VERJAARDAGSFEEST.


Zij was er, net als vorig jaar(link), ook weer. Gisteren vierden we de verjaardag van mijn vader die vandaag 86 jaar is geworden. Het feestje leek deels op het feestje van vorig jaar en toch was het dit jaar weer heel anders. Voor ons "kinderen", mijn broer en ik dus, was het een feest van herkenning. Terug naar onze roots. De twee zonen van de broer van mijn vader, onze neven, waren er met hun vrouw. Hun vader en moeder, onze oom en tante waren er zelf ook. Vader en oom zijn twee overgebleven broers. De drie zussen en een andere broer zijn er helaas niet meer. Een zwager en een schoonzus moesten dit keer verstek laten gaan. Twee dochters van de oudste zuster van mijn vader waren er met hun man en nog een neef met vrouw, zoon van de jongste zuster van mijn vader. Een nicht en haar man en haar broer, onze neef dus met zijn vrouw, de twee kinderen van een zus van onze moeder, waren dit jaar ook uitgenodigd. Deze laatste vier mensen maakten dat het verjaardagsfeest toch net weer even iets anders verliep. Andere jaren zongen we niet, maar dit jaar zette laatst genoemde nicht het "lang zal ie leven" in waarop het hele gezelschap gezellig meezong. Met een grote lach keken mijn broer en ik dit aan. Toen we later op de avond met nicht en neef van moeders kant stonden te praten hadden we alle vier het gevoel even terug te zijn in de tijd van onze jeugd. Dit was de sfeer die we kenden. Dit was de manier waarop wij als kinderen gewend waren dat verjaardagen gevierd werden en waar we zulke goede herinneringen aan bewaren. Oh nee, dan bedoel ik niet de ambiance van een goed restaurant met het vele lekkere eten. Nee, vroeger werden de verjaardagen gewoon thuis en naar maatstaven van nu, vrij sober gevierd. Maar door het grote aantal familieleden, opeengepakt in toch betrekkelijke kleine huiskamertjes werd zo'n bijeenkomst vaak een feest. Iedereen praatte met iedereen en de lachsalvo's waren meestal niet van de lucht. Ik heb het altijd heel jammer gevonden dat ik mijn kinderen niet op een dergelijke manier het verjaardagen vieren heb kunnen overbrengen. Mijn broer en ik, onze neven en nichten hadden een heerlijke avond. En onze vader? Die heeft genoten. Gewoon al van het feit dat (bijna) iedereen gehoor aan de uitnodiging had gegeven.

hanscke Zondag 09 December 2007 - 3:12 pm | | Familie

tien reacties

Mikelodeon

dat leest idd als een heel gezellig feest, een echt feest. Die zijn zeldzaam geworden en we zijn denk ik te druk met het regelen tot in de perfectie dat we niet meer, of te weinig kunnen genieten van het feest zelf. Mijn vader heeft ook nog zo genoten van zijn verjaardag,een maand voordat hij plotseling aan een beroerte overleed. Op zijn verjaardag had hij een verrassing voor alle dochters en kleindochters. Van een armband van mijn (al eerder overleden) moeder had hij mooie hangers laten maken en hij heeft deze bij ieder van ons omgedaan. Onvergetelijk moment.

Mikelodeon, (E-mail ) (URL) - 09-12-’07 16:50
Me!

Ik begrijp wat je bedoeld. Maar vroeger had ook iedereen veel kinderen. en die kregen al snel ook weer kinderen. En dat laatste is tegenwoordig behoorlijk in aan het zakken…

Me!, (E-mail ) (URL) - 09-12-’07 18:20
Hanny

Het is geweldig dat jullie zo de verjaardag van je vader hebben kunnen vieren. Als je wat ouder wordt, zie je de neven en nichten vaak alleen nog maar onder droevige omstandigheden. Iedereen zegt dan, we moeten eens een familiedag organiseren, maar daar komt meestal niet zo veel van. Dan is het hartstikke leuk dat jullie elkaar in gelukkige omstandigheden hebben kunnen zien en met elkaar hebben kunnen praten.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 09-12-’07 20:33
Renesmurf

Elke verjaardag is er weer eentje, en zeker als het op hoogbejaarde leeftijden komt.
Dat mag gevierd worden, en geweldig als het zo goed gaat!

Renesmurf, (URL) - 09-12-’07 23:39
Galadriel

wat zal je vader inderdaad genoten hebben!

Galadriel, (URL) - 10-12-’07 20:01
f r e d

mooi!!!

f r e d, (E-mail ) (URL) - 11-12-’07 07:18
Mysterycouple

Allereerst nog van harte gefeliciteerd.

Het moet geweldig voor hem geweest zijn dat zo iedereen gezelllig bij elkaar was.. Mijn opa en oma konden daar ook altijd zo van genieten

Mysterycouple, (E-mail ) (URL) - 11-12-’07 12:55
therese

Gezellig allemaal en nog van harte gefeliciteerd!

therese, (E-mail ) (URL) - 11-12-’07 14:37
Penguin

Bij ons was het altijd zoete inval en hoefde het echt geen verjaardag te zijn voor een volle bak. Maar gezellig was het!

Penguin, (URL) - 11-12-’07 23:13
Jokie

Heerlijk, toch?!

Jokie, (E-mail ) (URL) - 12-12-’07 23:07
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.