FEUILLETON, deel3


De afdelingsdirecteur arrangeerde na de vakantie een gesprek tussen haar en mij, dit onder leiding van iemand die binnen de organisatie de functie van teamcoach heeft. We kwamen In dit gesprek op het persoonlijke vlak niet veel verder. Een uitspraak van haar is mij wel bijgebleven: "wij halen nu eenmaal niet het beste bij elkaar naar boven". Op mijn vraag of zij graag de taak van teamvoorzitter zou willen hebben werd ontkennend gereageerd, met achter de komma, maar..... Wel kwam in dat gesprek naar voren dat het inderdaad tijd was voor een evaluatie met de onderwerpen: het functioneren van het gehele team, de rol van de teamvoorzitter en de teamcoördiantor, de plaats van deze twee functies binnen de organisatie en de bijzondere plek van deze locatie binnen de organisatie.

Uiteraard deden we ook ons werk, dat wil zeggen: les geven. Maar incident na incident slokte onze aandacht op. Leerlingen die zeer ontevreden waren met de door het plaatsingsbureau toegewezen stageplaatsen waarop  zij hun ouders inschakelden. Leerlingen die ontevreden waren over de manier waarop sommige docenten de lessen gaven en daarover hun beklag gingen doen. Dit kwam bij een een hoger gelegen niveau binnen de organisatie terecht wat opnieuw veel commotie veroorzaakte. Tot  over maat van ramp werd door de opleidingscoördinator hier niet op correcte wijze mee omgegaan waardoor het team onnodig veel schade opliep. Dit vergde van diverse mensen, ook van mij, de nodige extra energie.  

Omdat ik niet goed raad meer wist met al het gemorrel over jaartaken en jaarroosters van een aantal teamleden vroeg ik ondersteuning van de opleidingscoördinator. Hij heeft organisatorisch gezien meer zeggenschap dan ik. Hij zegde toe twee halve dagen per week op onze locatie aanwezig te zullen zijn.

Nog net voor de herfstvakantie werd er een begin gemaakt met de teamevaluatie. Deze werd geleid door de teamcoach met wie de collega en ik eerder het gesprek hadden gehad. Gezien de grootte van het team koos ze er voor deze klus met een compagnon uit te voeren. De spanning was die morgen best voelbaar, maar het was niet onplezierig. Naast de vele organisatierammels die naar boven kwamen, lieten de coaches ons zien dat er een aantal mensen in het team het hoogste woord voerden en dat anderen bijna of helemaal niets zeiden. Aan het eind van die morgen kwam naar voren dat sommigen mensen zich niet veilig voelden in het team.

Een paar weken later was er een vervolg op de teamevaluatie, maar nu buitenshuis. De ambiance waar dit gehouden werd was knus te noemen. In het openingsrondje was er veel te vertellen over de eerder genoemde incidenten van klagende leerlingen, maar dit werd door de coaches weggezet. Zij wilden het programma wat zij hadden samensgesteld uitvoeren. Het team moest in kleine groepjes allerlei opdrachten uitvoeren en dat ging best lekker. Middels een bestaand sprookje non verbaal het team uitbeelden. Ons groepje koos voor het sprookje Vrouw Holle. Na afloop van deze morgen leek de sfeer wat meer ontspannen en iedereen leek weer wat meer lucht te hebben totdat...

Dinsdagmiddag kreeg ik een mailtje van de opleidingscoördinator; hij zou de volgende morgen langs komen met een brief voor alle leden van het team, afkomstig van de afdelingsdirecteur......

slot volgt

hanscke Donderdag 20 December 2007 - 10:19 am | | School perikelen

vijf reacties

Renesmurf

Veel gelul, veel gedoe, veel geharrewar.
Tja, dat gaat fout, vrees ik.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 20-12-’07 22:04
Me!

Ik zie het aankomen.

Me!, (E-mail ) (URL) - 20-12-’07 22:09
roosnans

Klinkt spannend (je schrijft goed!)…maar waar gaat het heen?
Lijkt alsof er een voorzichtige positieve draai gemaakt kon worden, maar de laag daarboven had geen geduld meer???
Benieuwd naar het slot, al weten we dat het geen happy ending heef….

roosnans, (E-mail ) - 20-12-’07 23:09
Mike(lodeon)

Je ‘verhaal’ is heel helder, de uitkomst bekend. Ik ben benieuwd naar de laatste ‘missing link’. Sterkte.

Mike(lodeon), (E-mail ) (URL) - 21-12-’07 07:53
Mysterycouple

Ben heel benieuwd naar het slot en of het je nog iets opgeleverd heeft

Ik doe het even zo want ik heb geen email van je

http://img162.imageshack.us/img162/6493/..

Mysterycouple, (E-mail ) (URL) - 21-12-’07 09:21
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.