ZEEUWLAND


Tijdens onze wandelingen op Walcheren bleef de toren van Middelburg, ondanks dat naarmate wij verder weg gingen, hij wel steeds kleiner werd, ons vergezellen, want vanaf bijna elke plek op Walcheren is hij te zien, die lange Jan. En het werd gaandeweg rustig in mijn hoofd. Hele einden liep ik, ondertussen aan niets denkend. De schoonheid van de witte bloesem en het witte fluitekruid werkten als het ware reinigend op mijn geest.

 

 

 

Zo  af en toe liet ik wat flarden van gedachten toe. Ik rangschikte mijn gedachten over het nog niet zo lang geleden gelezen boekje van Marianne Frederiksson: De elf samenzweerders. Het boekje las ik op aanraden van diegene die mij begeleidt vanuit de arbodienst en handelt over een team binnen een grote organisatie. Het team dreigt ten onder te gaan als het werkproces binnen de groep ernstig wordt verstoord. Onderlinge machtsverhoudingen, het aanwijzen van zondebokken, groepsdruk en regels waar nooit over gesproken werd, het was allemaal zo herkenbaar voor mij. Zo af en toe ontsnapte er een zucht uit mijn ziel, maar zo onder de strakblauwe hemel voortstappend merkte ik, dat ik de dingen die gebeurd zijn, los kon laten.De duinenrij is niet echt breed, maar tussen Zoutelande en Groot Valkenisse zijn ze van een behoorlijke hoogte en kostte het de nodige inspanning om er overheen te komen. De badhokjes op het strand vond ik een alleraardigst gezicht. het deed mij echt denken aan het beeld van de dertigerjaren zoals ik dat uit de verschillende boeken heb leren kennen. Wat dat betreft haal ik veel denkbeelden uit boeken. Op zondag was er een grootse boekenmarkt in Middelburg en daar heb ik voor een paar euro een boek van Jung, Mens en cultuur, voor een zacht prijsje op de kop weten te tikken. Het boek was iets beschadigd, maar verder nog wel nieuw, en diegenen die mij kennen weten dat dat belangrijk voor mij is. Vooral het hoofdstuk: Het huwelijk als psychologische relatie vond ik uiterst boeiend om te lezen. Het verklaarde voor mij heel veel waarom veel mannen zich in het tweede deel van hun leven zo anders gaan gedragen. Neem het feit dat ze zich veel minder als een jager gedragen en zich veel meer op hun eigen vrouw gaan richten. Ze krijgen er bijvoorbeeld genoegen in om samen te gaan fietsen. Naast het weinig gedachten hebben, of het denken over boeken, was er ook ruimte voor flauwiteiten. Zo langs het strand lopend, op weg naar Vlissingen bedacht ik dat, omdat de inwoners van Zeeland Zeeuwen genoemd worden, dat er in het verleden een fout begaan was. Zeeland zou eigenlijk Zeeuwland moeten heten. Pas vandaag, nadat ik wat afstand van mijn vakantie heb kunnen nemen, bedacht ik dat we het ook over de Zeelanders zouden kunnen hebben...Ja, afstand van alles nemen, dat heb ik in mijn vakantie dus echt kunnen doen. Ik besluit met een plaatje van Veere. Ooit zijn we, dat is bijna zeventien jaar geleden, anderhalve dag in Zeeland geweest en toen hebben we in rap tempo Middelburg, Vlissingen en Veere even gedaan. Dit keer hebben we de tijd genomen en ik kan echt zeggen dat het mij heel goed is bevallen.

hanscke Woensdag 14 Mei 2008 - 9:10 pm | | Standaard

tien reacties

Me!

Mooi is dat. Even alles los te kunnen laten. Een soort retraite, ik wil dat ook wel, maar het lukt niet.

Me!, (E-mail ) (URL) - 14-05-’08 22:37
Redstar

tja, wat zal ik zeggen.. Ik woon in Zeeland, en al je kiekjes kan ik zo bij naam noemen. Volgende keer moet je ech even de zak van zuid beveland bezoeken :-)

Redstar, (URL) - 15-05-’08 12:28
Merlijn

En dat het je goed is bevallen heeft natuurlijk alles te maken met het wijdse Zeeuwse ….

