FEUILLETON, deel2


Viel ons team in de eerste paar jaar direct onder de verantwoordelijkheid van de afdelingsdirecteur, nadat er in de hele breedte van de afdeling Welzijn  sprake was van "zelfsturende teams" viel ons team onder de directe verantwoordelijkheid van een opleidingscoördinator die meerdere teams onder zijn hoede had. Wij merkten niet zoveel van de wisseling van de wacht, omdat hij zich voornamelijk richtte op de teams in de hoofdvestiging en wij draaiden immers al een paar jaar. 

Er was sprake van één merkbare verandering. Waren de jaartaken in het verleden nog in samenwerking met de afdelingsdirecteur verdeeld, na drie jaar was deze taak verlegd naar mij, de teamvoorzitter en de opleidingscoördinator. Zijn werkwijze was om één dag in een vergaderzaal elders met elkaar de jaartaken en het lesrooster in elkaar te knutselen. Het leek veelbelovend, maar het concept paste niet bij ons team. Wij hebben op onze locatie niet de beschikking over een paar eigen toegewezen lokalen en dit zou ook nooit gerealiseerd kunnen worden. De beste man wilde niet luisteren en zijn concept werd gevolgd. Dit had rampzalige gevolgen.

Na de zomervakantie bleek dat de meeste teamgenoten niet op de door hen gekozen uren les konden geven. Ook waren niet altijd de juiste lokalen beschikbaar en de lesroosters voor de leerling vertoonden opmerkelijk veel tussenuren. Het gemorrel begon. Daarbij begonnen een aantal teamgenoten meer en meer  hun ongenoegen te uiten dat informatie betreffende hun opleiding niet goed doorgegeven werd. Eén van hen stelde mij als teamvoorzitter steeds meer verantwoordelijk voor het ontbreken van die informatie. maar de informatie die ik had gaf ik door. Het bleek om informatie te gaan van een hoger niveau in de organisatie. Niet ik, maar de opleidingscoördinator moest ons van die informatie voorzien. Dit lukte niet. In de hoofdvestiging was deze coördinator alleen maar betrokken bij SPW4, in onze locatie hadden we te maken met SPW3, OA4 en SPW4 maar veel zaken die de eerste twee opleidingen betroffen kwamen niet aan

Het gemorrel werd groter en groter. We kregen als team de vraag of het niet beter zou zijn om het grote team in drieën op te delen. Na wat wikken en wegen koos het team voor de constructie om in drie subteams te gaan werken, maar in de algemene zaken en lesinhoudelijk-overstijgende zaken zouden we één team blijven. En zo hebben we het laatste jaar gefunctioneerd. Het gemorrel bleef. Op allerlei fronten kwam nog steeds niet de juiste of onvolledige informatie. Daarbij komt dat waar subsystemen ontstaan, ontstaat er ook rivaliteit tussen die systemen. Er ging meer en meer gesproken worden in van termen van wij als SPW3 willen dit, maar wij van OA willen dat.

Degene die mij al eerder als de verantwoordelijke had aangemerkt als degene die het team slecht van informatie voorzag begon opnieuw te morrelen, maar nu vele malen luider en stelliger. Zij wilde een teamevaluatie waarin maar eens grondig gevalueerd moest worden wat er allemaal mis was. Het ongenoegen wat zij had werd meer en meer naar mij toe gericht. Een verzoek van mij om eens met elkaar van gedachten te wisselen over haar genoegen werd van de hand gewezen en het afwijzende gedrag speciaal naar mij toe bereikte een hoogtepunt. In meer of mindere mate genegeerd worden is niet prettig. Tijd om de afdelingsdirecteur in te schakelen. Personele aangelegenheden behoort tot zijn taak zo is ons altijd duidelijk gemaakt.

hanscke Woensdag 19 December 2007 - 3:23 pm | | School perikelen

negen reacties

Mikelodeon

Wat een narigheid, ik zie het lijk al drijven. Je steekt je nek uit en wordt een kop kleiner gemaakt :-(

Mikelodeon, (E-mail ) (URL) - 19-12-’07 19:36
Me!

Hoe krijg je een burn out….

Me!, (E-mail ) (URL) - 19-12-’07 19:53
roosnans

Wat een ingewikkeld en complex gebeuren. Daarin kan informatie alleen maar kwijtraken..
Het verhaal wordt steeds enger…op naar het volgende deel. Al zit die happy-ending er niet in vrees ik…
Sterkte daar!

roosnans, (E-mail ) (URL) - 19-12-’07 22:37
nanos

Wat een akeligheid allemaal.

nanos, (URL) - 19-12-’07 23:42
annabee

Wat als sprookje begon is inmiddels een nachtmerrie, zo te lezen. Blijf je uitgangspunten trouw, hou je aan gemaakte afspraken en realiseer je dat het ‘maar’ werk is. Pas goed op jezelf en laat je niet de kop gek maken.

annabee, (URL) - 20-12-’07 00:07
Hanny

Er wordt duidelijk aan de poten van je stoel gezaagd. Ze speelt een vies spelletje. En dat allemaal het gevolg van een slechte organisatiestructuur.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 20-12-’07 00:26
Ster

Wat een spanningsveld! Dat je daar al niet veel eerder ziek van bent geworden!

Ik wil het graag blijven volgen maar kan deze twee weken niet komen lezen. Blijft het hier nog wel even staan?

Ster, (URL) - 20-12-’07 06:24
Mysterycouple

Pfff ik wil niet veel zeggen maar ik als “leek” en moeder van een ex leerling SPW3, heb hele slechte ervaringen met een SPW opleiding hier in de buurt. Met name omdat het team van los zand aan elkaar hing en de één niet wist wat de ander deed.

Ik zou als ik jou was maar eens gaan uitkijken naar iets nieuws.. een nieuw jaar ligt voor je dus mogelijkheden te over.

Mysterycouple, (E-mail ) (URL) - 20-12-’07 12:12
f r e d

personal crisismanager nodig??

f r e d, (E-mail ) (URL) - 20-12-’07 12:31
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.