OPZEGVERSJE


Hoewel het eind van het vorig blogje doet vermoeden dat ik zeeën van tijd zou hebben, is dat niet het geval. Ik heb het druk, zo druk dat een blogje schrijven er nog wel eens bij in schiet. Binnenkort zal ik die bezigheden wel eens in een blogje verwerken, maar nu niet. Vandaag wil ik het hebben over de hele gewone door de weekse gebeurtenissen van alle dag ook al is het vandaag zaterdag. Gewoon even een achterstand wegwerken, zo lijkt het wel.

Woensdag hebben we de gewoonte die vorig jaar ontstaan is, weer opgepikt, dat mijn vader eens per veertien dagen met een taxi bij ons komt en dan die avond met ons mee-eet. Aan tafel vertelde hij, een paar dagen geleden bij zijn broer, mijn oom B dus, geweest te zijn. "Ach", vertelde hij, "je hebt er niet zoveel meer aan. Hij zegt niet zo veel meer. Het lijkt wel of hij nergens meer belangstelling voor heeft." Mijn broer J. was met hem mee, want, zo vertelde hij verder, "ja, over vroeger kan hij nog wel het één en ander vertellen. Zo had hij een heel gesprek met J. over de stijfheid van zijn vingers, wat ontstaan is nadat hij de hand in de circelzaag gehad heeft. Maar dat is onderdehand veertig jaar geleden." Uit de toon van mijn vader was enige ergernis te bespeuren.

Ik ben dan wel geen arts, maar ik heb zo het vermoeden dat oom B. beginnend dementerend aan het worden is. Te meer daar tante B, de vrouw van oom B. mijn tante dus, zegt , het best moelijk te vinden en verdrietig te zijn. De dagen zijn zo lang en ze krijgt zo door de dag heen  zo weinig van haar man te horen ... behalve als ze over vroeger begint. Er lijkt wel niets meer in hem om te gaan, zo laat tante weten. Ik vind het moeilijk om met mijn vader over mijn vermoeden te beginnen. Ze zijn nog maar met zijn tweeën, vader en oom en het lijkt me heel naar om te moeten accepteren, dat ook de laatste broer min of meer weg valt omdat hij zo verandert, dat er zo moeilijk contact mee te krijgen is, zo ver weg lijkt.

Het is even stil aan tafel, maar stilte is niets voor mijn vader. Opeens begint hij een versje op te zeggen

Ik en mijn nichtje bleekgezichtje
heb je ook een hemd voor mij?
"Nee", zei mijn nichtje bleekgezichtje
"ik heb er zelf maar vijf;
 twee in de was
 twee in de kast
 Ã©Ã©n aan mijn lijf
 dat zijn er samen vijf!"

Ik kijk hem aan en proest het uit. Ik ken het versje wel en samen zeggen we het nog een paar keer op. Op mijn vraag: "hoe kom je daar nu zo opeens bij?", moet hij het antwoord schuldig blijven. Uit het niets lijkt het wel. Gelukkig is er weer een beetje vrolijkheid. Ik heb zo het vermoeden dat hij dit uit zijn geheugen opgediept heeft na het feestje van zijn 86 ste verjaardag. Daar waren immers verschillende neven en nichten aanwezig.

Toen hij weg was heb ik even zitten googelen om te zien of dat versje ergens terug te vinden is. Tot op dit moment is dat nog niet gelukt. Mijn vraag aan de lezers is, wordt dit versje herkend en is het zo compleet? Ik vind het altijd weer leuk om iets meer te weten te komen over zo'n heel oud opzegversje.


up date: versje is gevonden, raadpleeg de vegen

hanscke Zaterdag 19 Januari 2008 - 5:23 pm | | Familie

negentien reacties

Wieneke

Het gedichtje zegt me niks, maar je zou kunnen kijken op of een oproepje kunnen doen op http://www.seniorplaza.nl/Versjes_regist..

Wieneke, (URL) - 19-01-’08 18:33
nanos

Ik herinner me alleen een stukje van enigszins vergelijkbare strekkin: een in de wast, een in de kast en een aan mijn bast.
De rest komt nog niet bovendrijven, zo het er ooit al was.

nanos, (URL) - 19-01-’08 21:49
Me!

Ik heb er zelfs nooit van gehoord….

Me!, (E-mail ) (URL) - 20-01-’08 00:41
f r e d

ik heb niet eens één hemd……

f r e d, (E-mail ) (URL) - 20-01-’08 07:59
Renesmurf

Nee, ik ken het niet.
Google zal later jouw log aanwijzen als iemand er naar zoekt.
Zo gaan die dingen.

