WALCHEREN


Het moet toch mogelijk zijn om in één column een indruk van Walcheren te geven. Niet omdat Walcheren niet mooi zou zijn, nee zeker niet. Het mooie weer van de afgelopen week heeft mij Walcheren doen leren kennen als een zonovergoten schiereiland. Foto's komen een andere keer, evenals een iets meer persoonlijke beleving van de week. nu volsta ik met een beschrijving over hoe ik Walcheren vooral gezien heb.

Even zou ik mij in de verleiding laten brengen om van het wandelen over te stappen naar het fietsen, want echt, alles en iedereen wat toerist is schijnt te fietsen, maar we hebben het bij wandelen gehouden. Onze SVR-camping bevond zich op nog geen honderd meter afstand van de bebouwde kom en lopend is binnen tien minuten de mooie oude binnenstad van Middelburg te bereiken. Naar zee is het te voet ongeveer anderhalf uur gaans. Dit hebben we twee maal gedaan. Eén maal naar Zoutelande en weer terug en een keer naar Vlissingen. Uiteindelijk hebben we, weliswaar steeds in gedeelten, langs de hele Noordzeekust van Walcheren gelopen, dus van Breezand tot aan Vlissingen. Bijvoorbeeld van Westkapelle over de fietspaden naar Oostkapelle en dan over het strand langs de vloedlijn weer terug. Het strand en de duienen verschillen hier en daar nogal in breedte. Bij Dishoek is het erg boeiend om de schepen vlak langs de kust te zien gaan. 

Al lopend over het land van Walcheren, voel je dat het een schiereiland is. Vanuit Middelburg gezien, zijn de mogelijkheden, behalve naar het westen toe, beperkt door de duinen en de zee.
Het landschap oogt fris groen, maar het geheel is wel kaal en vlak. Mijn indruk is dat er de laatste jaren verschillende kleine B weggetjes fietsvriendelijk gemaakt zijn door de aanleg van hagen die de wind wat tegen moeten houden.

De dorpjes zijn klein en kennen weinig oude historische panden. In de oorlog heeft Walcheren het door de diverse bombardementen zwaar te verduren gehad. De dijk bij Westkapelle  is met opzet door de Geallieerden vernietigd omdat dit ten goede zou komen voor de verdere bevrijding van Nederland. Walcheren is hierdoor voor een groot gedeelte onder water komen te staan en het heeft ruim 140 mensen van alleen al Westkapelle het leven gekost. Deze nieuwe kennis heeft behoorlijk indruk op mij gemaakt. Er is veel herbouwd en de stijl van de vijftiger en begin zestiger jaren is hier heel goed terug te vinden. Als eigenheid zijn er buiten de dorpen nogal wat huizen te vinden, die over dwars gebouwd zijn en waarvan het lijkt of ze uit twee gedeelten bestaan. De voorgevel is dan voor een deel met donkere dwarse planken bekleed. Ook bijna alle schuren en hokjes zijn opgetrokken uit die donkere houten planken.

Middelburg heeft een mooi oud historisch centrum, waarin heerlijk gedwaald kan worden. Dit geldt ook voor Vlissingen en in een iets mindere mate voor Goes.
Ik heb een hele fijne tijd op Walcheren gehad. Ik heb er heerlijk rond kunnen dwalen en ik ben er lekker tot rust gekomen en ik heb er geleerd om 's nachts gewoon weer te gaan slapen.

hanscke Maandag 12 Mei 2008 - 9:31 pm | | Standaard

dertien reacties

Me!

Zeeland is heerlijk, maar vooral dat laatste, ‘s nachts slapen is ook belangrijk.

Me!, (E-mail ) (URL) - 12-05-’08 22:22
Renesmurf

Het geeft wel een indruk.
Jammer dat die oorlog geweest is, dat proef je overal in Nederland.

Renesmurf, (URL) - 12-05-’08 23:08
Redstar

Ik vind Walcheren een van de minst mooie delen van Zeeland :-) Goes daarintegen vindt ik weer veel mooier als Vlissingen, maar mss kijk ik er anders tegenaan omdat ik hier al zo lang woon…

Redstar, (URL) - 12-05-’08 23:13
f r e d

…..en hoe is het nu met gewoon wakker worden?

f r e d, (E-mail ) (URL) - 13-05-’08 08:04
ggk

Zeeland heeft je goed gedaan dus…

ggk, - 13-05-’08 09:03
Mysterycouple

Wij gaan over een paar weken naar de westkant van Brabant.
Met een beetje mooi weer is de kans groot dat we dan ook regelmatig naar Zeeland gaan. Heerlijk genieten van al het moois en lekkers (mosselen) wat deze provincie te bieden heeft.. maar slapen doen we natuurlijk in ons vertrouwde Brabant

Mysterycouple, (E-mail ) (URL) - 13-05-’08 11:56
Carola

Goed dat je er zo fijn tot rust hebt kunnen komen en weer hebt leren slapen. Nu kijken of het in je eigen bed en met alle dagelijkse beslommeringen weer net zo goed gaat..

Carola, (URL) - 13-05-’08 12:12
therese

Jee, wel sportief, hoor, al dat lopen. Maar heb je nog wel voetjes over? Fijn dat de vakantie je zo goed gedaan heeft en wat heb je geboft met het weer!!

therese, (E-mail ) (URL) - 13-05-’08 15:44
mikelodeon

Walcheren heeft je duidelijk goed gedaan en dat vind ik heerlijk om te lezen, nou nog even rustigjes hier weer landen ;-)

mikelodeon, (E-mail ) (URL) - 13-05-’08 18:23
Vrouwke

Je beschrijft het bijna zakelijk, als een journalist.
Maar je belooft nog meer over Zeeland, en daar wacht ik met plezier op.

Fijn dat je er weer bent.

Vrouwke, (E-mail ) (URL) - 14-05-’08 11:23
Ster

Fijn dat het slapen goed daar ging. Lukt het thuis ook nog?

Ster, (URL) - 14-05-’08 18:59
Hanny

Ik houd van het knusse van Walcheren. Omdat ik wat minder goed loop, hebben wij kriskras over het eiland gefietst. De hagen op de B-weggetjes waren er in mijn jeugd ook al. Toen kon je er ook al goed fietsen.
Fijn dat je daar weer geleerd hebt om gewoon te slapen. Gezonde zeelucht!
Wie weet zijn we elkaar inderdaad wel gepasseerd.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 23-05-’08 00:21
Hanny

Was je trouwens op een camping op de Cleene Hoogeweg? Zo ja, dan heb je op de camping van een neef van mij en zijn dochter gestaan.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 23-05-’08 00:34
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.