EIGENAARDIGHEDEN


Vanmiddag hoorde ik, terwijl ik aan het lezen was, iets over een kanarieorgel. Ik kon bijna niet geloven dat dit echt zou bestaan. Omdat ik mij op dit moment erg slecht kan concentreren en daardoor maar heel even een klein stukje kan lezen, was het voor mij een goede aanleiding om mijn zinnen wat te verzetten. Ik besloot om uit te zoeken of ik dit als klinkklare nonsens moest beschouwen. Maar nee, het schijnt echt bestaan te hebben. Op marktplaats is er zelfs nog één in de aanbieding. Ik vind het heel grappig om dit soort ontdekkingen te doen, dus wanneer u denkt iets leuks voor mijn nieuw te maken rubriek EIGENAARDIGHEDEN te hebben dan hoor ik het graag. 

vrouw met serinette. In de kooi een kanarie die Franse liedjes leert fluiten. Serinettes werden vanaf rond 1700 tot 1900 vrijwel onveranderd zo gemaakt (fragment van gravure "de gelukkige kanarie" van R. Gaillard)

De geschiedenis van de met de hand gedraaide orgels begint met het kanarieorgel of serinette. Deze vrij primitieve instrumenten werden vanaf het eind van de 17e eeuw vervaardigd om allerlei vogels aan te zetten tot het fluiten van een bekend wijsje. Voor grotere vogels werden de varianten "Pionne" (voor merels) en "Perroquet" (voor papegaaien) gemaakt. Vermoedelijk zijn de straatdraaiorgels uit deze instrumenten ontstaan.

hanscke Zondag 25 November 2007 - 10:42 pm | | Standaard

zes reacties

Hanny

Waar een concentratieprobleem al niet toe kan leiden. Van een kanarieorgel had ik nog nooit gehoord. Weer wat geleerd.
Als je erover na gaat denken, dan kom je niet zo gauw op eigenaardigheden. Maar als ik er toevallig eens eentje tegenkom, dan zal ik hem doorgeven.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 25-11-’07 23:36
Mysterycouple

En ik maar denken dat je de kanarie moest aanslingeren, maar dat hoeft gelukkig niet!!!

Mysterycouple, (E-mail ) (URL) - 26-11-’07 10:06
Mikelodeon

Dit is wel zeer opmerkelijk, ik zal mijn ogen en oren open houden :-)

Mikelodeon, (E-mail ) (URL) - 26-11-’07 10:47
Renesmurf

Soms kan je je echt verbazen over het hoe en waarom van allerhande uitvindingen!

Renesmurf, (URL) - 26-11-’07 23:32
f r e d

IK ben zeer eigenaardig.

f r e d, (E-mail ) (URL) - 27-11-’07 13:28
Me! (bVision on line op 1 dec)

Nooit van gehoord, maar ik kan me er wat bij voorstellen

Me! (bVision on line op 1 dec), (E-mail ) (URL) - 27-11-’07 17:01
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.