WAARDEN EN NORMEN


Morgen mag ik weer les geven. Mijn les zal dan moeten gaan over waarden en normen. Na zoveel jaar ervaring schud ik een les meestal zo uit mijn mouw. Even kijken wat het onderwerp is, vaststellen wat de grote lijn is, mij afvragen of het onderwerp op dit moment ook in de actualiteit is en klaar is mijn voorbereiding.

Met een les over waarden en normen ben ik altijd iets voorzichtiger. In de aanpak kijk ik naar het type klas, dit kan per jaar verschillen en ik bekijk het rijtje waarden wat in het boek genoemd staat en de aanvullingen die ik er in de loop der jaren bij gezet heb. Ik laat er een aantal de revue passeren die in aanmerking zouden kunnen komen om er morgen even uit te lichten. Geluk, vrede, vrijheid, respect of vriendschap? Fatsoen, respect, bescheidenheid en eerlijkheid zouden ook kunnen, maar ik kies dit keer voor vriendschap.

Waarschijnlijk laat ik mij leiden door het feit dat mijn vriendin en haar man vandaag komen. Het is een vriendschap waar ik erg veel waarde aan hecht en waar ik heel blij mee ben. Wij kennen elkaar bijna vijftig jaar en het voelt dan ook bijna als ons hele leven. We zijn samen kind geweest, samen puber geweest, samen vrouw, volwassen en moeder geworden. Nu beleven we samen de fase om tot de groep van "de oudere meisjes" te behoren en over een paar maanden zullen we ook samen oma zijn. Heerlijk om dit alles met één iemand te mogen delen.

Als norm, voortvloeiend uit de waarde van deze vriendschap zal ik zeker noemen: de onvoorwaardelijke belangstelling voor elkaar en de wederzijdse acceptatie van elkaar. Dat hoeft niet te betekenen dat je het in alle gevallen altijd met elkaar eens moet zijn, maar het betekent wel dat je mag zijn wie je bent. Dit te mogen ervaren in zo'n lange vriendschap maakt mij heel gelukkig en ik zal zeker niet schromen om het als illustratie in mijn les te gebruiken.

hanscke Zondag 18 November 2007 - 11:53 am | | School perikelen

negen reacties

therese

Ja, het lijkt mij een heel enthousiastmerend onderwerp, gezien jouw eigen enthousiasme! Dat zal vast wel goed gaan.

therese, (E-mail ) (URL) - 18-11-’07 22:45
Renesmurf

Ik vind dat een onzinnig onderwerp.
Zoiets krijg je gewoon mee, dat hoef je niet te leren.
Maar ja, gekkigheden zijn van alle tijden.

Renesmurf, (URL) - 18-11-’07 22:53
Xiwel

Ik ken de doelgroep niet. Mochten dit ca 15-jarigen zijn, dan denk ik dat meisjes er iets mee kunnen en jongens het ‘onzin’ vinden. 30 jaar later zal blijken dat de vriendschap van die jongens onvoorwaardelijker was en langer standhoudt. Zo heb ik het althans ervaren.

Xiwel, (E-mail ) (URL) - 18-11-’07 23:26
sebbo

Ik vind dat de eigen vriendschap door dik en dun,uitstekend past in jouw thema. Hier kan je uit putten als het gaat over de normen en waarden!!!!!

sebbo, (E-mail ) (URL) - 18-11-’07 23:32
Hanny

Vriendschap is een goed onderwerp in de huidige tijd. De jongeren zitten zo veel achter hun pc, dat ze weinig tijd meer hebben om echte vriendschap op te bouwen. Contacten met anderen op het internet kun je geen echte vriendschap noemen.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 19-11-’07 00:00
Mike(lodeon)

Poeh, ik zou er enorm tegenop zien een klas (met pubers) van waarden en normen te voorzien. Wel denk ik dat een eigen verhaal over vriendschap en daaraan gekoppeld het wederzijds respect voor elkaars mening een makkelijker gehoor zal vinden dan ‘stof’ uit een boek. Christelijke waarden en normen zijn er bij ons gezin bijna ingeslagen, als ik nu terugkijk zou ik wensen dat ze niet zo eenzijdig waren geweest maar je kunt natuurlijk zelf tijdens je levenspad genoeg aan normen en waarden bijstellen. Hoe dan ook, heel veel succes met je les en ik ben benieuwd hoe of het je vergaat.

Mike(lodeon), (E-mail ) (URL) - 19-11-’07 17:56
Geertje

Geweldig zo’n vriendin!
Fijn, als je al die dingen na al die jaren nog kan delen.
Samen oma; ik hoop dat ik dat met mijn vriendin ook mag meemaken.
De les zal vast goed zijn gegaan.

Geertje, (E-mail ) (URL) - 19-11-’07 23:05
Me! (bVision on line op 1 dec)

Ik weet zeker dat met dat gevoel de les prima verloopt…

Me! (bVision on line op 1 dec), (E-mail ) (URL) - 20-11-’07 20:29
Ster

Heel mooi dat je dit uit eigen ervaring en gevoel zal kunnen uitdragen. Dit zinnetje uit je log vind ik prachtig: “de onvoorwaardelijke belangstelling voor elkaar en de wederzijdse acceptatie van elkaar.

Ster, (URL) - 21-11-’07 07:40
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.