Renesmurf, (URL) - 20-01-’08 14:11
Merlijn

Het gedichtje zegt me wel wat, eerlijk gezegt ken ik deze variant (en dat is geen grapje, ben wel benieuwd wat de originele is …):

Ik vroeg mijn nichtje, zwart gezichtje,
heb je nog een hemd voor mij
nee zei mijn nichtje, zwart gezichtje,
ik heb er zelf maar vijf:
twee in de was
twee in de kast
één aan mijn lijf
dat zijn er samen vijf.

Merlijn, (E-mail ) (URL) - 20-01-’08 17:01
Me!

btw, ik zie in je links nog steeds vanman.nl staan. Die doet ‘t toch echt niet meer…

Me!, (E-mail ) (URL) - 20-01-’08 17:47
Hanscke

@Merlijn: jouw versie is de juiste. Als je hier http://www.engelfriet.net/Alie/Liedjes/v.. klikt kom je bij het juiste liedje. Dank voor de reactie

Hanscke, (URL) - 20-01-’08 19:44
Hanscke

Me!, jaha, ik weet het ex Vnm@n, maar er zijn vele manieren om bij jou te komen. Ik sla je toch nooit over? Binnenkort ga ik mijn lijstje wel even aanpassen. Er moeten er een paar uit en er moeten er een paar bij. Ff tijd investeren en alles gaat weer een stuk makkelijker, dat weet ik ook wel, maar de stap daar naar toe, daar denk ik altijd van dat er obstakels liggen…

Hanscke, (URL) - 20-01-’08 19:47
geertje

Wat leuk!
Fijn dat jullie hebben kunnen lachen.
Sja, lijkt me ook lastig soms een waarheid, of een vermoeden te moeten zeggen.
Soms is zwijgen dan toch het beste…

geertje, (URL) - 20-01-’08 19:56
Merlijn

Ik heb ‘m gevonden ! Weliswaar in ‘mijn’ uitvoering …
http://www.engelfriet.net/Alie/Liedjes/v..

Merlijn, (E-mail ) (URL) - 20-01-’08 20:07
Hanscke

@Merlijn, ja we hebben dezelfde gevonden, zie mijn reactie 19.44 uur.

Hanscke, (URL) - 20-01-’08 20:17
sebbo

Wat leuk dat je op deze wijze en met vereende krachten op het goede spoor geome bent. Zo zie je maar waar de loggerij toe leidt.

sebbo, (E-mail ) (URL) - 20-01-’08 23:24
Mike(lodeon)

He das leuk, ik heb de zwarte variant deze week nog met mijn zusje ‘herontdekt’

Mike(lodeon), (E-mail ) (URL) - 21-01-’08 07:47
roosnans

Mooi en ontroerend verhaal over je vader.
En leuk om te lezen dat het versje/liedje inmiddels is ontdekt…Mijn vader heeft soms ook van dit soort versjes. Blijkbaar iets van de oudere generatie…ik kan me niet herinneren dat wij versjes leerden…
grtz

roosnans, (E-mail ) (URL) - 21-01-’08 07:52
Mysterycouple

Wat een mooi verhaal over je vader.. zo herkenbaar.. mijn opa zong altijd liedjes ik zoek er ook regelmatig naar op het net.. en als ik er dan weer één met melodie gevonden heb, koester ik het als mijn grootste schat

Mysterycouple, (E-mail ) (URL) - 21-01-’08 13:17
Wieneke

Wat enig, dat je het grappige versje toch met hulp hebt kunnen vinden. Zwart- of bleekgezichtje, wat maakt het uit? En dan nu een tekening erbij, he? :-)

Wieneke, (URL) - 21-01-’08 13:25
therese

Gelukkig dat je toch nog gelachen hebt na die droevigheid met je oom. Grappig versje; ik had er nog nooit van gehoord en ben dol op die dingen. Ik heb er lang geleden zelfs een schrijft voor genomen om er iedere keer eentje op te schrijven. Toen hadden wij nog geen Internet of het was nog niet zo uptodate als nu.
Groetje Th.

therese, (E-mail ) (URL) - 21-01-’08 23:20
margaretha

Ik ken het wel. Het ging idd van hey mijn nichtje, zwart gezichtje… Mijn dochter van toen 4 of 5 zei het op bij een school toneel avond, ik heb het t- shirtje nog dat ze droeg met een zwart meisje en 5 gekleurde hemdjes

margaretha, - 13-08-’17 20:21
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.