DE KERSTSTALGEDACHTE


Ik heb eigenlijk nooit iets met kerststallen gehad. Deze heb ik op mijn verjaardag gekregen en dit bracht mij op een voor mij, heel vernieuwend gedachtenspoor. Rond mijn verjaardag had ik de gedachte al eens door mij heen laten gaan dat het vieren van de verjaardag gezien kan worden als een uiting van blij zijn met het leven; blij zijn dat je er bent, dat je bestaat. De verjaardagsvisite bevestigt dit door hun komst en hun felicitaties. Het verjaardagsfeest is meer een individueel feest, dit in tegenstelling tot het kerstfeest wat veel meer een collectief feest is.

Staand voor het kerststalletje, want het is maar een heel kleintje, mijmerde ik verder. Ik vroeg mij af hoe ik naar dit tafereeltje zou hebben gekeken als ik het verhaal van Jozef en Maria niet had gekend. Dat bracht mij op het volgende:

De geboorte van het kind zou ik kunnen zien als het symbool voor "Het Leven". Het kind, de vader en de moeder zou ik kunnen zien als de symbolen van het geloof, de hoop en de liefde. Het kind als geloven in het leven, de vader als hoop op een toekomst en de moeder als de liefde die nodig is om te kunnen leven.

Het is net of ik met deze gedachte veel meer begrijp van de drijfveren waarom zoveel mensen kerstfeest willen vieren. Collectief de geboorte van het leven willen vieren. Samen als het ware de verjaardag van het leven willen vieren. Opeens begrijp ik waarom men elkaar met kerstfeest cadeautjes wil geven, waarom men huizen versiert en waarom men graag met elkaar wil eten. Waarom we samen feest vieren. 

Al sinds mijn volwassenheid heb ik kerstfeest altijd een beetje een moeilijk feest gevonden. Ik heb er voor gekozen om kerkelijk niet ergens bij aangesloten te zijn. Tradities vanuit mijn jeugd kwamen hiermee te vervallen. Voluit meedoen aan het consumentenfeest vond ik ook geen optie. Ik heb mijn best gedaan om mijn gezin met kerstmis gezelligheid, warmte, liefde en aandacht te geven.

Met deze nieuwe gedachte voel ik opeens ook iets feestelijks over mij komen. Ik ga kerstfeest vieren.

Ik wens iedereen een prettig kerstfeest.

hanscke Dinsdag 25 December 2007 - 12:16 pm | | Actueel

tien reacties

Me!

Dank je. Ook ik heb er voor gekozen op geloof op mijn eigen wijze te beleven. Ik probeer de gedachtegang van het boeddhisme te volgen. Toch vieren ook wij de kerst als een gelegenheid om respect voor elkaar te tonen.

Me!, (E-mail ) (URL) - 25-12-’07 13:24
Mikelodeon

Dank je wel hanscke. Ook ik ‘worstel’ al jaren met het ‘vieren’ van kerst en loop altijd over van dubbele gevoelens. Ik kan me echter volledig vinden in jouw gedachtengang :-)
Ik vind het overigens een mooi een treffend kerststalletje.

Mikelodeon, (E-mail ) (URL) - 25-12-’07 15:33
Renesmurf

Het is ook een beetje het jaar herdenken, en beseffen dat we er allemaal nog zijn en weer een jaar volgemaakt hebben.
Tenminste, dat is tot nu toe altijd zo.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 25-12-’07 19:32
annabee

Mooi geschreven!
“Ik heb mijn best gedaan om mijn gezin met kerstmis gezelligheid, warmte, liefde en aandacht te geven.”
De laatste jaren zijn niet alleen de kerstdagen maar ook verjaardagen en eigenlijk de hele decembermaand niet veel soeps geweest voor mij. Dit jaar geniet ik er als vanouds van. Eerlijk gezegd is het best moeilijk om er weer in te dúrven geloven dat het nu weer allemaal goed is. Kan het niet uitleggen, ‘t is een gevoel, een gewaarwording die me nogal bezighoudt.

annabee, (URL) - 25-12-’07 22:39
therese

Het is een mooi logje. Ik wens jou ook een fijn warm Kerstfeest.

therese, (E-mail ) (URL) - 25-12-’07 23:04
fialas

Die stalletjes zijn zo aandoenlijk vooral die uit de Wereldwinkel. voor mij is het pas kerstmis als ik een grote wandeling in de winterkou kan maken. Gisteren met twee vrienden en de hond Spetter een heerlijke tocht gemaakt in La Vallée de la Julienne, achter Visé. Doodstil, we waren zowat de enigen in het stille loofbos, waarin ergens middenin een oud kerkje staat; vanuit het smalle dal hoorden we het riviertje bruisen. Toen het ging schemeren zagen we de avondster flonkeren. We raakten vervuld van mooie kerstgedachten.Thuis wachtte de zuurkoolstamppot en een zandtaart met cranberries en walnoten. Vandaag komt zoon uit Leiden met kleinzoons, en dan gaan we in ons eigen bos luisteren naar de zwarte specht. Niet zo christelijk, maar kerstmis is ook een natuurgebeuren.

fialas, (E-mail ) (URL) - 26-12-’07 12:30
Xiwel

Ik vier rond de Kerst dat de dagen weer langer worden. Volgens mij is dat het originele feest. Een paar honderd jaar naar Christus hebben een stel Romeinen het Nieuwe Testament gemaakt en hebben toen de geboorte van Jezus een paar maanden verschoven zodat deze boomfeestdag geassimileerd werd door het Christendom. Mijn ouders waren kerkelijk en vierden die geboortedag. Cadeaux en vreten waren voor hen om reliredenen taboe. Wij aten dan ook gewoon hutspot met een gehaktbal. (Heerlijk!)

Met godsdienst heb ik niet zoveel moeite, maar met kerkgemeenschappen wel. Daar ben ik dan ook 30 jaar terug mee gestopt. Met commercie heb ik nog minder, dus is het voor mij een vrijwel gewone dag die iets langer is dan de dagen ervoor. :-)

Xiwel, (E-mail ) (URL) - 27-12-’07 12:19
Mysterycouple

Geweldig logje Hanscke.. tja kerststalletjes kunnen soms meer losmaken dan je ooit had kunnen bevroeden

Mysterycouple, (E-mail ) (URL) - 28-12-’07 10:34
f r e d

‘t is gedaan…… op naar de oliebollenstal.

f r e d, (E-mail ) (URL) - 28-12-’07 17:13
roosnans

Prachtige gedachten! ik kan me er helemaal in vinden…zat zelf ook te worstelen met de gedachte waar het nu allemaal om draait in de kerstgedachte. Volgens mij komen we aardig op het zelfde uit! Geniet nog van deze dagen en straks een heel nieuw jaar. Alles kan!

roosnans, (E-mail ) (URL) - 29-12-’07 20:36
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.