dat je je erg irriteerde aan die mevrouw; een beetje rekening houden met is wel op zijn plaats.
Fijn weekedn Hanscke!

Geertje, (E-mail ) (URL) - 26-10-’07 23:39
gala

och ja hanscke, sommige mensen leren het nooit en hebben (te(veel) ruimte nodig.

gala, (URL) - 26-10-’07 23:52
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.