HET STINKT


Elke dag, als ik met de hond mijn rondje maak, kom ik hier langs; ik loop dat rondje al jaren lang, maar dit is nieuw. Vorig jaar heb ik dit aan zien leggen. "Zou het voor kuil zijn?" vroeg ik aan P., want in het zomerseizoen, als het 's avonds licht is, doen we heel vaak het rondje van bijna vier kilometer samen. Tussen haakjes, dat zomerseizoen duurt bij ons heel lang, wel tot eind oktober en het gaat bijna weer beginnen. "Nee volgens mij is het voor mest", zei P., die ietsje meer verstand van het boerenleven heeft dan ik. Toen het klaar was werd er eerst niets mee gedaan, maar gaandeweg raakte de "zak" vol. Boordenvol. Vanmorgen toen ik wakker werd rook het in de slaapkamer naar gier. De geur was door het open staande raam binnen gedrongen. Ik ben mij er van bewust geworden dat ik angst heb dat die zak kapot scheurt. Dat zal me een stank geven. Dat was deze ochtend niet het geval. Toen ik naar het stadje vijf kilometer verderop reed, zag ik dat er een boer aan de overkant van de grote weg bezig was zijn land met mest te injecteren. Een paar weken geleden had ik doordat ik een artikeltje in de krant las, via internet al ontdekt dat de mestzak inderdaad een nieuw verschijnsel is. In sommige streken zijn er regels gemaakt over hoe ver zo'n zak van de bebouwde kom verwijderd moet zijn. Wie meer stinkinformatie hierover wil hebben kan op deze site  http://www.pastanks.nl/mestzak.htm terecht. Intusen blijf ik hopen dat er nooit iets met zo'n mestzak gebeurt, want dan is het leven op het platteland even niet zo leuk meer, denk ik.

hanscke Dinsdag 18 Maart 2008 - 6:05 pm | | Standaard

tien reacties

roosnans

Ik mag het met je hopen…want fris zal het niet ruiken…!
grtz

roosnans, (E-mail ) (URL) - 18-03-’08 19:38
Ster

Hopelijk scheurt de boel niet (zou het materiaal daar niet op berekend zijn?), want die lucht blijft nog lang hangen.

Ster, (URL) - 18-03-’08 20:37
Hanny

Het zou het onderwerp van een film kunnen zijn. Een supermestzak scheurt en de inhoud raast met een donderend geweld een provinciestadje binnen, waardoor de bewoners moeten rennen voor hun leven. hahaha
Ik hoop voor je dat je dat nooit mee zult maken.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 18-03-’08 21:11
Merlijn

Ik hoop het voor je. Ik zou als ik jou was toch alvast een dammetje aanleggen, een paar miljoen liter gier in je huis daar word je tenslotte niet blij van !

Merlijn, (E-mail ) (URL) - 18-03-’08 21:31
Me!

Wat een stinkzooi zeg… Aan de andere kant werd het vroeger gewoon over het land uitgereden en was de stank na een dag ook weg. We worden gewoon watjes…

Me!, (E-mail ) (URL) - 18-03-’08 22:23
Renesmurf

Ik snap niet dat het altijd zo moet stinken, dat ze daar nu nog steeds niks voor uitgevonden hebben!

Renesmurf, (URL) - 18-03-’08 23:19
ggk

Tja, de geneugten van het platteland…

ggk, - 19-03-’08 09:01
Redstar

Daar kun je een hele leuke horrorfilm van maken . :-) Maar ik zou een paar rolletjes ducktape kopen vor het geval dat..

Redstar, (URL) - 19-03-’08 12:49
therese

Nee, dat moeten we niet hebben. Ik had er nog nooit van gehoord.

therese, (E-mail ) (URL) - 19-03-’08 22:27
fialas

toen wij onlangs van Maastricht naar Middelburg reden rook het de hele weg naar varkensmest. Dat komt doordat Nederland gebukt gaat onder een gigantische varkenshouderij. Die mest zou terugmoeten naar de overzeese landen waar het voer vandaan komt. Er werden tekortgebieden verzonnen,waar mest onder bepaalde voorwaarden uitgestrooid mag worden. Als je grond hebt krijg je geld voor het dumpen van die mest. Die geinjecteerde mest gaat naar het grondwater, zeker hier in de mergelbodem van zuidlimburg. Maar mest is gouden handel. En wij maar denken dat het erbij hoort.

fialas, (E-mail ) (URL) - 20-03-’08 13:01
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.