Merlijn, (E-mail ) (URL) - 15-05-’08 21:42
therese

Het lijkt mij altijd wel ontspannend om heel andere dingen te zien dan in je gewone omgeving. Het heeft je dus veel goed gedaan?

therese, (E-mail ) (URL) - 15-05-’08 22:17
Mysterycouple

Als ik de foto’s zo bekijk en je verslagje lees moet ik meteen denken aan dat nummer van Blof

De zoute zee slaakt een diepe zilte zucht.
Boven het vlakke land trilt stil de warme lucht.
He! Iemand slaat soms onverwacht maar zeker op de vlucht.
Alarmfase Twee is hier nauwelijks nog berucht.
Maar men weet het niet en zwijgt van wat men hoort en ziet.

Hier aan de kust, de Zeeuwse kust
Waar de mensen onbewust. Zin in mosselfeesten krijgen
En van eten slechts nog zwijgen. Als ze zat zijn en voldaan
Dan weer rustig slapen gaan.

Hier aan de kust, de Zeeuwse kust
Waar een ieder onbewust
In het Duits wordt aangesproken. Waar de ketting is gebroken.
En alle schepen zijn verbrand.
Maar er is niets aan de hand.

Vlissingen ademt zwaar en moedeloos vannacht.
De haven is verlaten, want er is nog maar een vracht
En die moet in het donker buitengaats worden gebracht.

Gedenkt de goede tijden van zuiverheid en kracht.
Maar men weet het niet
En zwijgt van wat men hoort en ziet.

Hier aan de kust, de Zeeuwse kust
Waar de zomer onbewust.
Met een noodgang wordt genoten.
En waar wild en onverdroten
Iedereen zijn gang kan gaan.
Tot men zat is en voldaan

Hier aan de kust, de Zeeuwse kust.
Waar de liefde van de lust
Steeds maar weer zal gaan verliezen.
Omdat ze nooit kan kiezen
Tussen goed en niet zo kwaad.
Maar het is zoals het gaat.
Hier aan de kust.

Mysterycouple, (E-mail ) (URL) - 16-05-’08 09:48
Vrouwke

Het is mooi daar, dat is te zien.
Nóg mooier is het dat het je zo goed gedaan heeft.
Ik ben blij voor je.

Vrouwke, (E-mail ) (URL) - 16-05-’08 09:58
Renesmurf

Zo was ik ooit een keer in Kopenhagen, en dat smaakt ook naar meer, maar dat moet er nog steeds van komen.
Dat heb je soms.
Het leven is wat dat betreft maar kort.

Zeeland staat eerst op mijn lijstje, maar met een hond is het toch even anders.

Renesmurf, (URL) - 16-05-’08 16:24
mikelodeon

Wat een prachtige foto’s en mooie inzichten. Ik merk aan alles dat je echt genoten hebt en dat vind ik heerlijk te lezen, het werd ook tijd trouwens ;-)

mikelodeon, (E-mail ) (URL) - 16-05-’08 17:33
roosnans

“Waar eens het gekrijs der meeuwen verstierf aan ‘t eenzaam strand,daar schiepen zich de Zeeuwen uit schor en slik hun land.” Laat ik dan beginnen met de eerste twee regels uit het Zeeuws Vlaams volklied…na Blof mag dat lijkt me…

Mooie plaatjes Hanscke! fijn om te lezen dat het rust in je gaf, het Zeeuwse wandelen! Klinkt als een heerlijke vakantie…

roosnans, (E-mail ) (URL) - 16-05-’08 20:32
Hanny

Om er even helemaal uit te zijn, de gedachten op 0 te krijgen, even goed door te waaien, daarvoor is Walcheren zeer geschikt. Tenminste dat is mijn ervaring. Hoe dat komt, daar kan ik niet helemaal de vinger op leggen. Zeelucht, ruimte en niets geen gehaast waarschijnlijk. Ik ben blij dat je weer een hoop energie opgedaan hebt.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 23-05-’08 00:27
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.