MERKWAARDIG

Naast René Appel had ik ook Simone van der Vlugt mee willen nemen naar La Palma. Het laatste offer, uitgekomen in 2007 had ik nog niet gelezen. Behalve dat ik het werk van deze twee schrijvers erg waardeer, ben ik ook zeker fan van Esther Verhoeff en Saskia Noort. Al deze Nederlandse schrijvers hebben met elkaar gemeen dat zij heerlijke eigentijdse thrillers schrijven.

Toch vind ik "het laatste offer" van Simone van der Vlugt net iets minder toegankelijk. Zo staan er in het begin van het boek hele verhandelingen over mogelijke theorieën dat de wereld veel ouder is dan wij in het algemeen aannemen. Columbus zou Amerika niet ontdekt maar herontdekt hebben. Dit wordt dan weer breed uitgelegd met het verhaal dat de kaart uit 1513 van Piri Reis niet van de reizen van Columbus afkomstig kan zijn. Op die kaarten  zijn alle coördinaten berekend, en dat was toen nog niet bekend. Waarschijnlijk was dit in een nog verder verleden wel weer het geval, maar is toen die kennis weer verloren gegaan.. Het is voor mij allemaal nieuw en omdat ik dan weer niet  weet wie Piri Reis is, ga ik  via google op zoek en kom ik er achter dat het allemaal wel bestaat en juiste informatie is.

Afijn, het boekt speel zich voor een deel in Egypte af en ik moet soms echt mijn best doen om alles wat over de tempels, de archeologische vondsten, de hiërogliefen, de oudste geschiedenis van Egypte en de piramides van 15000 jaar geleden geschreven staat,  ook te lezen. Ik heb daar niet zoveel mee en ik heb er ook weinig kennis over.

Maar dan is opeens mijn belangstelling gewekt. Ik lees iets over Mozes en witte poeder, een stof die die de Egyptenaren mfkzt noemden. En dan moet ik opeens aan het krantenartikeltje van gisteren denken. Ons grote regionale dagblad opende gisteren met: 'Mozes zwierf met volk stoned door de woestijn' en dat dat de reden was dat ze ruim veertig jaar onderweg waren geweest van Egypte naar Palestina. Dit zou ook, zo schrijft de krant, de passage verklaren dat wanneer Mozes de berg Sinaï afdaalt dit gepaard ging met bliksemstralen en sterk bazuingeschal. Het instorten van de muren van Jericho zou ook door het vele kabaal gebeurd zijn, maar in het boek van Simone van der Vlugt wordt dan weer uitgelegd dat dit de electriciteit zou kunnen zijn geweest wat opgeslagen was in de Ark des Verbonds. En de archeoloog in het boek zou mogelijk op deze Ark gestuit zijn. Nou ja.

Heel merkwaardig dat, tegelijkertijd dat ik dit boek lees ook een artikel over het zelfde item tegenkom. En dan nog wel op de voorpagina. Die hele materie doet mij verder niet veel. Ik lees het boek uit omdat het verder toch wel spannend is. Ik wil weten wat de reden is waarom de archeoloog uit het boek vermoord is en welk komplot hier achter zit. Kennelijk is men op wereldniveau ook echt nog met deze materie bezig. De schrijfster is dus meer bij de tijd dan ik aanvankelijk in de gaten had en ze heeft er ook heel wat research voor moeten doen.

hanscke Donderdag 06 Maart 2008 - 7:30 pm | | Boeken

elf reacties

Me!

Dat is vandaag de tweede keer dat ik dit tegenkom. Mij rest de vraag waar die 10 geboden naar toe zijn.

Me!, (E-mail ) (URL) - 06-03-’08 20:24
roosnans

Klinkt alsof je je door het boek heen geworsteld hebt…en bij een thriller wil ik inderdaad ook wel weten wie het nu gedaan heeft en waarom. Lang nog las ik elk boek uit waar ik in begon, maar daar ben ik maar vanaf gestapt, sommige boeken zijn gewoon niet te pruimen.
Maar aangezien ik wel van een lekkere thriller hou op zijn tijd, heb je me geholpen met een paar goeie namen!
grtz

roosnans, (E-mail ) (URL) - 06-03-’08 21:29
Hanny

Toeval bestaat niet, zegt men. Dat lijkt bij jou ook zo te zijn.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 07-03-’08 00:34
Michiel

Ook in mijn krant las ik het verhaal over Mozes die stoned de berg op ging. Het zou om halicinogenen gewonnen uit de Acaciaboom gaan. Mogelijk lezen we dezelfde krant, wat me niet echt verbaast.

Electriciteit en de Ark des Verbonds, daarover had ik 30 jaar geleden ook al eens een theorie gehoord. Die kwam er zo een beetje op neer dat toen al uitgevonden was wat later aan Volta werd toegeschreven: de chemische batterij. Onbevoegden die de Ark des Verbonds aanraakten werden daarvoor door electrocutie gestraft.

Verder kan ik dat soort theoriën toch niet al te serieus nemen. Het is te lang geleden en de verhalen zijn te vaak doorverteld om na al die tijd de feiten nog van de fictie te kunnen scheiden.

Michiel, (URL) - 07-03-’08 00:40
Redstar

Ik ga me denk ik eens door die tekst heen slepen binnenkort..Dat van die tien geboden heb ik al meer gehoord..

Redstar, (URL) - 07-03-’08 12:58
mike(lodeon)

Mij lijkt het een heelijke thriller en zou juist veel meer achtergrond informatie willen :-)

mike(lodeon), (E-mail ) (URL) - 07-03-’08 18:59
Renesmurf

Zo was ik eens in liechtenstein en bij thuiskomst leek de vpro gids daar ook geweest te zijn.

Ook louter toeval!

Renesmurf, (URL) - 07-03-’08 20:19
Gala

Ik las een jaar geleden het eerste boek voor volwassenen dat Simone v.d. Vl. schreef (ik ben erge fan van haar jeugdboeken) maar dat viel reuze tegen. Dus aan deze die jij nu beschrijft, begin ik niet

Gala, (URL) - 07-03-’08 23:40
geertje

Ook ik heb ooit gelezen, dat electriciteit al veel langer “uitgevonden” was.
Ziet er toch erg interessant uit dat boek!
Voor mij, als iemand die zich nog slecht kan concentreren, helaas nog niets.
Misschien over een jaar? :-)

Sterkte met al het oppakken Hanscke!

geertje, (URL) - 08-03-’08 09:41
therese

Ja, ik sluit mij bij Geertje’s woorden aan!

therese, (E-mail ) (URL) - 10-03-’08 17:22
Anja

Ik heb laatst van Simone van de Vlugt, Blauw ater, gelezen http://www.boekenwurm-en-pleeg.nl/pivot/.. die is erg spannend en het leest als een trein.

Anja, (E-mail ) (URL) - 29-08-’08 11:30
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.