ADVENT


Vandaag brandt de eerste kaars van de vier adventskaarsen. Eigenlijk kan ik niet meer zeggen dat ik godsdienstig ben, maar daar ik een mens van tradities, rituelen en symbolen ben, heb ik het branden van adventskaarsen in ere gehouden. Natuurlijk, het is een voorbereiding op de kerst, maar het hoort ook zo bij deze tijd van het jaar. Een kleine voorbereiding op de afloop van al weer een jaar.

Op de adventschaal staan vier dikke kaarsen en elk jaar leert de praktijk weer dat één kaars mooi gelijkmarig opbrandt, dat twee brandende kaarsen ook nog wel gaat, maar dat drie brandende kaarsen in ongelijke hoogte al enig kaarsendruiperij geeft en dat het de laatste zondag meestal een knoeiboel wordt, maar elk jaar maak ik weer met plezier de schaal met kaarsen klaar.

Helaas moest ik deze week een nieuwe schaal kopen. Na de vierde adventszondag parkeer ik de schaal met de resten van de vier kaarsen even op een schap in de garage met het voornemen de schaal schoon en gebruiksklaar te maken voor het volgende jaar, alleen het komt er nooit van. Jaren is het goed gegaan, de schaal stond daar dan wel en de zaterdag voor de eerste adventszondag pakte ik de schaal om deze alsnog schoon te maken. Dit jaar kon dat niet, omdat deze zomer de schaal gesneuveld is.  

En omdat ik een mens van tradities ben vond ik het best jammer dat ik er niet in slaagde om een zelfde schaal aan te schaffen. Ik moet het doen met een geheel nieuwe. Het is even wennen, maar nu de eerste kaars brandt heb ik er wel vrede mee. En die vrede past weer uitstekend  bij het op weg zijn naar de kerst.

hanscke Zondag 27 November 2005 - 4:35 pm | | Standaard

vijf reacties

Hannah

Mooie tijd gaan we weer tegemoet; alhoewel ik niet meer godsdienstig ben.

Het gaat meer om de gedachte erachter.

Even off topic: ontzettend mooi nummer als achtergrondmuziek.

Hannah, (URL) - 27-11-’05 17:35
Carola

Ja, een gezellige tijd. Ik ben vaak stiekem wel blij als er eens iets kapot valt. Een mooie reden om weer eens iets nieuws/anders aan te schaffen..

Carola, - 27-11-’05 18:22
Penguin

Loslaten Hanscke…..moeilijk he? Verandering hoort bij het leven!

Penguin, (URL) - 28-11-’05 14:24
Snoo

Was het maar altijd kerst… Tenminste wat vrede betreft. De rest hoeft van mij niet zo.
OT: Wie zingt trouwens het nummer op je blog??

Snoo, (URL) - 28-11-’05 15:11
momoniek

Wat een mooie traditie!

momoniek, (URL) - 28-11-’05 20:50
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.