MENSONTEREND


Als ik vandaag gewerkt zou hebben, zou ik zeker met mijn leerlingen over Joran gepraat hebben, maar ook over Natalee. Ik vind het zeer betreurenswaardig wat deze jongen gedaan heeft. Het komt er op neer dat hij het lichaam van Natalee niet anders meer kon zien als afval waarvan hij zich zo snel mogelijk moest ontdoen. Niet eens op de gedachte komend dat hulp mogelijk nog niet te laat was. Mensonterend.

Maar ik zou ook praten over het gedrag van Natalee. Wat is er zo ontzettend leuk aan om je helemaal klem te drinken en mogelijk ook andere middelen gebruiken waardoor alle normen ven waarden vervagen om vervolgens als meisje alles met je te laten doen. Ik zou toch wijzen op het feit dat het een goed streven is om als mens zelf baas te blijven over het functioneren van het eigen lichaam.

Ook onder mijn leerlingen schijnt er geen enkele gene meer te zijn over het feit dat men in het weekend dronken is geweest. In één van de laatste weken dat ik werkte hoorde ik een meisje over de trapleuning roepen: "Ze was helemaal smoor! Ze zwaaide op haar benen. Lachen!!!" Ik was toen niet in de setting om daar op dat moment op in te gaan, maar ik had het vandaag zeker ter sprake gebracht.

Ik hoop dat deze hele treurige gebeurtenis er toe bijdraagt dat jongeren een pas op de plaats gaan maken, na gaan denken over het indrinken en het zogenaamde comazuipen. Misschien gaat dat dan tot het verleden behoren. Misschien dringt het dan door dat het onder invloed zijn van veel drank niet echt leuk is omdat men dan niet meer volledig voor zijn of haar eigen gedrag kan instaan. Als dat gebeurt, dan is Natalee niet helemaal voor niets gestorven. En over Joran wil ik het verder niet hebben. 

hanscke Maandag 04 Februari 2008 - 10:37 am | | Actueel

elf reacties

Hanny

Hoe krijg je jongeren zo verstandig om niet mee te doen met de groep. Hoe krijg je jongeren zo ver dat ze het buitensporige drank- en pilgebruik aan de kaak stellen in een groep. Ze weten allemaal best wel dat het onverstandig is om te veel te drinken en te slikken. Maar zodra ze in de groep zijn, moeten ze meedoen, want anders horen ze er niet meer bij. Hoe kun je dit gedrag doorbreken?

Hanny, (E-mail ) (URL) - 04-02-’08 13:21
geertje

Ik mag me dankbaar voelen, dat geen van mijn tieners “drankautomaten” zijn.
Mijn oudste wil best wel eens een enkel biertje of wat anders drinken, maar daar blijft het bij.
Mijn dochter drinkt eens per 2 maanden of zo een half glas.
Eerlijk gezegd drinken ook wij nauwelijks; zou dat er ook mee te maken hebben?

Sja, Natalee en Joran.
Een opgeblazen verhaal, een misselijk makende reportage; zowel van de kant van Joran als Peter R. de Vries (sorry, ik mag die man niet).
Duidelijkheid is er nog steeds niet.
Maar waar ik totaal niet bij kan, is waarom is er geen hulp ingeschakeld toen zij “niets meer deed”?
Het klopt allemaal van geen kanten.

Ik hoop dat de mentaliteit van jongeren hier wel door verandert; want inderdaad, dat coma drinken en het gemak waarop “gezopen” en pillen worden geslikt is vaak schrikbarend.

geertje, (URL) - 04-02-’08 15:14
Me!

Ik geloof er helemaal niets meer van dat de jeugd hier ook maar ene keer aan denkt.. Het feit dat meneer JvdS hier nog gewoon naar school gaat is het beste bewijs.

Me!, (E-mail ) (URL) - 04-02-’08 16:33
mike(lodeon)

Ik voel me af en toe heel oud en ik ben zeker vroeger geen lieverdje geweest. Ach misschien heb ik wel gewoon heel veel mazzel gehad

mike(lodeon), (E-mail ) (URL) - 04-02-’08 17:43
roosnans

heb het hele verhaal niet bekeken, leek me te lang, te veel enzovoort. De samenvatting in de krant was kort zat en daar werd ik niet blij van. Onverantwoord en onnadenkend gedrag…
Ik hoop dat er inderdaad veel gediscusieerd is op de scholen, de bewustwording vergroten, dat is een belangrijk begin…
grtz

roosnans, (E-mail ) (URL) - 04-02-’08 19:54
Merlijn

Ach, teken des tijds, vroeger deden we wat anders maar misschien net zo gevaarlijk. Het gaat over, er komt iets anders (even gevaarlijk) voor in de plaats, tijden veranderen, dat is het enige dat ik je zeggen kan.

Merlijn, (E-mail ) (URL) - 04-02-’08 20:58
Hannah

Mijn kinderen mochten bij uitzondering zo laat door de week tv kijken. Ik heb inderdaad meteen maar met ze gesproken over het gedrag van de jeugd. Blijkbaar is dat drinken en met iedere jongen/ieder meisje meteen het bed in duiken de normalste zaak van de wereld daar in Aruba (en hier?) althans zo lijkt het. Zoon van 16 en dochter van 13 hebben gelukkig nog geen aspiraties beide kanten op. Joran was 17 begreep ik ten tijde van de gebeurtenissen op Aruba. Ik moet er niet aan denken dat mijn zoon over een jaar zo zou zijn.

Hannah, - 05-02-’08 14:28
Vrouwke

Het is ongelooflijk zoals dit allemaal gebracht is. Niet alleen Joran en Natalee, maar ook Peter r. de Vries vind ik niet vrijuit gaan. Hij suggereert, geeft richting aan, duidt en weet ik wat al niet meer.
Van enig respect voor welke medemens dan ook is bij geen van allen sprake. Dieptriest is het.

Dat dit zal leiden tot meer gedragsbewustzijn bij jongeren geloof ik niet. Was het maar waar…

Vrouwke, (E-mail ) (URL) - 05-02-’08 16:17
therese

Ik geloof ook niet dat er hierdoor bij jongeren (en bij volwassenen) iets gaat dagen. Er moet bij jezelf iets gebeuren om dat goed te beseffen of in je omgeving. Maar het kan natuurlijk geen kwaad om er eventueel in een klas over te praten.

therese, (E-mail ) (URL) - 05-02-’08 16:43
Trieny

Eerlijk gezegd gingen wij vroeger als w een schoolfeest ook eeerst naar de slijter om een fles sterke drank te halen die we dan op het feest door de cola gooiden omdat op het feest geen alcohol gedronken mocht worden nadat er wat te veel excessen waren geweest. Dat alles 30 jaar geleden. Ook waren er toen al veel klasgenoten die blowden. Maar het lijkt wel of de rem er tegenwoordig helmaal af is. Wij kochten zo’n fles drank natuurlijk met een hele groep…………..

Trieny, (URL) - 06-02-’08 07:59
Renesmurf

Het is allemaal heel ernstig.
Joran een dader noemen mag niet, daar moet men ernstig mee uitkijken.

Renesmurf, (URL) - 07-02-’08 23:01
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.