ROEKEN?


Iedere morgen hoor ik ze, een hele horde zwarte schreeuwende en krijsende vogels. Elke dag op de zelfde tijdstippen, want ze doen een aantal malen de ronde. Wanner het begonnen is weet ik niet. Ik kan me herinneren dat het mij een paar jaar geleden ging opvallen. Elke avond, in de schemering, zo  rond half zeven, wanneer ik afval in de vuilcontainer deponeerde vlogen ze over. In de zomer van vorig jaar drong het tot mij door dat deze troep vogels ook rond negen uur 's avonds hun vlucht boven ons huis hadden. En nu deze winter heb ik ontdekt dat ze 's morgens vroeg ook een paar maal een rondje maken boven het gedeelte van het dorp waar ik woon. Zo rond half zeven hoor ik het gekrijs, om half acht is de tweede ronde en heel vaak maken ze rond half negen nog een derde ronde. Ik heb niet gauw een hekel aan dieren, maar ik haat deze vogels. Het klinkt zo onheilspellend en ze zijn met zovelen. Ik schat wel een kleine honderd. Volgens mij worden het er elk jaar meer en waar is dan het eind? Vanmorgen heb ik besloten om maar eens op zoek te gaan om welke vogels het gaat. Na enige oriëntatie denk ik dat het roeken zijn. Voor wie er meer van wil weten zie www.roek.nl  Van mij mag de kolonie vertrekken, liever morgen dan overmorgen, maar dat zal wel niet gebeuren, ben ik bang. Maar wat dan wel? Als de kolonie blijft groeien en groeien gaat er echt overlast ontstaan.

hanscke Vrijdag 08 Februari 2008 - 10:11 pm | | Standaard

twaalf reacties

Me!

wij hebben er op het werk echt last van. Ze hebben zich met honderden gehuisvest in de bomen bij de parkeerplaats. Iedere avond is mijn zwarte auto wit….

Me!, (E-mail ) (URL) - 08-02-’08 22:20
Brimstone

Wat kan de natuur toch lastig zijn :-)
Maar wat heb je nu voor last van deze vogels, behalve dat je zelf het labeltje ‘onheilspellend’ er aan gehangen hebt?

Brimstone, (E-mail ) (URL) - 08-02-’08 23:55
Hanny

Roeken en kraaien leven in grote groepen en kunnen enorme overlast bezorgen. Hier iets verderop leeft ook een zeer grote groep. Gelukkig ver genoeg weg. In Heerenveen zijn ze aan het proberen nesten te verplaatsen (want ze zijn honkvast) naar een plek waar ze minder overlast zullen geven. Of het lukt, weet ik nog niet.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 09-02-’08 00:13
Redstar

Hoe kun je nu vogels haten? Die beesten kunne er niets aan doen :-)

Redstar, (URL) - 09-02-’08 15:41
mike(lodeon)

vanuit de keuken hebben wij zicht op een hele grote colonie die, net als jij beschreef, enkele keren per dag overvliegt. ik vind het fascinerende en ook imponerende vogels. Er is ook volgens mij een duidelijke rangorde van wie waar en ik welke boomtak mag plaatsnemen want soms is het ruzie en is het een hels kabaal. Ik vind ze prachtig in elk geval :-)

mike(lodeon), (E-mail ) (URL) - 09-02-’08 17:26
ggk

Het zijn naar ik meen oorspronkelijk bosvogels, maar het zijn ook gemakzuchtige dieren, door het gemaksvoedsel dat de moderne maatschappij achterlaat hebben ze hun woonplaats van de bossen naar de steden verplaats, met als bijkomend probleem het bijne uitsterven van de huismus die oorspronkelijk in de steden/dorpen woont (vandaar HUISmus). Het is facsinerend te zien hoe deze dieren zich aanpassen aan de veranderende maatschappij, er heerst ook een grote mate van collectief onderbewustzijn bij deze vogels (net als bij vele anderen). Ik heb trouwens liever deze inheemse soort rond mijn huis vliegen dan die stomme uitheemse parkieten die hier de parken overheersen en het geschreeuw overstemd alle inheemse ochtend zangers.

ggk, - 09-02-’08 19:32
Ster

We hebben allemaal de film Birds in ons achterhofd vrees ik.

Ster, (URL) - 09-02-’08 19:57
Gala

ja en het erge is dat ze verwoestend zijn naar alles dat kleiner is en vliegt…eksters nemen ook in aantal toe

Gala, (URL) - 09-02-’08 21:13
Renesmurf

Het is jammer dat ze zoveel poepen, Winschoten heeft / had dat probleem met duiven.
Natuur is mooi, maar te veel is weer niet menselijk.

Renesmurf, (URL) - 09-02-’08 23:41
f r e d

je kan proberen ze te leren zingen als kanaries tussen 12 en 2…..

f r e d, (E-mail ) (URL) - 10-02-’08 00:07
sebbo

Overlast van mensen is veel erger Hanscke, laten onze” lullige gezagsdragers” daar eerst maar eens wat aan doen.

sebbo, (E-mail ) (URL) - 10-02-’08 09:59
therese

Hè, ik dacht dat jij, met je plaatje van een heks bij je log (en ..zoveel vegen) ze juist spannend zou vinden. Niet boos worden; het is maar een losse gedachte. Misschien ga je er wel hele griezelige verhalen door schrijven, spannend!

therese, (E-mail ) (URL) - 10-02-’08 17:09
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.