TUSSENDOORTJE


België is een bestuurlijk monstrium, het bestaat uit noodoplossingen en compromissen. Er is nooit goed nagedacht over het land. Toen ik vannacht weer eens in mijn bed lag te draaien en te woelen en van arren moede maar stil op mijn rug ging liggen om P. niet al te veel tot last te zijn schoot deze uitspraak die ik een paar dagen eerder gelezen had, door mijn hoofd. Ik vond het eigenlijk ook wel toepasselijk voor mijn team, maar dat schoof ik snel terzijde. Ik wilde namelijk helemaal niet nadenken over datgene wat  mijn wakker liggen veroorzaakte; het leek me op dat moment beter om nog eens wat dieper over België na te denken.

Zou het echt niet beter zijn om België te splitsen? Ik dacht na over een citaat waarin stond dat Vlamingen en Walen op een vreemde wijze toch wel een gezamenlijk Belgengevoel hebben. De Walen gaan in de zomer naar de kust en de Vlamingen voelen zich in de vakantie thuis in de Ardennen. Mijn gedachten dwaalden af naar de laatste herfstvakantie. Opeens viel het kwartje.

Het was ons opgevallen dat in heel veel dorpjes bij verschillende huizen permanent de Belgische vlag als spandoek was opgehangen.  Het werd mij duidelijk. Die vlaggen zouden er wel neer gehangen zijn om de wens te illustreren dat België dient te blijven bestaan. Vast. Ik begon te gapen en na deze gedachte gaf ik mij over aan de slaap die op was komen zetten.

hanscke Dinsdag 13 November 2007 - 7:03 pm | | Actueel

zeven reacties

Hanny

De Belgen zijn ondanks alles trots (fier) op hun land. Net zoals de Denen, die ook veel vlaggen. Zie je dat al gebeuren in Nederland, het vlaggen tijdens een voetbalkampioenschap niet meegerekend.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 13-11-’07 20:42
f r e d

ik zou vlaams belgië wel willen kopen; maar waar laat ik al die frietkotten??

f r e d, (E-mail ) (URL) - 14-11-’07 08:45
Mike(lodeon)

Wat een geweldige gedachten houd jij erop na al rondwoelend :-)

Mike(lodeon), (E-mail ) (URL) - 14-11-’07 18:36
Me! van bVision

Dromen over Belgen… Daar moet een diepere gedachte achter zitten.

Me! van bVision, (E-mail ) (URL) - 14-11-’07 20:36
Renesmurf

Nederland is ook een vereenigd land, dat uit meerdere delen bestaat.
De Belgen zijn toch anders, maar die zullen er ook wel uitkomen, ooit.

Renesmurf, (URL) - 14-11-’07 23:02
Geertje

Ja, ik ga ook met Renesmurf.
Mijn ouders zijn Fries, en ik herinner me dat ook de Friezen graag een apart land wilden zijn.
Ach, het is gewoon niet haalbaar; veel te klein.
Ik hoop dat er inderdaad in Belgie ook een soort saamhorigheidsgevoel kan komen!

Geertje, (E-mail ) (URL) - 15-11-’07 19:50
Xiwel

Toevallig heb ik net een ander logje over België geschreven en zie nu pas deze. Ik heb dat van BHV redelijk gevolgd (speelt al 5 jaar of langer). Daar is duidelijk te zien dat de Walen 1 België willen en een groot deel van de Vlamingen wil dat niet meer. In Vlaanderen zie je ook vaker de gele Vlaamse vlag en zij stellen zich een beetje op als Servië in het voormalig Jugoslavije. Ze zijn qua inwonertal en economisch belang flink groter dan Wallonië. De echte fout is ontstaan door er een onevenwichtige federale staat van te maken. Waarbij Vlaanderen Brussel als Vlaamse hoofstad heeft en niet Gent of Antwerpen. Wallonië heeft Namur als hoofdstad en dat vind ik correcter. Vlaanderen mag ook de meeste ministers in een kabinet leveren, waardoor Wallonië altijd ondergeschikt blijft. Een heel raar systeem dus.

Xiwel, (E-mail ) (URL) - 15-11-’07 21:12
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.