DE BERMEN


Elk voorjaar is weer anders, presenteert zich anders, of doet zich anders voor. Valt mijn oog het éne jaar op de vele Gouden Regens, een ander jaar schijn ik alleen maar oog te hebben voor Seringen, Prunussen of Magnolia's of Rode Meidoornen doordat zij dan heel nadrukkelijk op mijn netvlies schijnen te komen. Dit jaar vragen de bermen langs de kant van de weg vooral mijn aandacht. Het is net of ik nu pas zie hoe mooi de bermen kunnen zijn. Onder het toeziend oog van een hele bos koeien maakte ik onderstaande foto's. De gele boterbloemen, het witte fluitekruid, de rode zuring en de lila klaver maken het lopen over dit weggetje tot een waar genoegen. Dit jaar is het mij voor het eerst opgevallen, dat er in de weilanden veel minder paardenbloemen staan. Dit schijnt te maken te hebben met het beheren van het gras in de weilanden. Elke vijf zes jaar worden tegenwoordig de weilanden omgeploegd en bewerkt, waardoor alles wat men liever niet in een weiland wil zien teruggedrongen kan worden. Ik persoonlijk vind dat jammer, want ik vond de weilanden die er helemaal geel uitzagen door de paardenbloemen, prachtig om te zien. Misschien is dit dan wel de reden dat ik nu veel meer oog voor de bermen heb gekregen. De laatste foto laat de groene weilanden van anno 2008 zien met het uitzicht op de prachtige witte meidoorn.

hanscke Zondag 18 Mei 2008 - 5:09 pm | | Standaard

zes reacties

Me!

De mooiste flora vind je inderdaad langs de weg….

Me!, (E-mail ) (URL) - 18-05-’08 21:05
Renesmurf

Ik vind eigenlijk elk voorjaar wel hetzelfde, en toch geniet ik elk jaar weer als het zo groeit en bloeit.
En dan de zomer, heerlijk.
In de herfst zal alles weer verdwijnen, en de hele winter is het hopen dat eens het voorjaar weer uitbreekt.

En dan is het weer hetzelfde, weer genieten.

Renesmurf, (URL) - 18-05-’08 22:22
fialas

De paardebloem is verbannen uit de weilanden, je ziet hem alleen nog maar in bermen van Waterstaat en in natuurgebieden. In de weilanden die nog niet tot akker zijn gescheurd wordt nu één soort gezaaid, meestal is het engels raaigras, en dat grasland is dan eigenlijk een monocultuur, zonder de rijke variatie in grassoorten en weidebloemen van vroeger. En dies een veel minder rijk insectenleven, wat weer jammer is voor allerlei insectenetende vogels.
Dat raaigras bevat meer eiwitten, zodoende.

fialas, (E-mail ) (URL) - 19-05-’08 10:41
Redstar

Daarom ben ik zo zot op de bloemendijken hier. Ik vind je foto’s echt enorm mooi, en krijg gewoon zi te gaan wandelen..

Redstar, (URL) - 19-05-’08 12:26
Mysterycouple

Wij worden elk jaar weer helemaal vrolijk als we de madeliefjes zien. De madeliefjs waar wij uren mee konden rijgen toen we 7 jaar geleden net pril verliefd waren.. ik heb wat met een madeliefjeskroontje gelopen toen ik 39 was hihi

Mysterycouple, (E-mail ) (URL) - 19-05-’08 16:26
mikelodeon

Wauw, mooie foto’s, hier waren wel heel veel paardebloemen maar nu zie je enkel nog de pluizebollen ;-)

mikelodeon, (E-mail ) (URL) - 19-05-’08 20:07
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.