NOSFERATU


De titel van het boek trok mij niet echt, ik voel mij derhalve ook niet echt een slechte moeder, maar het was prikkelend genoeg om even de korte beschrijving op de achterkant van het boek te lezen. Handboek voor slechte moeders is een zeer vermakelijke en intelligente roman met rake observaties van de typische relatie tussen moeders en dochters, over hoe ze elkaar stapelgek kunnen maken maar elkaar uiteindelijk toch nodig hebben. Ik nam de gok en besloot het boek van de bibliotheek mee te nemen. Om na "Verdwijn van Tess Gerritsen" en "Rendez Vous van Esther Verhoef" direct aan de zoveelste literaire thriller te beginnen had ik niet zoveel trek, ik wilde wel even iets anders.

En het was iets geheel anders. Ik vind de titel helaas wat ongelukkig gekozen, want dat kan, zoals ik bij dochterlief merkte, iemand tegen de borst stuiten, en dat is jammer. Het is een zeer bijdetijds boek en handelt over drie generaties vrouwen, oma moeder en dochter. Dochter van zeventien lijkt bijna in dezelfde voetsporen van moeder te treden door ook heel jong zwanger te raken.  Moeder voelt zich heel erg verantwoordelijk voor haar moeder, oma dus, die pas op oudere leeftijd moeder is geworden en nu licht dementerend is en waarvan later pas blijkt dat zij niet de echte moeder is. Zij heeft wel vanaf het begin de moederrol vervuld. De echte moeder wordt wel gevonden, maar dit is een heel teleurstellend gebeuren.  

Kortom de rol van moeder wordt van alle kanten belicht. Maar ook heb ik zelden de eerste sexuele ervaringen van een jong meisje in de tijd van nu zo goed beschreven gezien. De motieven en de beleving van de personage werden bijzonder goed weergegeven zonder dat het vulgair werd.

En dan ben ik ook nog een nieuw woord tegengekomen: Nosferatu: op blz 125 staat: daar stond ze als een soort Nosferatu met een permanentje. Mijn parate kennis was even niet toereikend en google moest dus ingeschakeld worden. Dan kom je bij Wikipedia terecht en daar is te lezen dat het iets met Dracula te maken heeft en dat er een DJ is die zich zo noemt.

Afijn, inmiddels ben ik in een voor mij nieuwe René Appel, Misbruik wordt gestraft, begonnen en daarnaast grasduin ik in het boek Vrouwen van 50, lef, lust en nieuwe ambitie geschreven door Louise Boelens, gekregen van dochterlief. Een uitermate boeiende verhandeling over het feit dat vrouwen in deze leeftijd hun toekomst met vertrouwen tegemoet zien.

Het is u inmiddels wel duidelijk, nu ik even de tijd heb, vermaak ik mij onder andere prima met lezen.

hanscke Zondag 06 Januari 2008 - 2:58 pm | | Boeken

vijftien reacties

Michiel

Het is goed dat je van de nood een deugd maakt en nu je de tijd hebt, de tijd ook neemt. Dat heet adaptatie en dat is goed.

Michiel, (URL) - 06-01-’08 15:23
Me!

Ik moet zeggen dat sinds ik een bril heb ik minder lees. Vroeger verslond ik boeken. Nu nog maar zelden.

Me!, (E-mail ) (URL) - 06-01-’08 16:10
Wieneke

Ik begreep het woord nosferatu niet bij je reactie op mijn log, maar nu gaat het me dagen. Lekker lezen, Hanscke, geniet er van!

Wieneke, - 06-01-’08 17:16
Hanscke

@Michiel: ja, ik heb me aangepast aan de omstandigheden, maar meer omdat mij eigenlijk niets anders overblijft. Desondanks kan ik wel genieten hoor.

Hanscke, (URL) - 06-01-’08 22:12
Gala

Oooh je hebt me erg nieuwsgierig gemaakt. Ik ben nog aan het lezen, of die over slechte moeders of die over vrouwen van 50 wil ik graag lezen

Gala, (URL) - 06-01-’08 22:24
Hanny

Aan de late kant, maar de reden is bekend, wil ik je alle goeds toewensen voor 2008. Een hopelijk gezond nieuwjaar. Een jaar waarin hopelijk alle problemen op school opgelost worden.
Het vervolgverhaal en de andere logs heb ik inmiddels gelezen. Het wordt een spannende week. Succes. Laat niet over je heen lopen!

Hanny, (E-mail ) (URL) - 06-01-’08 23:09
Ster

Dat eerste boek ben ik heel benieuwd naar. Bedankt voor de tip!

Ster, (URL) - 07-01-’08 07:07
Redstar

Ik zie de naam Tess Gerritsen staan, en ga gelijk op zoek nar een nieuw boek van haar. Een werledschrijfster :-)

Nosferatu was een volgens legende een van de eerste vampiers als ik het geod heb.. :-)

Redstar, (URL) - 07-01-’08 12:49
therese

Fijn dat je lekker aan het lezen bent. Ik zal de titels ook opschrijven. Het klinkt wel aantrekkelijk. Het beste! Th.

therese, (E-mail ) (URL) - 07-01-’08 19:32
Renesmurf

Ik heb dan weer niks met boeken, ik lees liever verhalen van het scherm!

Renesmurf, (URL) - 07-01-’08 21:28
Merlijn

Nosferatu… Ik wist het, maarja ik ben dan ook jaren terug wezen kijken naar de opnames. In Delft, ze lieten daar honderden witte ratten los op de grachten …

Merlijn, (E-mail ) (URL) - 07-01-’08 23:31
Mysterycouple

Het lijkt me echt een heel grappig boek.. ik zal er eerns naar uitkijken dit soort boeken hou ik wel van.. en leest meestal goed weg voor iemeand met een concentratieprobleem

Mysterycouple, (E-mail ) (URL) - 08-01-’08 10:05
roosnans

Geniet er maar lekker van, van dat lezen!
Ik heb altijd heel wat gelezen, maar heb er nu weinig zitvlees voor….maar voor goede titels zal ik zeker nog eens bij je neuzen!

roosnans, (E-mail ) (URL) - 08-01-’08 18:23
f r e d

probeer “mannen van 68” eens……..

f r e d, (E-mail ) (URL) - 08-01-’08 20:40
Trieny

Dat doe je goed. Over twee weken ga ik mijn achterstand ook eerst eens weglezen

Trieny, (URL) - 09-01-’08 18:29
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.